Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε… αμόκ η Yellen (ΗΠΑ) απειλεί τις γερμανικές τράπεζες με κυρώσεις λόγω ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Σε… αμόκ η Yellen (ΗΠΑ) απειλεί τις γερμανικές τράπεζες με κυρώσεις λόγω ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Η εκστρατεία πίεσης της Ουάσιγκτον να εκδιώξει τα ρωσικά συμφέροντα από την Ευρώπη φαίνεται να αποδίδει καρπούς
Σε μια σπάνια στιγμή εντάσεων μεταξύ των συμμάχων, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen απαιτεί από τα στελέχη των γερμανικών τραπεζών να λάβουν σοβαρά υπόψη τη συμμόρφωση με τις αντιρωσικές κυρώσεις, προειδοποιώντας περαιτέρω ότι οι γερμανικές τράπεζες ενδέχεται να βρεθούν υπό κυρώσεις.
Τους προειδοποίησε για δευτερεύουσες κυρώσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή συμφωνιών με ρωσικές οντότητες σε μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών τραπεζών στη Φρανκφούρτη.
"Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύεται ευαίσθητα αγαθά και να επεκτείνει την ικανότητά της να κατασκευάζει αυτά τα προϊόντα εγχώρια.
Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε πιο φιλόδοξοι", είπε η Yellen.
«Προτρέπω όλα τα θεσμικά όργανα εδώ να λάβουν αυξημένα μέτρα συμμόρφωσης και να αυξήσουν την εστίασή σας στις απόπειρες φοροδιαφυγής της Ρωσίας», ανέφερε.

Ασυνήθιστα ηχηρή προειδοποίηση

Σύμφωνα με το Reuters, «σε μια ασυνήθιστα άμεση προειδοποίηση, είπε στα στελέχη να επιβάλλουν κυρώσεις για τη συμμόρφωση μεταξύ των ξένων υποκαταστημάτων και θυγατρικών των τραπεζών τους και να απευθυνθούν σε ξένους πελάτες ανταποκριτών τραπεζών για να κάνουν το ίδιο, ειδικά σε δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου».
«Η Ρωσία είναι απελπισμένη να αποκτήσει κρίσιμα αγαθά από προηγμένες οικονομίες όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε η Yellen.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να προμηθεύει την αμυντική του βιομηχανική βάση και να έχει πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα για να το πράξει».

Αυξημένες οι πιέσεις

Η εκστρατεία πίεσης της Ουάσιγκτον να εκδιώξει τα ρωσικά συμφέροντα από την Ευρώπη φαίνεται να αποδίδει καρπούς, όμως.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Raiffeisen Bank International (RBI) απέρριψε μια προσφορά για βιομηχανικό μερίδιο 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνδέεται με τον Ρώσο μεγιστάνα Oleg Deripaska μετά από έντονη πίεση των ΗΠΑ.
Η κατάρρευση της συμφωνίας ήταν μια νέα οπισθοδρόμηση για τον τραπεζικό όμιλος, ο οποίος αντιμετωπίζει κριτική για τους δεσμούς του με τη Μόσχα περισσότερα από δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η πίεση υπογράμμισε επίσης την προθυμία της Ουάσιγκτον να αναλάβει τις ευρωπαϊκές τράπεζες για τους δεσμούς τους με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης