Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές - Σλοβακία: Έκπληξη η ήττα του Fico, νίκη για τους Φιλελεύθερους

Ευρωεκλογές - Σλοβακία: Έκπληξη η ήττα του Fico, νίκη για τους Φιλελεύθερους
Το κόμμα του πρωθυπουργού Fico έχασε από τους Φιλελεύθερους

To Σλοβάκικο φιλελεύθερο κόμμα έκανε την έκπληξη, επικρατώντας στις ευρωεκλογές της παράταξης Smer-SD του πρωθυπουργού Robert Fico, στον οποίο οι επικριτές του προσάπτουν πως τάσσεται υπέρ του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin και ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά πρόσφατα σε επίθεση ενόπλου.
Η παράταξη του Fico, ο οποίος εναντιώνεται στη χορήγηση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, φερόταν να είναι φαβορί με βάση δημοσκοπήσεις, κατά τις οποίες η απόπειρα κατά της ζωής του αύξησε την υποστήριξη σ’ αυτή.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Smer-SD εξέφρασε μέσω Facebook τα «συγχαρητήριά του στον νικητή των εκλογών», την παράταξη Progresivne Slovensko (PS, «Προοδευτική Σλοβακία»).
Καταγάγοντας δεύτερη συνεχόμενη νίκη στις ευρωεκλογές, η Προοδευτική Σλοβακία εξασφάλισε το 27,81% των ψήφων και θα αναδείξει έξι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τον σλοβάκικο Τύπο προτού καν επισημοποιηθούν.
Το Smer-SD, με το 24,76% των ψήφων, θα στείλει πέντε ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.
Το κόμμα της άκρας δεξιάς Republika κατέλαβε την τρίτη θέση και θα έχει δυο αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ άλλες δυο παρατάξεις, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα KDH και η επίσης σοσιαλδημοκρατική παράταξη Hlas-SD, θα έχουν από μια έδρα η καθεμιά.

Τι ρόλο έπαιξε η απόπειρα δολοφονίας

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάνιελ Κέρεκες, η απόπειρα δολοφονίας του Fico δεν κινητοποίησε τελικά μόνο τους ψηφοφόρους του Smer-SD, αλλά και αυτούς της PS.
«Δεν ήταν μόνο το Smer-SD αυτό που ωφελήθηκε από την επίθεση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά η PS, οι ψηφοφόροι της οποίας ανησυχούν για την εξέλιξη της κατάστασης στη Σλοβακία, σημείωσαν επίσης σημαντική πρόοδο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Μιχάλ Σίμετσκα, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της PS, έκρινε πως «οι ψηφοφόροι έστειλαν πολύ σημαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση: κατεβάστε ταχύτητα, δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε».
Το ποσοστό συμμετοχής (34,38%), ήταν υψηλότερο από ό,τι σε προηγούμενες ευρωεκλογές και πιθανόν αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, έφερε περισσότερες ψήφους στην PS.
Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO από το 2004, εκλέγει 15 από τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης