Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόκο Γερμανίας, Ιταλίας στο αίτημα ΝΑΤΟ για επιθέσεις Ουκρανίας με δυτικά όπλα στη Ρωσία

Μπλόκο Γερμανίας, Ιταλίας στο αίτημα ΝΑΤΟ για επιθέσεις Ουκρανίας με δυτικά όπλα στη Ρωσία
Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το εάν πρέπει να αρθεί ο περιορισμός στην χρήση των δυτικών όπλων από τους Ουκρανούς
Την πλήρη αντίθεση τους στην πρόθεση των Ουκρανών να πλήξουν με δυτικά όπλα στόχους, όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών εντός της ρωσικής επικράτειας διατυπώνουν Γερμανία και Ιταλία.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg αναμένεται σήμερα, 28/5 να καλέσει τα κράτη της Ευρώπης να συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους «χτυπήματα».
Ωστόσο, όπως λέει το Politico, δεν υπάρχει συναίνεση για το θέμα αυτό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η άρση των περιορισμών σχετικά με τα πλήγματα που μπορούν να εξαπολύσουν οι Ουκρανοί, εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ.

Το εξετάζουν Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι

Σημειώνεται πως χθες 27/5 ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών 27 χωρών της ΕΕ συζήτησαν το θέμα της άρσης των περιορισμών όσον αφορά την χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εάν υπήρξαν ή όχι αποφάσεις.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και στην κυβέρνηση Biden, αν και οι ΗΠΑ – τουλάχιστον επίσημα – επιμένουν στην άρνηση τους να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να πληγούν στόχοι στο ρωσικό έδαφος.

Rinkevics (πρόεδρος Λετονίας): Γιατί να μην χτυπήσει η Ουκρανία στόχους στη Ρωσία;

Δεν υπάρχει κανείς λόγος έτσι ώστε η Ουκρανία να μην πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας λέει ο πρόεδρος της Λετονίας, Edgars Rinkevics.
Σε δηλώσεις του στο CNN, o Rinkevics επισημαίνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να αρνηθεί να εξαπολύσει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
«Οι ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες είναι συνέπεια της αδυναμίας της Δύσης να παράσχει στην Ουκρανία όπλα αλλά και της επιβολής περιορισμών στη χρήση τους» λέει ο Λετονός πρόεδρος.

Να το ξαναδούμε λέει το ΝΑΤΟ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist, πρότεινε στους Συμμάχους να εξετάσουν ξανά το ερώτημα εάν η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να είναι σε θέση να εξαπολύσει πλήγματα με δυτικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στις 26 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η συζήτηση των Αμερικανών αξιωματούχων για την ανάγκη να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος αντικατοπτρίζει την απόγνωση της Δύσης και μοιάζει με αγωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης