Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron και Scholz προσπάθησαν να παρακάμψουν τη Meloni – Σκληρή απάντηση από την Ιταλίδα

Macron και Scholz προσπάθησαν να παρακάμψουν τη Meloni – Σκληρή απάντηση από την Ιταλίδα

«Δεν ερμηνεύω έτσι τη Δημοκρατία» δήλωσε η Meloni

Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni δήλωσε ότι η παρουσίαση από έξι μέλη του ΕΛΚ, της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και της ομάδας Reform ενός καταλόγου για το ποιοι θα πάρουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν «σουρεαλιστική».
Τα σχόλιά της έγιναν μετά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Ιουνίου.
«Κάποιοι παρουσίασαν ονόματα για θέσεις» για τις οποίες είχαν συμφωνήσει σε μια ιδιωτική συνάντηση εκ των προτέρων και στις οποίες δεν είχαν προσκαλέσει τους άλλους ηγέτες, δήλωσε η Meloni σε ένα ακροατήριο στη Festa de il Giornale στις 19 Ιουνίου.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron και οι άλλοι τέσσερις ηγέτες είχαν αποφασίσει για τους υποψήφιους που προτιμούσαν «χωρίς καν να προσπαθήσουν πρώτα να σκεφτούν ποιο ήταν το μήνυμα που ερχόταν από τους πολίτες. Δεν ερμηνεύω έτσι τη δημοκρατία», δήλωσε η Meloni.
Οι υπόλοιποι 21 ηγέτες που συμμετείχαν στη συγκέντρωση περίμεναν τρεις ώρες πριν ξεκινήσει το δείπνο με καθυστέρηση – με τη Meloni, η οποία ήταν ανάμεσά τους, να μην εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από αυτό που είπε ότι ήταν μια προσπάθεια να την παραγκωνίσουν.
Το μπλοκ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), του οποίου ηγείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «έχει γίνει η τρίτη ομάδα σε αριθμό βουλευτών στην Ευρώπη», μετά από μια εκλογική αναμέτρηση που «μετατόπισε σαφώς το κέντρο βάρους της Ευρώπης προς τα δεξιά», δήλωσε η Meloni στη δημόσια συνέντευξη που παραχώρησε στον συντάκτη της il Giornale.
Προειδοποίησε τον Scholz, μέλος των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D) και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ότι «η συνέχιση της άσκησης ή της ακολουθίας των πολιτικών της Αριστεράς τα τελευταία χρόνια θα ήταν μοιραία».
Το ECR διαθέτει πλέον 83 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεπερνώντας το Μεταρρυθμιστικό μπλοκ του Μακρόν, το οποίο διαθέτει σήμερα 80.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το ECR είχε αποκτήσει έξι ακόμη μέλη.
Αυτά προέρχονταν από τους Δημοκράτες της Δανίας, το βουλγαρικό κόμμα «Υπάρχει και τέτοιος λαός», την Ένωση Αγροτών και Πρασίνων της Λιθουανίας, τέσσερα πρώην μέλη του γαλλικού κόμματος Reconquête και τη Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR).

Μια νέα κόντρα γεννιέται

Για την Meloni, το ECR, εκτοπίζοντας το Reform από τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να κατέχει μία από τις τρεις ισχυρότερες θέσεις της ΕΕ.
Με το ECR να έχει πλέον μεγαλύτερη ομάδα από το Reform, μία από αυτές τις θέσεις θα πρέπει να πάει στην ομάδα της, υποστήριξε η Meloni
Η Ιταλίδα αμφισβήτησε ιδιαίτερα τα προσόντα της πρωθυπουργού της Εσθονίας – μέλους του μεταρρυθμιστικού μπλοκ – για να αναλάβει καθήκοντα Ύπατης Εκπροσώπου.
Στις 17 Ιουνίου, η Meloni δήλωσε ότι η Kallas θα πρέπει να δώσει κάποια ένδειξη των απόψεών της για την εξωτερική πολιτική πέρα από τη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας.
Οι αξιωματούχοι του ΕΛΚ, από την πλευρά τους, αμφισβήτησαν τη σημασία του γεγονότος ότι το ECR εκτόπισε τη Μεταρρύθμιση από την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα.
Αυτό που έχει σημασία, είπαν, είναι ότι μαζί το ΕΛΚ, το S&D και η Μεταρρύθμιση ελέγχουν το 55% των ψήφων στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό μπορεί να παραμείνει έτσι εάν όλα τα μέλη των τριών μπλοκ ψηφίσουν με την ηγεσία τους στην επικείμενη μυστική ψηφοφορία.
Πριν από πέντε χρόνια, δεν το έκαναν.
Ενώ θεωρητικά 516 ευρωβουλευτές θα έπρεπε να είχαν ψηφίσει υπέρ της Leyen ως πρόεδρο της Κομισιόν, μόνο 383 το έκαναν στην πραγματικότητα.
Αυτό της έδωσε μια πλειοψηφία μόλις εννέα ευρωβουλευτών, παρόλο που ήταν η μόνη υποψήφια.
Το ερώτημα τώρα είναι πόσο θέλουν τα άλλα κόμματα να ρισκάρουν να ανταγωνιστούν την Ιταλίδα πρωθυπουργό.
«Χρειάζονται την Meloni - εδώ τελειώνει το πρώτο μάθημα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στους Times στις 19 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης