Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura: Τώρα το πακέτο για την Ιρλανδία - Για επέκταση της κρίσης προειδοποιεί η RBS

Nomura: Τώρα το πακέτο για την Ιρλανδία - Για επέκταση της κρίσης προειδοποιεί η RBS
(upd)Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει άμεσα να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης, ώστε να αποσυμπιέσει τις ανησυχίες που αιωρούνται πάνω από την ευρωπαϊκή περιφέρεια, δηλώνει η Nomura στην τελευταία έκθεση της για την Ιρλανδία, με τίτλο “Ireland - what happens next?”.
Η διγλωσσία που εμφανίζεται στην ΕΕ σχετικά με την ανάληψη του κόστους αναδιάρθρωσης του χρέους ή χρεοκοπίας είτε μίας χώρας είτε μίας μεγάλης εταιρείας έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα στην αγορά ομολόγων. Από παντού αναπαράγονται ή συμπληρώνονται οι προτάσεις της Γερμανίας περί μοιράσματος του κόστους της κρίσης, ανάμεσα σε κράτη και ιδιώτες, εντείνοντας τις ανισορροπίες στις κεφαλαιαγορές, παρατηρεί η Nomura.
Εάν δεν υπάρξει μία κοινή γραμμή σε αυτό το θέμα, η οποία μάλιστα και να ανακοινωθεί με όλες τις λεπτομέρειες, η Ιρλανδία θα πρέπει άμεσα να κάνει χρήση του μηχανισμού, προσθέτει η Nomura. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ότι η ΕΕ λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Τέλος, η Nomura σε μία σύντομη αναφορά σχετικά με την πορεία της ευρωζώνης, εκτιμά ότι θα υπάρξει μία σχετική σταθερότητα όσο προχωρούμε προς την εκπνοή του 2010, χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές αλλαγές. Παρόλο που υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα καταφέρουν να περάσουν τους προϋπολογισμούς λιτότητας.

Καμπανάκι για την επέκταση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη από την RBS - Εκτιμήσεις 2011

Η αναστάτωση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων προκάλεσε και νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα προβλήματα της Ιρλανδίας έχουν διαδεχθεί αυτά της Ελλάδας, με την ΕΚΤ για ακόμη μία φορά να λειτουργεί ως «πυροσβέστης» στις πιέσεις που ασκούνται στη βόρεια χώρα της ευρωζώνης.
H περαιτέρω επιδείνωση των spreads στην περιφέρεια της ΕΕ ανάγκασε την EKT να επαναλάβει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ύστερα από «διάλειμμα» τριών εβδομάδων. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, η EKT αγόρασε κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 711 εκατ. ευρώ.
Αυτή η τακτική δεν θα πρέπει να σταματήσει. Τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, αναφέρει ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος της RBS στην έκθεση του με τίτλο “Does the ECB understand the concept of contagion?”. Εάν η ΕΚΤ δε θέλει να χειροτερεύσουν τα πράγματα στην ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να παρέμβαίνει συνεχώς.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταφέρθηκε τώρα για την ικανότητα της Ιρλανδίας να ανταπεξέλθει στις σοβαρές προκλήσεις που τις έχει «μεταδώσει» ο ασθενής τραπεζικός της κλάδος. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υποεκτιμήσεις τις δυνάμεις που πριν από τρία περίπου χρόνια προκάλεσαν την έναρξη ενός γύρου βίαιης απομόχλευσης του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ, και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάφερε χαρακτηριστικά ο Cailloux.
Η αναστάτωση αυτή που έχει προκληθεί μπορεί να οδηγήσει σε νέο «κλείσιμο» των αγορών στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο κύκλο κρίσης. Εάν οι οίκοι αξιολόγησης ξεκινήσουν να υποβαθμίζουν κρατικά και ιδωτικά χρέη, το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης που θα προκληθεί θα είναι εξαιρετικά πιθανό. Τότε θα αρχίσουμε να ξαναθυμόμαστε την έκθεση των 2 τρις ευρώ που έχουν οι τράπεζες σε ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της RBS.
Ο μηχανισμός στήριξης που έχει εγκρίνει η Ευρώπη, μπορεί να δίνει «ανάσες» στις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο δεν φαίνεται ικανός να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που παρατηρούνται στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών, παρατηρεί ο Cailloux. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει κάνει χρήση του μηχανισμού, ακόμη και αν σε αυτή την περίπτωση ισχύουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Σε αναλυτικότερη έκθεση της με τίτλο “European periphery woes could spoil Ben's party”, η RBS αναλύει τις συνθήκες στις αγορές παγκοσμίως:
ΗΠΑ: Οι αναλυτές εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με την ικανότητα του δεύτερου γύρου νομισματικής χαλάρωσης που αποφάσισε η Fed, ωστόσο τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η αγορά από αυτήν την απόφαση μπορούν τελικά να επισκιάσουν το μεγαλύτερο μέρος των κινδύνων και των προκλήσεων που οδηγούν την οικονομία σε επιβράδυνση.
Ευρώπη: Οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, και αυτό φαίνεται από την σπασμωδική αύξηση του κόστους δανεισμού. Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών του μηχανισμού στήριξης και η συνέχεια των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα της αξιοπιστίας στη ζώνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι η RBS αναμένει μέχρι το Φεβρουάριο η Μ. Βρετανία να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 50 δισ. στερλινών.
Ιαπωνία: Η ασιατική οικονομία θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα στις εξαγωγές της, καθώς τα αποτελέσματα από την ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου θα αρχίσουν να διαφαίνονται στην ανταγωνιστικότητα της.
Αγορά συναλλάγματος: Η RBS συνεχίζει να υποστηρίζει την τοποθέτηση στο δολάριο και το 2011, αν και από τα μέσα του επόμενου έτους θα πρέπει οι επενδυτές να αρχίσουν να συμπεριλαμβάνουν τον παράγοντα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Εμπορεύματα: Η κατανάλωση στην Ασία θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές τα εμπορέυματα, ιδίως αυτές των βασικών μετάλλων.

Εκτιμήσεις RBS για το 2011

ΑΕΠ Πληθωρισμός Επιτόκιο
ΗΠΑ 2,7% 1,9% 0,1%
Ευρωζώνη 1,0% 1,8% 1,5%
Γερμανία 1,6% 0,9%
Γαλλία 1,2% 1,7%
Ιταλία 0,8% 1,8%
Ισπανία 0,5% 1,8%
Μ. Βρετανία 1,9% 2,4% 1,0%
Ιαπωνία 1,3% -0,6% 0,0%
Παγκοσμίως 3,9% 2,8% 3,0%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης