Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό ευρωπαϊκή έρευνα η Meta για παραβίαση της προστασίας ανηλίκων

Υπό ευρωπαϊκή έρευνα η Meta για παραβίαση της προστασίας ανηλίκων
Το Facebook και το Instagram ταξινομήθηκαν ως Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες (VLOP) τον Απρίλιο του 2023 βάσει της DSA
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Πέμπτη (16 Μαΐου) έρευνα για το κατά πόσο η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, παραβίασε τον νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) στο ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων.
Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι δύο πλατφόρμες «ενδέχεται να διεγείρουν εθιστικές συμπεριφορές» και ότι οι μέθοδοι επαλήθευσης της ηλικίας είναι ανεπαρκείς, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager.
Το Facebook και το Instagram ταξινομήθηκαν ως Πολύ Μεγάλες Διαδικτυακές Πλατφόρμες (VLOP) τον Απρίλιο του 2023 βάσει της DSA, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.
Η Επιτροπή ανησυχεί ότι οι πλατφόρμες και οι αλγόριθμοί τους ενθαρρύνουν εθιστικές συμπεριφορές στα παιδιά και μπορούν να οδηγήσουν σε λαγούμια επιβλαβούς περιεχομένου, που τελικά κινδυνεύουν να εκτεθούν σε ακατάλληλο υλικό.
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο Euractiv ότι η εταιρεία «έχει περάσει μια δεκαετία αναπτύσσοντας περισσότερα από 50 εργαλεία και πολιτικές» για την προστασία των ανηλίκων και «ανυπομονεί» να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με το έργο της με την Επιτροπή.
Αυτή είναι η δεύτερη έρευνα για τη Meta στο πλαίσιο της DSA τους τελευταίους μήνες. Τον Απρίλιο, η Επιτροπή ανακοίνωσε έρευνα σχετικά με το αν η εταιρεία είχε κάνει αρκετά για να περιορίσει την παραπληροφόρηση στις πλατφόρμες της.
Η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα της DSA, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Breton δήλωσε ότι ο εθελοντικός κώδικας της Meta για την προστασία των παιδιών δεν λειτουργεί, στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι οι αλγόριθμοι του Instagram είχαν διευκολύνει και προωθήσει δίκτυα υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Η Επίτροπος ανήρτησε στο X την Πέμπτη ότι «δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η Meta έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της DSA – για να μετριάσει τους κινδύνους αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων Ευρωπαίων στις πλατφόρμες της Facebook και Instagram».
Οι παραλείψεις αυτές, εάν επιβεβαιωθούν, θα θεωρηθούν παραβιάσεις της DSA.
Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ετοιμάζουν τώρα κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ανηλίκων, καθώς και την αξιοποίηση του πορτοφολιού ταυτότητας της ΕΕ για την επαλήθευση της ηλικίας, δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν σε ενημέρωση του Τύπου την Πέμπτη.
Η ανακοίνωση της επίσημης διαδικασίας ακολουθεί την ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου της Meta από τον Σεπτέμβριο του 2023, των απαντήσεών της στις έρευνες της Επιτροπής, των δημοσίως διαθέσιμων εκθέσεων και της εξέτασης της ίδιας της Επιτροπής.
Οι επίσημες έρευνες, όπως αυτή που ξεκίνησε, δίνουν στην Επιτροπή την εξουσία να λαμβάνει μέτρα επιβολής, αλλά και προσωρινά μέτρα.
«Ο νόμος μας παρέχει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αυτών των ερευνών. [Στην περίπτωση του TikTok], ήμασταν σε θέση να ενεργήσουμε αρκετά γρήγορα όταν επρόκειτο, για παράδειγμα, για την απαγόρευση του TikTok Lite», δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος της Επιτροπής.

Άλλες διαδικασίες

Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία κατά του TikTok στο πλαίσιο της DSA, λόγω πιθανών παραβάσεων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παιδιών.
Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε έναν δεύτερο γύρο επίσημων διαδικασιών κατά της TikTok, μετά την κυκλοφορία του TikTok Lite στην Ισπανία και τη Γαλλία, κάνοντας έτσι φανερή την πρόθεσή να αναστείλει το πρόγραμμα ανταμοιβών της εφαρμογής.
Μόλις δύο ημέρες αργότερα, η TikTok ανέστειλε «οικειοθελώς» τις λειτουργίες ανταμοιβής.
Τον Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την πρωτοβουλία να καταστήσει τις ψηφιακές πλατφόρμες λιγότερο εθιστικές στη σύνοδο ολομέλειας στο Στρασβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης