Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναι» από Rehn στις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Έφτασε η ώρα

«Ναι» από Rehn στις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ: Έφτασε η ώρα
Η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί νωρίτερα από τη Fed, που συνήθως πρωτοστατεί στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Δεδομένη θεωρείται πλέον η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα (6/6/2024), σε μια εξέλιξη που αποσυνδέσει από τη Fed, που παραδοσιακά άνοιγε τον χορό των περικοπών.
Σε ομιλία του, ο Olli Rehn, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώνεται με «διαρκή τρόπο». Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που βρίσκεται κάτω από το 3%, παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναμένονται την Παρασκευή.
«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας του 2% με διατηρήσιμο τρόπο και έτσι είναι ώριμη η στιγμή τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη στάση νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Rehn σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας.
«Αυτό προϋποθέτει προφανώς ότι η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση και στις τιμές της ενέργειας» διευκρινίζει ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Εκτός μεγάλων εκπλήξεων, σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου. Οι αγορές δείχνουν τώρα πολύ υψηλή πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, από 4% που είναι σήμερα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα σχόλια των Rehn και Lane τη Δευτέρα ακολουθούν μια σειρά παρόμοιων σχολίων από άλλα μέλη της ΕΚΤ. Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να κινηθεί νωρίτερα από τη Fed στις ΗΠΑ, η οποία συνήθως πρωτοστατεί στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
«Η Fed και η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα αποσυνδεθούν, με μια μείωση της ΕΚΤ να είναι πιθανή τον Ιούνιο, ενώ προετοιμάζονται για υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ», ανέφεραν οικονομολόγοι της Bank of America με επικεφαλής τον Claudio Irigoyen σε ενημερωτικό σημείωμα την Παρασκευή (24/5/2024).
Η συζήτηση σχετικά με το πότε είναι πιθανό να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια είναι έντονη στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά από ανακοινώσεις στοιχείων για την οικονομία αλλά και την απασχόληση «ανάγκασε» τη Goldman Sachs να μεταθέσει την πρόβλεψή της για τη μείωση των επιτοκίων της Fed για τον Σεπτέμβριο, από τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed 30 Απριλίου και 1 Μαΐου επισήμαναν την αβεβαιότητα μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης