Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος – Ετοιμάζει μεγάλη κυβερνοεπίθεση η Κίνα κατά των αμυντικών συστημάτων της Δύσης, προετοιμάζονται ΗΠΑ, Βρετανία

Μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος – Ετοιμάζει μεγάλη κυβερνοεπίθεση η Κίνα κατά των αμυντικών συστημάτων της Δύσης, προετοιμάζονται ΗΠΑ, Βρετανία
Η ικανότητα του κινεζικού καθεστώτος να εξαπολύει επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών και βρετανικών αμυντικών δυνάμεων είναι υψηλότερη από ποτέ
Οι πόλεμοι στον κυβερνοχώρο μεταξύ της Κίνας και της Δύσης μαίνονται, ωστόσο λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει.
Αυτό τώρα έχει αρχίσει να αλλάζει.
Η ικανότητα του κινεζικού καθεστώτος να εξαπολύει επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών και βρετανικών αμυντικών δυνάμεων είναι υψηλότερη από ποτέ.
Νέες τακτικές επίθεσης, τεχνικές και πρωτόκολλα (TTP) που αναπτύχθηκαν από το τμήμα κυβερνοχώρου της Κίνας απειλούν την ακεραιότητα και τη λειτουργικότητα των στρατιωτικών επικοινωνιών, των επιχειρήσεων και άλλων κρίσιμων συστημάτων των δυτικών εθνών.
Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μιλούν τώρα δημόσια για αυτές τις κρίσιμες απειλές, προειδοποιώντας τους κινέζους και άλλους παράγοντες απειλών με τους οποίους συνεργάζονται για να σταματήσουν αυτές τις προκλητικές επιθέσεις.
Σε αυτό το σημείο, Αμερικανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις του κινεζικού καθεστώτος είναι ταυτόχρονα αποσταθεροποιητικές.
Ως ένδειξη του πόσο σοβαρές είναι αυτές οι απειλές, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή για επίσημη απάντηση στις αυξανόμενες κυβερνοαπειλές του καθεστώτος προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΗΒ: Η άμυνα ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας είναι «ύψιστη προτεραιότητα»

Για να υπογραμμίσει την ανησυχία τους, η Anne Keast-Butler, διευθύντρια του Κυβερνητικού Αρχηγείου Επικοινωνιών (GCHQ), της κορυφαίας υπηρεσίας παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε σε συνέδριο ασφαλείας στην πόλη Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας ότι η ανταπόκριση στις κινεζικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο ήταν «ύψιστη προτεραιότητα» για το GCHQ.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το Πεκίνο σχετικά με τις παράνομες και απειλητικές δραστηριότητές του στον κυβερνοχώρο, αλλά τελευταία, έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.
Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rushi Sunak είπε ότι Κινέζοι χάκερ που εργάζονται για το ΚΚΚ διεξήγαγαν «κακόβουλες εκστρατείες στον κυβερνοχώρο» εναντίον βρετανών νομοθετών και βρετανικών μέσων ενημέρωσης και ήταν επίσης υπεύθυνοι για ένα hack στο σύστημα πληρωμών των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε περαιτέρω για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, λέγοντας ότι η χώρα του αντιμετωπίζει έναν «άξονα αυταρχικών κρατών όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα».
Επιπλέον, οι βρετανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τρεις άνδρες για κατασκοπεία για λογαριασμό της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Χονγκ Κονγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι άντρες κατηγορούνται ότι ήταν κινεζικοί χάκερ και ότι έκλεψαν προσωπικά δεδομένα από τα εκλογικά γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ότι διεξήγαγαν επιχειρήσεις παρακολούθησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Πεκίνο δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν «προϊόν φαντασίας».
Όταν πιέστηκε για αυτές και άλλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και τις απειλές που αποτελούν για τους διεθνείς κανόνες και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ευρωπαϊκών χωρών, το Πεκίνο αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιων απειλών, απορρίπτοντάς τες ως «παράλογες».
Αυτά τα γεγονότα θέτουν πρόσθετες εντάσεις στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα.

Η απειλή Volt Typhoon

Αυτές οι επίσημες κατηγορίες ακολουθούν τον απόηχο της αντιπαράθεσης που είχε η Ουάσιγκτον με το Πεκίνο πριν από αρκετές εβδομάδες σχετικά με την προχωρημένη επίθεση «Volt Typhoon».
Αυτή η επίθεση περιελάμβανε την ανακάλυψη της μακράς και μη ανιχνεύσιμης παρουσίας της κινεζικής διείσδυσης σε ζωτικής σημασίας επιχειρησιακά συστήματα των ΗΠΑ σε μια ποικιλία κλάδων.
Διαπιστώθηκε ότι οι Κινέζοι εισβολείς είχαν παραβιάσει τα δίκτυα δεκάδων αμερικανικών οργανισμών υποδομής ζωτικής σημασίας που ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό και τα συστήματα επικοινωνίας πολιτικών και στρατιωτικών μέσω ενός ευρέως διαδεδομένου δικτύου παραβιασμένων διακομιστών και υπολογιστών.
Ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, υποστήριξε ότι το Volt Typhoon θα χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει, αν όχι να εξαλείψει, τον έλεγχο των συστημάτων υποδομής ζωτικής σημασίας που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και άλλων στρατηγικών πόρων, πριν ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ταϊβάν.
Και πάλι, το Πεκίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε επίσημη σχέση με την επίθεση του Volt Typhoon.

Χάκερ που διεισδύουν σε αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ

Ωστόσο, στο συνέδριο ασφαλείας του Μπέρμιγχαμ, ο Εθνικός Διευθυντής Cyber, Harry Coker, υποστήριξε ότι οι Κινέζοι χάκερ παραβιάζουν ιστότοπους άμυνας των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο και στοχεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε «άνευ προηγουμένου κλίμακα».
Ο Coker τόνισε τη σοβαρότητα αυτής της απειλής, σημειώνοντας ότι «σε ένα σενάριο κρίσης ή σύγκρουσης, η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις προ-τοποθετημένες δυνατότητές της στον κυβερνοχώρο για να προκαλέσει όλεθρο στις μη στρατιωτικές υποδομές και να αποτρέψει τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του GCHQ τόνισαν τις αυξανόμενες ανησυχίες τους για τις κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας και τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ο Sunak είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι «επικίνδυνα και μεταμορφωτικά», ενώ η Keast-Butler είπε ότι «η Ρωσία και το Ιράν αποτελούν άμεσες απειλές, αλλά η Κίνα είναι η πρόκληση που «καθορίζει την εποχή».

Αυξάνεται η δύναμη της Κίνας… το ίδιο και οι επιθέσεις

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη δεν είναι οι μόνοι στόχοι Κινέζων χάκερ.
Οι Φιλιππίνες έχουν τετραπλασιαστεί οι κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κάθε χρόνο, καθώς η τριβή μεταξύ των δύο έχει αυξηθεί.
Ο παραλληλισμός μεταξύ της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος και επιρροής του κινεζικού καθεστώτος στον κόσμο και του αυξανόμενου επιπέδου κυβερνοεπιθέσεων εναντίον των αντιπάλων του δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Ούτε το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται την ανάγκη να κουνήσουν δημόσια το δάχτυλο στην Κίνα.
Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν συμβεί εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό είναι μια σαφής αλλαγή σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού τους στο παρελθόν, όταν η διαχείρισή τους γινόταν σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ωστόσο, με τη φαινομενική ικανότητα της Κίνας να διεισδύει ακόμη και στα πιο υψηλά φυλασσόμενα συστήματα, τα επόμενα χρόνια μπορεί κάλλιστα να είναι, όπως παρατήρησαν οι Βρετανοί, «αποσταθεροποιητικά», «μεταμορφωτικά» και «καθοριστικά της εποχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης