Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ καταγγέλλει: Δέχθηκα απειλές για τις έρευνες κατά των Ισραηλινών

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ καταγγέλλει: Δέχθηκα απειλές για τις έρευνες κατά των Ισραηλινών
Αναμενόμενο...
Σχετικά Άρθρα
Σε μία σοβαρή -αλλά όχι μη αναμενόμενη- καταγγελία προχώρησε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ, ICC) Karim Khan, αναφέροντας ότι δέχθηκε απειλές για τις έρευνες εναντίον κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο να του λέει ότι το Δικαστήριο «δημιουργήθηκε για την Αφρική και για τραμπούκους όπως ο Putin» και όχι για τη Δύση και τους συμμάχους της.
Σε συνέντευξή του στο CNN, σχολίασε ότι «ορισμένοι εκλεγμένοι ηγέτες μού μίλησαν και ήταν πολύ ωμοί».
«Δεν το κάνουμε έτσι», ξεκαθάρισε. «Αυτό το δικαστήριο πρέπει να είναι ο θρίαμβος του νόμου, έναντι της εξουσίας και της ωμής βίας: "αρπάξτε ό,τι μπορείτε να πάρετε, κάντε αυτό που θέλετε, κάντε ό,τι θέλετε"».
Υπενθυμίζεται πως το ΔΠΔ ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Yoav Gallant, αλλά και για τους τρεις ηγέτες της Hamas (Sinwar, Haniyie, Deif).
Οι κατηγορίες εναντίον των δύο Ισραηλινών περιλαμβάνουν «εξόντωση, χρήση λιμού ως μέθοδο πολέμου με την άρνηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμη στόχευση αμάχων σε σύγκρουση».
Οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών της Hamas περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», διεμήνυσε.
Σημείωσε ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθερο να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτή είναι η συμβουλή μου προς αυτούς».
Να υπενθυμιστεί πως ακόμη και πριν την είδηση για τα εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ, οι ΗΠΑ πίεζαν κατ' ιδίαν σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Netanyahu «θα ήταν ένα λάθος».
«Ενθαρρύνουμε αθόρυβα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην το κάνει. Θα ανατινάξει τα πάντα», αναφέρει σε αποκαλυτπικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης