Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν παρακάμπτει αριστοτεχνικά τις αμερικανικές κυρώσεις - Αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου

Το Ιράν παρακάμπτει αριστοτεχνικά τις αμερικανικές κυρώσεις - Αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου
Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
Το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, σύμφωνα με το Reuters.
Δεν δόθηκαν συγκεκριμένες πηγές για το σχέδιο, αλλά το αρχικό δημοσίευμα του Tasnim ανέφερε ότι «το οικονομικό συμβούλιο υπό τον προσωρινό πρόεδρο του Ιράν Mohammad Mokhber ενέκρινε σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας από 3,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως».
Το Ιράν είναι πρόθυμο να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν μειώσει σημαντικά την αγορά του ιρανικού πετρελαίου.
Ακόμα κι έτσι, το Ιράν ανέφερε αύξηση των εξαγωγών αργού πρόσφατα, με τη μέση ημερήσια για το πρώτο τρίμηνο να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, στα 1,56 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa.
Πέρυσι, η χώρα εξήγαγε κατά μέσο όρο 1,29 εκατ. bpd, δηλαδή 50% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρακάμπτουν τις κυρώσεις

«Οι Ιρανοί έχουν κατακτήσει την τέχνη της παράκαμψης των κυρώσεων», είχε δηλώσει τότε στους FT ο Fernando Ferreira, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωπολιτικών κινδύνων της Rapidan Energy Group.
«Αν η κυβέρνηση Biden πρόκειται πραγματικά να έχει αντίκτυπο, πρέπει να μετατοπίσει το επίκεντρο στην Κίνα».
Η είδηση για τα σχέδια αύξησης της παραγωγής ακολουθεί προηγούμενη αναφορά ότι η Τεχεράνη είχε συνάψει σχέδια ανάπτυξης πετρελαϊκών έργων συνολικής αξίας 13 δισ. δολαρίων.
Τα εν λόγω σχέδια αναμένεται να προσθέσουν 350.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή του Ιράν.
Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν τον Απρίλιο ήταν περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου, έναντι πάνω από 4,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν από την επιβολή εκ νέου κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, αλλά υπάρχει περιθώριο για αύξηση. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό πετρελαίου Bijan Zanganeh, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τον μέσο ημερήσιο όρο σε 7 εκατομμύρια βαρέλια σε λιγότερο από δέκα χρόνια.
Η ενίσχυση θα κόστιζε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε πρόσφατα ο Zanganeh, όπως αναφέρει το Iran International.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης