Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιαλτικό αδιέξοδο - Εάν δεν συλληφθεί ο Netanyahu οι ΗΠΑ θα χάσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε επιρροή στη Μέση Ανατολή

Εφιαλτικό αδιέξοδο -  Εάν δεν συλληφθεί ο Netanyahu οι ΗΠΑ θα χάσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε επιρροή στη Μέση Ανατολή
 Το ΔΠΔ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία του, ενώ οι ΗΠΑ τείνουν να χάσουν ό,τι έχει απομείνει από την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή εάν δεν συλληφθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει εκδώσει ακόμη ένταλμα σύλληψης για την ηγεσία του Ισραήλ αλλά η πίεση στο δικαστικό όργανο αυξάνεται συνεχώς.
Το ΔΠΔ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία του, ενώ οι ΗΠΑ τείνουν να χάσουν ό,τι έχει απομείνει από την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή.
Ο Karim Khan, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε ότι έστειλε αίτημα στους δικαστές να συλλάβουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, καθώς και δύο μέλη της ηγεσίας της Hamas «για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά ανθρωπότητα».
Ο Khan τόνισε ότι η απόφασή του προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από τις δίκαιες διεκδικήσεις πολλών κρατών – μερών του Καταστατικού της Ρώμης.
Ο ίδιος ο εισαγγελέας ήταν αποκαλυπτικός, λέγοντας πως ηγέτης κράτους του είπε ωμά πως το εν λόγω δικαστήριο «δημιουργήθηκε για την Αφρική και τραμπούκους όπως ο Putin».
Η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς μετά το ένταλμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, η μη έκδοση ανάλογης πράξης για Netanyahu θα οδηγούσε πολλά κράτη να αποσυρθούν από το Δικαστήριο, το οποίο θα έχανε το όποιο κύρος διαθέτει.
Ο Netanyahu κατηγόρησε το ΔΠΔ για ένα κύμα «νέου αντισημιτισμού».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Δικαστήριο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να πετύχει ολοκληρωτική νίκη και να καταστρέψει εντελώς τη Hamas.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken σημείωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες των Αμερικανών να τερματίσουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η Ευρώπη αναγνωρίζει το ΔΠΔ, πρέπει να συλλάβει τον Netanyahu

Σύμφωνα με αξιωματούχους του State Department η δικαιοδοσία του ΔΠΔ εκτείνεται σε περιπτώσεις, όπου αναγνωρίζεται από τουλάχιστον ένα από τα μέρη της σύγκρουσης.
Ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστίνη αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου.
Ούτε η Ρωσία το αναγνωρίζει, αλλά ούτε η Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, λέει αυθαίρετα το State Department, μόνο η Ρωσία μπορεί να διωχθεί.
Εάν το ΔΠΔ εκδώσει το ένταλμα σύλληψης, οι σύμμαχοι του Ισραήλ — μέλη του Καταστατικού της Ρώμης — θα υποχρεωθούν να συλλάβουν τον Netanyahu και τον Gallant, εάν βρεθούν στο έδαφος αυτών των κρατών. Αυτό ισχύει για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell είπε ότι έλαβε γνώση της απόφασης του εισαγγελέα του ΔΠΔ.
Όλοι θα ήταν υποχρεωμένοι να τιμήσουν την απόφαση του ΔΠΔ για τη σύλληψη του Netanyahu.
Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Γαλλία.

Η Νορβηγία έχει ανακοινώσει ότι θα συλλάβει τον Netanyahu

Η Νορβηγία έχει ανακοινώσει ότι θα συλλάβει τον Netanyahu εφόσον το ένταλμα κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκδοθεί επισήμως.
Το Όσλο γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανοίγει τα χαρτιά της, προαναγγέλλοντας την ευθυγράμμισή της με τη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή της απόφασης του ΔΠΔ.
Η ιδρυτική σύμβαση της Ρώμης, που έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ , υποχρεώνει τις χώρες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εν γένει εγκλήματα πολέμου.
Ανάμεσά στα εν λόγω κράτη και η Ελλάδα
, η οποία παρόλα αυτά δεν έχει αρθρώσει οιαδήποτε διπλωματική αντίδραση για το ζήτημα της σύλληψης Netanyahu, 24 ολόκληρες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης του ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ θα χάσει μέλη, οι ΗΠΑ θα χάσουν τη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα υλοποιηθεί.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε μέλη του ΔΠΔ εάν εκδώσουν ένταλμα σύλληψης για τον Netanyahu, απείλησε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Michael Johnson.
Τον Μάρτιο του 2020, αφού το ΔΠΔ ενέκρινε έρευνα για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον ακύρωσε τη βίζα της επικεφαλής του δικαστηρίου Fatou Bensouda και επέβαλε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της και άλλων δικαστών.
Το ΔΠΔ κατηγορήθηκε για προκατειλημμένες έρευνες που ανατέθηκαν από τη Ρωσία.
Το δικαστήριο διέκοψε αμέσως την έρευνα.
Σήμερα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Τεράστιο το διακύβευμα

Εάν δεν εκδοθούν τα εντάλματα, όλα τα μέρη του Καταστατικού της Ρώμης θα πειστούν και πάλι για την προκατάληψη και τα δύο μέτρα και τα δύο μέτρα και σταθμά.
Ο ρόλος των ΗΠΑ ως χωροφύλακας του κόσμου θα εκτεθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Το σκάνδαλο δεν θα βοηθήσει την Ουάσιγκτον να διατηρήσει ίχνη επιρροής στη συνολική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης