Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Fed θα μειώσει τα επιτόκια μία φορά το 2024 κατά 0,25%, στο 5% - 5,25%

H Fed θα μειώσει τα επιτόκια μία φορά το 2024 κατά 0,25%, στο 5% - 5,25%
Θα παραμείνουν σε υψηλό 23 ετών τα επιτόκια…
Μόλις μία φορά φέτος αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια, κατά 0,25%, στο εύρος του 5% - 5,25% η Federal Reserve, σύμφωνα με οικονομολόγους τους οποίους ρώτησαν οι Financial Times.
Αιτία; Ο πληθωρισμός αναγκάζει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για να μειώσει το κόστος δανεισμού.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους 39 ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση των FT-Chicago Booth δήλωσαν ότι η Fed θα περικόψει μόνο κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος. Σχεδόν το ένα τέταρτο δεν προβλέπει καθόλου περικοπές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη, οπότε οι Αμερικανοί policymakers αναμένεται να μεταβάλουν τις προβλέψεις τους για μειώσεις φέτος από τρεις σε δύο, ή λιγότερες.
Οι προσδοκίες είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από μήνες πιο επίμονου πληθωρισμού από το αναμενόμενο.
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Μάιο την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των επιτοκίων της Fed. Πάντως, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα είναι πλήγμα για τον Πρόεδρο Joe Biden
Επίσης, οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για τον δείκτη τιμών καταναλωτή από 2,5% στη δημοσκόπηση του Μαρτίου σε 2,8% τώρα.
Η Fed στοχεύει σε CPE στο 2%.
Σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis στα τέλη Μαΐου, ο τίτλος CPE ήταν 2,7% τον Απρίλιο.
Η Karen Dynan, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έχουν εγείρει «ανησυχίες για το εάν ο πληθωρισμός ενσωματώνεται».
Οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας τους δίνει περιθώρια να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών, στο εύρος του 5,25-5,5%, σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη και τον Καναδά, που αμφότερες μείωσαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα.
Οι προσδοκίες των οικονομολόγων για μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν επίσης αυξηθεί. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 52% των ερωτηθέντων δεν βλέπουν ύφεση μέχρι το 2026 ή μετά, από 46% τον Μάρτιο. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Fed θα κάνει την πρώτη της μείωση φέτος τον Σεπτέμβριο, στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Η Jully Smith, καθηγήτρια στο Κολέγιο Λαφαγιέτ, είπε ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή «και ίσως άλλη αργότερα μέσα στο έτος μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ». Ωστόσο, είπε ότι οι μεταβολές των επιτοκίων της Fed το φθινόπωρο θα ήταν «πολύ δύσκολες» επειδή «αλληλεπιδρούν με την πολιτική των ΗΠΑ και τις προεδρικές εκλογές».
Ενώ η κεντρική τράπεζα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, οι παρατηρητές της αναμένουν ότι το λεγόμενο «dot plot» της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς θα δείξει μείωση στον αριθμό των περικοπών που βλέπουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φέτος.
Η Claudia Sahm, πρώην στέλεχος της Fed που είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στη διαχείριση επενδύσεων New Century Advisors, είπε ότι τυχόν απογοητευτικός ΔΤΚ για τον Μάιο θα μπορούσε να οδηγήσει τους αξιωματούχους να εκτιμήσουν μια επιτοκιακή μείωση από τρεις.
Η δημοσκόπηση των FT-Chicago Booth, που διεξήχθη από το Κέντρο Παγκόσμιων Αγορών Kent A Clark του πανεπιστημίου, υπογράμμισε επίσης τις ανησυχίες των οικονομολόγων για το αυξανόμενο δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, επίσημος επιτηρητής των δαπανών των ΗΠΑ, δήλωσε τον Μάιο ότι το ομοσπονδιακό χρέος επρόκειτο να φτάσει το 166% του ΑΕΠ έως το 2054.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι η εκτίμηση του χρέους του CBO ήταν αξιόπιστη, ενώ περισσότεροι από το ένα τέταρτο δήλωσαν ήταν πολύ χαμηλή.
«Υπάρχει κίνδυνος, δεδομένης της πιθανότητας γεωπολιτικών γεγονότων και της ανάγκης να ανταποκριθούμε στην κλιματική αλλαγή, να δούμε ακόμη μεγαλύτερη ανοδική πίεση», είπε ο Dynan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης