Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για σοκ τύπου Brexit ετοιμάζονται οι αγορές – Παραμονεύουν οι κερδοσκόποι των ομολόγων, προειδοποιούν Citi, Barclays, Jefferies

Για σοκ τύπου Brexit ετοιμάζονται οι αγορές – Παραμονεύουν οι κερδοσκόποι των ομολόγων, προειδοποιούν Citi, Barclays, Jefferies
Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια από τις φθηνότερες ανεπτυγμένες αγορές
Για ένα σοκ τύπου Brexit ετοιμάζονται οι αγορές, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι δεν θα έρθουν καλές ημέρες.
Ειδικά για την βρετανική αγορά.
Οι πρόωρες βρετανικές εκλογές σήμαναν συναγερμό, με πολλούς επενδυτές να προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή της χώρας από το Brexit, παρά τη σχεδόν σιωπηλή αντίδραση της αγοράς από τότε που έγινε η ανακοίνωση.
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της αγοράς ανασύρουν διάφορα σενάρια εκλογών, με την ιστορία να δείχνει ότι οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύονται σχετικά σταθερά ή χαμηλότερα, κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τις νίκες των κυβερνώντων Συντηρητικών.
Αντίθετα, οι μετοχές έχουν ιστορικά ενισχυθεί περίπου 6% μετά τις νίκες του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με τους στρατηγούς αναλυτές της Citigroup, επικεφαλής την Beata Manthey.
«Ο FTSE 250 τείνει να ξεπερνά τον FTSE 100 μετά τις εκλογές, με ισχυρότερη απόδοση μετά τις νίκες των Εργατικών», είπε.
«Ένας συνδυασμός αμυντικών και οικονομικών τείνει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα μετά τις εκλογές».

Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση

Ο νικητής των εκλογών της 4ης Ιουλίου θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο και θα αντιμετωπίζει ενδελεχή έλεγχο από τους κερδοσκόπους των ομολόγων - όπως έδειξε η σύντομη θητεία της Liz Truss ως πρωθυπουργού.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δέχθηκαν έναν χτύπημα μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών την Τετάρτη, ενώ οι κατασκευαστές κατοικιών είδαν μια έξαρση της αστάθειας.
Οι αμυντικές δαπάνες και η πώληση των κυβερνητικών μεριδίων θα μπορούσαν να τεθούν σε συζήτηση, ενώ η κατάσταση των προτεινόμενων συγχωνεύσεων και εξαγορών - όπως η κατάσταση με την International Distribution Services της ιδιοκτήτριας Royal Mail - θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
Οι εκλογές είναι συχνά πηγή αστάθειας, αλλά η πολιτική αστάθεια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit είναι ιδιαίτερα έντονη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το να γίνουν οι γενικές εκλογές νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στην άρση αυτής της αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Barclays και τον επικεφαλής Emmanuel Cau.
Συγκεκριμένα, η στερλίνα χτυπήθηκε και δεν ανέκτησε το έδαφος ποτέ πλήρως από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Ωστόσο, οι πιθανώς στενότεροι δεσμοί με το μπλοκ υπό το υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό του λεγόμενου premium της στερλίνας για το Brexit, το οποίο κράτησε το νόμισμα υπό πίεση τα τελευταία οκτώ χρόνια, είπαν οι αναλυτές στρατηγικής.
«Η πιθανή προοπτική μιας κάπως πιο σταθερής κυβέρνησης μπορεί να είναι κάτι μεσοπρόθεσμα θετικό σε σύγκριση με τον πολιτικό διχασμό που επικρατούσε μετά το Brexit», είπε ο Cau.
«Μια χαλάρωση του premium για το Brexit θα μπορούσε να ενισχύσει τη στερλίνα και να ευνοήσει τα εγχώρια παιχνίδια και τον FTSE 250, έναντι των εξαγωγέων και του FTSE 100».
Για τον Cau και την ομάδα του, οι πρόωρες εκλογές που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να τονώσουν περαιτέρω το συναίσθημα για τα πρόσφατα ράλι των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τους αρέσουν τμήματα της αγοράς που είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη και στις μειώσεις των επιτοκίων, όπως οι τράπεζες, οι κατασκευές, το λιανικό εμπόριο, η αναψυχή, τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Αποτιμήσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια από τις φθηνότερες ανεπτυγμένες αγορές, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πρόσφορων εδαφών για υψηλά μερίσματα, εξαγορές και συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά δεν επηρεάζεται μόνο από την πολιτική και η προοπτική της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νομισματική πολιτική καθώς και από την οικονομία.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό απογοήτευσαν όσους περίμεναν μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας μόλις τον Ιούνιο.
Η πιθανότητα κάτι τέτοιο μειώθηκε σε λιγότερο από 10% επί του παρόντος, από περισσότερο από 60% πριν από περίπου μια εβδομάδα.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένας θετικός άνεμος για τη λίρα βραχυπρόθεσμα, μειώνοντας την περίοδο απόκλισης της νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Τράπεζας της Αγγλίας και της Federal Reserve, η οποία δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.
Συνολικά, ακόμη και καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα επιβάλλουν τη συνοχή της πολιτικής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, οι εκλογές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ανάγκη για την αύξηση των επενδύσεων, της ρευστότητας και της συμμετοχής στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από χρόνια ανελέητων εκροών, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies.
Για όλες τις προκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αγορές του είναι αναμφισβήτητα «καλύτερα τοποθετημένες» από ό,τι ήταν εδώ και χρόνια με «φθηνές αποτιμήσεις, πιθανή γρήγορη ανάκαμψη από μια ήπια ύφεση, χαμηλότερη αστάθεια πολιτικής και ρυθμιστικό περιβάλλον», πρόσθεσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης