Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Houthi κατέρριψαν ένα ακόμη αμερικανικό Drone Reaper πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Οι Houthi κατέρριψαν ένα ακόμη αμερικανικό Drone Reaper πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
«Συμβάν» 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντάιντα στην Υεμένη (UKMTO)
Οι Houthi της Υεμένης που συνδέονται με το Ιράν ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ακόμη ένα αμερικανικό στρατιωτικό drone Reaper κόστους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 18/5 ότι ενημερώθηκε για ένα «συμβάν» στον θαλάσσιο χώρο 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Hodaida, λιμανιού της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε πλάνα που κυκλοφορούν φαίνονται τα συντρίμμια ενός drone MQ-9 Reaper στην Υεμένη, αλλά το Πεντάγωνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthi στρατηγός Yahya Saree δήλωσε ότι το drone πραγματοποιούσε «εχθρικές ενέργειες» πάνω από την επαρχία Marib της Υεμένης όταν καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Οι Houthi δημοσίευσαν αργότερα πλάνα που ισχυρίστηκαν ότι έδειχναν τον πύραυλο εδάφους-αέρος να εκτοξεύεται τη νύχτα, μαζί με πλάνα νυχτερινής όρασης από τον πύραυλο να χτυπά το drone.
Ένας άνδρας, του οποίου η φωνή είχε αλλοιωθεί ψηφιακά για να αποτρέψει προφανώς την ταυτοποίηση, φώναξε το σύνθημα των Houthi: Ο Θεός είναι ο μεγάλος, θάνατος στην Αμερική; θάνατος στο Ισραήλ; Κατάρα τους Εβραίους, νίκη στο Ισλάμ».
Αν και οι ΗΠΑ δεν είχαν επιβεβαιώσει προηγούμενες καταρρίψεις σε κάθε περίπτωση, αυτό θα σήμαινε την τέταρτη κατάρριψη του Reaper από τους Houthi από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες που σχετίζονται με τη Γάζα στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου.
Την τελευταία μισή δεκαετία έχουν χαθεί πολλά περισσότερα, σε σχέση με τον προηγούμενο πόλεμο συνασπισμού Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ-ΗΑΕ εναντίον των ανταρτών της Υεμένης.
«Από τότε που οι Houthi κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της χώρας και την πρωτεύουσά της, τη Sanaa, το 2014, ο στρατός των ΗΠΑ έχει προηγουμένως χάσει τουλάχιστον πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους αντάρτες», σημειώνει η έκθεση του AP.

Το κίνημα ανταρτών Anshar Allah («υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, Houthi, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης και θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, εξαπολύει από τον Νοέμβριο επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτό «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται για όγδοο μήνα ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου στην περιφέρεια.
Οι επιθέσεις των Houthi με drones και πυραύλους έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τα δρομολόγια πλοίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ, μέρος υδάτινης οδού στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου.
Τα περισσότερα πλοία πλέον κάνουν τον γύρο της Αφρικής, κάτι που κάνει τις θαλάσσιες μεταφορές πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης