Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Καμία άμεση απειλή από τη Ρωσία - Δεν θέλουμε πόλεμο - Όχι όπλα και στρατός στην Ουκρανία

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Καμία άμεση απειλή από τη Ρωσία - Δεν θέλουμε πόλεμο - Όχι όπλα και στρατός στην Ουκρανία
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον θα ανακοινωθεί η δημιουργία μόνιμης δομής για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία
(upd2) Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία άμεση απειλή από τη Ρωσία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg υποστηρίζοντας πως η Συμμαχία δεν θέλει ούτε αναζητά σύγκρουση.
Ωστόσο, ο Stoltenberg επισήμανε πως παρόλο αυτά το ΝΑΤΟ θεωρεί απαραίτητο να αυξήσει τη στρατιωτική του ισχύ στη Μαύρη Θάλασσα
«Δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή ένοπλης επίθεσης σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και υπάρχει αστάθεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε την επαγρύπνηση μας, να αυξήσουμε την παρουσία μας στο έδαφος και στον αέρα.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΝΑΤΟ επενδύει περισσότερο στην κατασκευή ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής άμυνας για να αυξήσει την ικανότητά μας να ενισχύσουμε γρήγορα ή να μετατοπίσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες» υποστήριξε ο Stoltenberg.

Δεν θέλουμε κλιμάκωση

«Όσον αφορά την Ουκρανία, έχουμε ένα διπλό καθήκον: να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά και να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης πέρα ​​από το έδαφός της, το ΝΑΤΟ δεν αναζητά σύγκρουση με τη Ρωσία και πιστεύει ότι η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν μας κάνει συμβαλλόμενο μέρος.
Ως εκ τούτου, δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ή να στείλουμε εξοπλισμό του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο» επισήμανε ο Stoltenberg.


Πυρά κατά της ΕΕ


Ο Stoltenberg εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ΕΕ, τονίζοντας πως
η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έφτασε ούτε καν κοντά στη δέσμευση που είχε δώσει στο Κίεβο πως έως τον Μάρτιο του 2024, θα του είχε παραδώσει 1 εκατομμύριο οβίδες.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ προμήθευσαν στην Ουκρανία το 99% όλων των όπλων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, δεν στείλαμε αρκετά στο Κίεβο και υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν έξι μήνες συζητώντας ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.
H EE υποσχέθηκε ένα εκατομμύριο οβίδες, αλλά δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει αυτό το ποσό» τόνισε ο Stoltenberg.
Όπως είπε κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, θα ανακοινωθεί η δημιουργία μιας μόνιμης δομής για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
«Το ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει μια μόνιμη δομή στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον για την οργάνωση προμηθειών όπλων στην Ουκρανία και τη χρηματοδότησή τους» επισήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Καμία συναίνεση

Επιπλέον, ο Stoltenberg υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση στο ΝΑΤΟ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Όπως είπε, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση για το χρονοδιάγραμμα» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης