Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ δεν θέλει να «τελειώσει» την Hamas, ούτε έχει προτάσεις για την επόμενη μέρα στη Γάζα: Τι επιδιώκει

Το Ισραήλ δεν θέλει να «τελειώσει» την Hamas, ούτε έχει προτάσεις για την επόμενη μέρα στη Γάζα: Τι επιδιώκει
Στην περίπτωση του πολέμου της Γάζας το 2023-24, οι δυτικοί κριτικοί έχουν σχεδόν κωμικά παρεξηγήσει τι προσπαθεί να κάνει ο ισραηλινός στρατός.
Καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) διεξάγουν άλλη μια επίθεση στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αντιμετωπίζουν σημαντική κριτική από δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές που ρωτούν γιατί οι Ισραηλινές Άμυνας πηγαίνουν επανειλημμένα σε περιοχές που έχουν ήδη εκκαθαρίσει και διεξάγουν περαιτέρω επιχειρήσεις.
Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι αυτή η συμπεριφορά αντικατοπτρίζει ένα ελάττωμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ή ακόμη και είναι απόδειξη ότι η εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Hamas έχει αποτύχει.
Το ελάττωμα, ωστόσο, βρίσκεται στις δικές τους υποθέσεις, όπως εξηγεί σε ένα δοκίμιο του για το Tablet, ο Ταγματάρχης Andrew Fox αξιωματικός του βρετανικού στρατού από το 2005-21, ο οποίος μετά απο τρεις περιοδείες στο Αφγανιστάν, και μια θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ, είναι λέκτορας στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst.

Τι δεν καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχετικά με τη στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα

Αυτοί οι επικριτές εξετάζουν τις τακτικές των IDF μέσα από το πρίσμα της δυτικής αντιεξέγερσης (COIN), το δόγμα που εφάρμοσαν οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στις αποτυχημένες εκστρατείες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Το σχέδιο ήταν τότε να κρατηθεί η επικράτεια μέσω μπροστινών επιχειρησιακών βάσεων (ή FOB) και να προσπαθήσουμε να ασκήσουμε εναλλακτική διακυβέρνηση σε αυτές τις περιοχές παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια.
Το σύστημα των FOB σήμαινε ότι οι εχθροί μας, ενσωματωμένοι στον τοπικό άμαχο πληθυσμό, ήξεραν πάντα πού βρισκόμασταν και ποιες διαδρομές ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουμε.
Θα μπορούσαν να μας εκτοξεύσουν, να εκτοξεύσουν πυραύλους και να μας πυροβολήσουν κατά βούληση.
Ήταν μια συνταγή για ατελείωτη βία και τεράστιους αριθμούς θυμάτων.

Στην περίπτωση του πολέμου της Γάζας το 2023-24, οι δυτικοί κριτικοί έχουν σχεδόν κωμικά παρεξηγήσει τι προσπαθεί να κάνει ο ισραηλινός στρατός.

Το ελάττωμα στη δυτική ανάλυση είναι πάντα το ίδιο: «Δεν θα το κάναμε έτσι».
Ωστόσο, οι IDF δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τις σαφείς τακτικές COIN που δοκίμασε η Δύση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Γιατί να το κάνει;
01_14.webp
O xάρτης δείχνει αυτό που ισχυρίζονται οι επικριτές  ότι αυτή η συμπεριφορά αντικατοπτρίζει ένα ελάττωμα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ή ακόμη και είναι απόδειξη ότι η εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Hamas έχει αποτύχει.
Αυτές οι τακτικές ήταν μια αμείωτη καταστροφή και στις δύο εκστρατείες, που κατέληξαν σε ταπεινωτικές ήττες από τεχνολογικά κατώτερους στρατούς.

Οι τακτικές COIN είναι χρονοβόρες και δαπανηρές.

Απαιτούν επίσης τεράστια επίπεδα στρατευμάτων για να «κρατήσουν» έδαφος, για χρόνια αν όχι επ’ αόριστον.
Υποθέτοντας ότι οι δυτικές δογματικές αναλογίες 1 στρατιώτηw προς κάθε 40 αμάχους, η Γάζα θα απαιτούσε μια διαρκή ανάπτυξη 50.000 στρατευμάτων μάχης, προτού καν σκεφτούμε να ενεργοποιήσουμε την επιμελητεία, τους μηχανικούς, το πυροβολικό και τα παρόμοια.
Το οικονομικό κόστος της κινητοποίησης του εφέδρου στρατού του IDF σε μόνιμη βάση θα ήταν αστρονομικό.

Χάρτης μετά τον πόλεμο που δείχνει τη Γάζα
02_10.webp
Αυτοί οι επικριτές εξετάζουν τις τακτικές των IDF μέσα από το πρίσμα της δυτικής αντιεξέγερσης (COIN), το δόγμα που εφάρμοσαν οι στρατιώτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στις αποτυχημένες εκστρατείες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Τέτοιες τακτικές θα ήταν επίσης τρελά σπάταλες, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει μια ασφαλή βάση στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων της Γάζας, και ως εκ τούτου μπορεί να απολαμβάνει την πολυτέλεια να δεσμεύεται μόνο σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία πληροφοριών κατά καιρούς και βάσει της επιλογής τους – πλεονεκτήματα που η Δύση δεν είχε ούτε στο Ιράκ ούτε στο Αφγανιστάν.

Γιατί λοιπόν ο Ισραηλινός Στρατός επαναλαμβάνει επιχειρήσεις σε περιοχές που έχει ήδη εκκαθαρίσει — για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Shifa ή σε συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Jabalya, τις οποίες έπληξαν από αέρος στην αρχή της σύγκρουσης;

«Κούρεμα γκαζόν»

Οι επικριτές αποκαλούν αυτή την προσέγγιση «κούρεμα γκαζόν», μια φράση που υιοθετήθηκε στη Δύση για να περιγράψει την αποτυχία ανάπτυξης επαρκών στρατευμάτων στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες εκκαθαρίσεις των ίδιων περιοχών αφού θεωρήθηκε ότι είχαν «εκκαθαριστεί».
Οι IDF προσπαθούν κάτι εντελώς διαφορετικό και είναι λογικό.
Οι στρατηγικοί στόχοι του Ισραήλ είναι να νικήσει τη Hamas και να εξασφαλίσει τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ για να αποτρέψει μια επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου.
Το «Never again is now» δεν είναι απλώς ένα κενό σύνθημα.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των IDF βασίζεται στο να διασφαλίσει ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Ελλείψει της δυνατότητας οποιασδήποτε μόνιμης πολιτικής λύσης, αυτή είναι απλώς η επιτυχία.
Σε στρατιωτικούς όρους, η Hamas δεν θα καταστραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι η μάχη θα καταστεί εντελώς αναποτελεσματική.
Η Hamas είναι πολύ πολυάριθμη και πολύ εδραιωμένη στη Γάζα – όπου κάθε άνδρας σε ηλικία μάχης είναι ένας πιθανός μελλοντικός μαχητής της Hamas.
Η κυτταρική τους δομή τους καθιστά δύσκολο να στοχεύσουν, και όταν ένας διοικητής σκοτώνεται, έχουν δείξει την ευελιξία να προωθήσουν τον επόμενο άνδρα.
Υποχωρούν επίσης κυρίως από έναν αγώνα στη Γάζα, βασιζόμενοι σε παγίδες, IED και εμπλοκές φορητών όπλων πριν απομακρυνθούν από αποφασιστικές εμπλοκές.
Αυτό τους κάνει δύσκολο να σκοτωθούν.
Αυτό που είναι δυνατό, ωστόσο, είναι να νικήσουμε τη Hamas.
Με δυτικούς δογματικούς όρους, «νικώντας» έναν εχθρό σημαίνει μείωση του στο 50%-69% της μαχητικής του δύναμης.

Γάζα: Ούτε συμβατικός πόλεμος ούτε αντιτρομοκρατική επιχείρηση 


Καθώς η Γάζα δεν είναι ούτε ένας συμβατικός πόλεμος ούτε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με την κλασική έννοια του καθενός, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτό το ποσοστό ως την αφαίρεση της ικανότητας της Hamas να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου.
Πώς σχεδιάζει λοιπόν ο Ισραηλινός Στρατός να πετύχει τον στόχο να νικήσει τη Hamas;
Μέσω πολιτικής λύσης;
Σιγουρα οχι.

Κανείς στη διεθνή σκηνή δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσει στη διακυβέρνηση στη Γάζα.


Ούτε υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι ανύπαρκτοι εταίροι θα έκαναν κάτι άλλο από το να λειτουργήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες για τη Hamas, καθιστώντας αδύνατο για το Ισραήλ να επιτεθεί στους εχθρούς του όταν είναι απαραίτητο.
Η ιδέα ότι υπάρχει κάποιο μαγικό εργαλείο για να μετατρέψει οποιονδήποτε μεγάλο αριθμό κατοίκων της Γάζας να αγκαλιάσει μια πολιτική εναλλακτική στη Hamas που θα ήταν με οποιονδήποτε τρόπο ευνοϊκή για το Ισραήλ μπορεί να χαρακτηριστεί γενναιόδωρα φαντασία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 2% των κατοίκων της Γάζας υποστηρίζει μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ.

Η πλειοψηφία θέλει πίσω τη Hamas.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει δεχθεί σημαντική εγχώρια και διεθνή κριτική για την έλλειψη σχεδίου διακυβέρνησης στη Γάζα «μετά την επόμενη μέρα», το οποίο απηχήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz.
Ως εκ τούτου, οι σχεδιαστές των IDF αντιμετωπίζουν το σχεδιασμό επιχειρήσεων για την επίτευξη ενός χαλαρά καθορισμένου στόχου, χωρίς ξεκάθαρα διατυπωμένη στρατηγική τελική κατάσταση για την επιχείρηση από την πολιτική τους ηγεσία - εν μέρει ίσως επειδή το «τελικό κράτος» μπορεί να μην ικανοποιεί τα αυτιά της Δύσης.

Πώς αντιμετώπισαν λοιπόν αυτή την πρόκληση;

Αν κοιτάξετε τι είναι δυνατό, πώς φαίνεται η καλύτερη εκδοχή της «επιτυχίας» και τι κάνει το Ισραήλ, στη Γάζα βλέπουμε ένα αριστούργημα επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός αυστηρών πολιτικά επιβεβλημένων περιορισμών.
Οι IDF δεν προσπαθούν να καθαρίσουν τη Γάζα.
Χωρίς την ικανότητα επιβολής μιας πολιτικής διευθέτησης στη Γάζα και την επιθυμία της Γάζας για συνέχιση της κυριαρχίας της Hamas, η απάντηση του IDF είναι: Αφήστε τους να έχουν τη Hamas.
Αλλά η εκδοχή της Hamas που θα πάρουν οι κάτοικοι της Γάζας είναι μια πολύ υποβαθμισμένη στρατιωτικά και, το πιο σημαντικό, με τεράστιες εκτάσεις των σηράγγων τους και τις υποδομές που έχουν ενσωματωθεί στους πολίτες να έχουν καταστραφεί.

Oι στόχοι του Ισραήλ

- Με άλλα λόγια, οι IDF στοχεύουν να αντικαταστήσει την Hamas 3.0 - την έκδοση που πολέμησε τρεις πολέμους εναντίον του Ισραήλ και στη συνέχεια εξαπέλυσε τις βάναυσες αιφνιδιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου - με τη Hamas 1.0, η οποία κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας από τη Φατάχ τον Ιούνιο του 2007.
Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, οι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν μεθοδικά τις υποδομές της Hamas που μπορούσαν να βρουν στην πόλη της Γάζας, στο Khan Yunis και τώρα στη Rafah.
- Έχουν εξασφαλίσει τον διάδρομο Netzarim για να ελέγχουν την ελευθερία κινήσεων από νότο προς βορρά.
- Φαίνεται ότι προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα κατά μήκος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, για να κόψουν την εισροή όπλων και προμηθειών στη Hamas.
- Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε ελεγχόμενες περιοχές επιτρέπει στον IDF να σταματήσει γνωστούς διοικητές της Hamas να κυκλοφορούν.
- Αυτή η στάση επιτρέπει επίσης στους IDF να χτυπήσουν όταν εντοπιστούν συγκεντρώσεις της Hamas, να υποβαθμίσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και μετά να αποσυρθούν ξανά:
Και αυτό είδαμε στο νοσοκομείο Shifah και βλέπουμε τώρα στη Jabalya.
- Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός Στρατός κατέστρεψε μεθοδικά κτίρια για να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 1 χιλιομέτρου γύρω από τα σύνορα της Γάζας — ένα μέτρο που εάν εφαρμοστεί θα απέτρεπε πράγματι την επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου.

Εάν το Ισραήλ έχει τον τρόπο του, κανείς στη Γάζα δεν πλησιάζει ξανά τα σύνορα.

Ωστόσο, το αν η Ουάσιγκτον θα καταδικάσει αυτήν την πολιτική μένει να φανεί, γι' αυτό για το Ισραήλ, ο βασικός στρατηγικός στόχος στη Γάζα είναι αναμφισβήτητα να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διεθνοποίηση της Λωρίδας μέσω φανταστικών σχεδίων για την «επόμενη μέρα».
Όπως έχουν τα πράγματα, το επιχειρησιακό τελικό κράτος φαίνεται ότι έχει καταστραφεί σημαντική υποδομή της Hamas, η μαχητική της ικανότητα έχει υποβαθμιστεί σοβαρά και τα σύνορα είναι ασφαλισμένα, με τον Ισραηλινό Στρατό να διατηρεί την ικανότητα να χτυπήσει στη Γάζα κατά βούληση.

Όλα αυτά συνέβησαν ενώ απομακρύνουν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους και ελαχιστοποιούν τις αθώες απώλειες (κατά μέρος οι τακτικές ανθρώπινης ασπίδας της Hamas).
Όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει ο John Spencer, πρόεδρος μελετών αστικού πολέμου στο Modern War Institute στο West Point, οι προσπάθειες που έχει κάνει ο IDF για την προστασία των αμάχων είναι πρωτοφανείς στον σύγχρονο αστικό πόλεμο.

Τόσο τα τακτικά όσο και τα στρατηγικά επιτεύγματα της εκστρατείας των IDF στη Γάζα είναι απολύτως αληθινά.


Ο λειτουργικός σχεδιασμός που επέτρεψε αυτά τα επιτεύγματα έχει, φυσικά, μειονεκτήματα.

Πρώτον, η καταστροφή των αστικών υποδομών θα απαιτήσει μια τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης.
Ενώ οι αθώοι θάνατοι αμάχων είναι πραγματικοί και τραγικοί, η αναλογία σχεδόν 1 προς 1 θανάτων μαχητών προς άμαχους παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες συγκρούσεις.

Δεύτερον, οι Αιγύπτιοι ήταν πολύ διστακτικοί σχετικά με τον έλεγχο του Ισραήλ στα νότια σύνορα.
Ωστόσο, τώρα ξέρουμε γιατί.
Από την έναρξη της επιχείρησης στη Rafah, ο Ισραηλινός Στρατός έχει αποκαλύψει περίπου 50 σήραγγες που εκτείνονται από τη Γάζα στην Αίγυπτο, υποδηλώνοντας υψηλό και συνεχή βαθμό συνενοχής μεταξύ της ηγεσίας της Hamas και της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας στο Κάιρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης