Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell προς Σκόπια: Μόνο με τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών η ένταξη στην ΕΕ

Borrell προς Σκόπια: Μόνο με τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών η ένταξη στην ΕΕ
Ξεκάθαρο μήνυμα στη νέα ηγεσία της χώρας
Σχετικά Άρθρα
Η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μία αναγκαία διαδρομή για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθάρισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, μετά την ενημέρωση στο Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
«H αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» υπογράμμισε ο Borrell στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο των Υπουργών στις οποίες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και εντεύθεν και επεσήμανε την ξεκάθαρη ερμηνεία της Συμφωνίας Πρεσπών, η οποία ισχύει έναντι όλων (erga omnes).
Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη και κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πίστη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.
Στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος, πλην όμως θα πρέπει να στηρίζεται στην αιρεσιμότητα και στις ίδιες επιδόσεις των κρατών στα εξής τρία επίπεδα: α) Ευρωπαικό κεκτημένο, β) Τήρηση θεμελιωδών κανόνων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της προστασίας των μειονοτήτων και γ) Πίστη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο λόγω των πρόσφατων απειλών εναντίον της.
Ως προς την κρίση στη Γάζα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέδειξε τρεις προτάσεις-πρωτοβουλίες της Ελλάδας:

1. Την πρόταση σύστασης ευρωαραβικής Task force Υπουργών Εξωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει, τόνισε, πολλαπλασιαστικά και θα ασκήσει πίεση προς όλα τα μέρη και η οποία είναι αναγκαία διότι δεν υπάρχει εισέτι συναίνεση επί του σχεδίου Biden.
Όλα τα κρατη-μέλη διάκεινται θετικά στην ιδέα και διερευνάται ο τρόπος υλοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιορδάνου Υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη.

2. Ελλάδα-Δανία-Πορτογαλία πρότειναν από κοινού την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή για την οικοδόμηση των θεσμών της. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την καλή νομοθέτηση, τους κανόνες διαφάνειας και τη λογοδοσία.

3. Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε και πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί από τη Γάζα παιδιά τραυματισμένα ή σε κατάσταση ασιτίας.

Για την Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται περί απλού πολέμου, αλλά για θέμα αρχής. Διακυβεύεται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.

Ως προς την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές προμήθειας οπλικών συστημάτων μέσω τρίτων κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης