Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ κάνουν τη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση πολιτικά… αδύνατη – Τι θα επιδιώξει ο Erdogan

Οι πόλεμοι των ΗΠΑ κάνουν τη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση πολιτικά… αδύνατη – Τι θα επιδιώξει ο Erdogan
Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το πόσο σταθεροί είναι ο Erdogan και οι Τούρκοι στην αναστολή του εμπορίου με το Ισραήλ
Η τουρκική κοινή γνώμη για τη Δύση, μετά τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν έχει αποκατασταθεί υπέρ της Δύσης.
Έκτοτε υπάρχουν σχεδόν σταθερά ζητήματα, με τις δύο πλευρές να ισορροπούν σε μια λεπτή γραμμή – οι ΗΠΑ με την αλαζονεία τους και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επειδή χρησιμοποιεί τις διαμάχες για πολιτικό όφελος.
Κάτω από την επιφάνεια, όμως, συνεχίζουν να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Αυτό μπορεί να γίνει πιο δύσκολο.
Το γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την «εύλογη» γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, κατάφεραν να βρουν ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη ρήξη μεταξύ της Δύσης και της συντριπτικής πλειονότητας των Τούρκων πολιτών, κάτι που θα μπορούσε να το καταστήσει πολιτικά τοξικό για τον Erdogan ή οποιονδήποτε άλλον να παραμείνει εν μέρει ευθυγραμμισμένος με τη Δύση.
Για μήνες μετά τις 7 Οκτωβρίου, ο Erdogan μιλούσε για την παλαιστινιακή υπόθεση, ενώ το εμπόριο συνέχιζε να ρέει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Οι ψηφοφόροι τον ανάγκασαν να λάβει πιο σταθερή θέση στις κάλπες στις 31 Μαρτίου, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Erdogan έχασε τη λαϊκή ψήφο για πρώτη φορά από το 2002 – εν μέρει λόγω της κυβερνητικής απάντησης στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα (το άλλο μεγάλο ζήτημα ήταν η οικονομία).
Το ισλαμιστικό ακροδεξιό Κόμμα Νέας Πρόνοιας (YRP) άφησε την κυβερνώσα Λαϊκή Συμμαχία του Erdogan και έκανε εκστρατεία για τον τερματισμό του εμπορίου με το Ισραήλ, και ως αποτέλεσμα έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα σε εθνικό επίπεδο με 6,2% των ψήφων, ενώ κέρδισε 60 δήμους.
Έκτοτε, ο Erdogan είπε ότι το AKP θα αρχίσει να ακούει περισσότερο τις ανησυχίες των ψηφοφόρων.
Στις 2 Μαΐου, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Τουρκία διατηρεί όλο το εμπόριο με το Ισραήλ, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον Erdogan.
Η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή ισραηλινών εισαγωγών, οι οποίες περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής αξίας όπως σίδηρος, πλαστικό και χάλυβας εκτός από βασικά αγαθά όπως είδη διατροφής και υφάσματα.
Το 2022, ο σίδηρος και ο χάλυβας ήταν στην κορυφή της λίστας των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ και είχαν συνολική αξία 1,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
1_131.jpg
Οι ΗΠΑ παραδόξως πάγωσαν με την ανακοίνωση της Τουρκίας με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller να λέει ότι «είναι και οι δύο σύμμαχοί μας και θα τους ενθαρρύναμε να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους».
Το γεγονός είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν πολλά, καθώς η Ουάσιγκτον έχει ήδη πιέσει τόσο πολύ για το ζήτημα της Ουκρανίας, η προσπάθεια να το κάνει για το θέμα της σφαγής στη Γάζα, που έχει φουντώσει την κοινή γνώμη στην Τουρκία, δεν θα ήταν συνετό.
Η δήλωση του Miller αγνοεί επίσης το γεγονός ότι οι «διαφορές τους» θα μπορούσαν να λυθούν από τις ΗΠΑ αναγκάζοντας το Ισραήλ να βάλει τέλος στην «εύλογη» γενοκτονία του.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε στις 9 Μαΐου ότι ο Erdogan υποχωρούσε από τους εμπορικούς περιορισμούς του μόνο για να αρνηθεί η Άγκυρα ότι αυτό συμβαίνει.
Αυτό κάνει τη δήλωση του Ισραήλ να ακούγεται είτε ασύνετη είτε σαν περισσότερο απειλή.

Το εμπόριο Τουρκίας - Ισραήλ

Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το πόσο σταθεροί είναι ο Erdogan και οι Τούρκοι στην αναστολή του εμπορίου.
Στις 5 Μαΐου, η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes ανέφερε τα εξής:
Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει ακόμη τη φόρτωση πετρελαιοφόρων στο λιμάνι Τζεϊχάν με προορισμό το Ισραήλ.
Το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου στο Ισραήλ, μέσω του αγωγού Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), στο τέλος του οποίου το πετρέλαιο φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια που το μεταφέρουν στη Χάιφα.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία είναι ισχυροί σύμμαχοι, και το Ισραήλ πιθανώς απολαμβάνει τους στενότερους δεσμούς του με ένα πλειοψηφικό μουσουλμανικό έθνος με το Αζερμπαϊτζάν και είναι ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων στη χώρα της Κασπίας.
Από το 2016 έως το 2020 το Τελ Αβίβ αντιπροσώπευε το 69% των μεγάλων εισαγωγών όπλων του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών για περιπλανήσεις (τους αρέσουν οι πύραυλοι που μπορούν να κυνηγήσουν έναν στόχο ενώ κατευθύνονται από έναν σταθμό ελέγχου).
Τα όπλα απέκτησαν φήμη στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.
Το Ισραήλ είναι ένας από τους κορυφαίους πελάτες για το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν, εισάγοντας 297 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο.
Εάν ο Erdogan ήθελε πραγματικά να γίνει σκληρός με το Ισραήλ και να ηγηθεί της απάντησης του μουσουλμανικού κόσμου όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε όχι μόνο να σταματήσει τη διαμετακόμιση πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά ίσως ακόμη και να προσπαθήσει να κάνει κάτι για άλλους προμηθευτές.
Μετά το Αζερμπαϊτζάν, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στο Ισραήλ είναι το Καζακστάν, το οποίο το στέλνει μέσω του αγωγού Caspian Pipeline Consortium (CPC) που ελέγχεται από την Chevron, την ExxonMobil και τη Shell στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiysk.
Το άρθρο 5 της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936 ορίζει ότι εάν η Τουρκία είναι εμπόλεμη, τα ουδέτερα εμπορικά σκάφη μπορούν να διέρχονται από τα στενά την ημέρα μέσω καθορισμένων διαδρομών, αλλά μόνο εάν δεν βοηθούν τον εχθρό.
Αντίθετα, το Ισραήλ αρχίζει να στέλνει πίσω τους διπλωμάτες του στην Τουρκία, μισό χρόνο αφότου τους απέσυρε λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, και υπάρχουν επίσης θόρυβοι για την αλλαγή δρομολόγησης των εξαγωγών της Τουρκίας μέσω μεσάζοντα:
Μια προτεινόμενη λύση είναι η μεταφορά των προϊόντων μέσω ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth.
Η ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία iShip Forwarding πρότεινε μια λύση για την παράκαμψη της απαγόρευσης καθιερώνοντας μια νέα οδική υλικοτεχνική υποστήριξη όπου τα τουρκικά προϊόντα μεταφέρονται πρώτα σε τρίτες χώρες και από εκεί στο Ισραήλ.
Αυτή η λύση επιτρέπει στους Τούρκους κατασκευαστές να συνεχίσουν να προμηθεύουν αγαθά στο Ισραήλ χωρίς να παραβιάζουν τις απαγόρευση και εν αγνοία τους ότι τα προϊόντα φτάνουν στο Ισραήλ.
Η ναυτιλιακή εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει τη συγκεκριμένη τρίτη χώρα από την οποία διέρχεται η αποστολή, αλλά η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε μεταξύ άλλων τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Αυτή η διαμετακόμιση θα συνεπαγόταν πρόσθετο κόστος για την αποστολή, αλλά διασφαλίζει τη συνεχή ροή των εμπορευμάτων.
Εάν αυτές οι αναφορές ότι η Τουρκία έχει ήδη αμβλύνει την αναστολή των εμπορικών της συναλλαγών με το Ισραήλ είναι αληθινές, μπορεί να αναμένονται περισσότερες ανατροπές καθώς οι Τούρκοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα - που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Erdogan δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συνήθη στρατηγική του.
Και όσο περισσότερο ο Erdogan και τα υψηλότερα στελέχη στην Τουρκία προσπαθούν να συγκρατήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις εναντίον του Ισραήλ και των εταίρων του στη Δύση, τόσο πιο πιθανό είναι η κατάσταση να εκραγεί.

Η μεγαλύτερη εικόνα – Η Τουρκία και η Δύση

Ο αριθμός των ζητημάτων μεταξύ Άγκυρας και Δύσης τις τελευταίες δεκαετίες είναι μεγάλος.
Εντούτοις, κυριαρχούν ορισμένα καίρια ζητήματα:
Κυρώσεις και περισσότερες κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ κυρώνουν Τούρκους ιδιώτες και εταιρείες επειδή «βοηθούν τη Ρωσία», επειδή «βοηθούν το Ιράν» και οι ΗΠΑ ήδη απειλούν να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις για τις εξαγωγές τουρκικών εταιρειών στη Ρωσία.
Μια γρήγορη αναζήτηση στον ιστότοπο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακαλύπτει 232 κυρώσεις σε Τούρκους ιδιώτες ή οντότητες.
Αυτό δεν είναι υπέροχο όταν η Τουρκία διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και δύο δεκαετίες.
Η Τουρκία απορρίφθηκε από την ΕΕ.
Από τη δεκαετία του 1990, η Άγκυρα ζήτησε πολλές φορές από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πυραύλους Patriot στην Τουρκία, αλλά δεν συνέβη ποτέ.
Το 2017 η Ρωσία πούλησε στην Τουρκία τα πυραυλικά αμυντικά της συστήματα S-400, τα οποία είναι αναμφισβήτητα ανώτερα από οτιδήποτε έχει η Δύση.
Σε απάντηση, οι ΗΠΑ απέλασαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στον οργανισμό αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και στους ηγέτες του.
Πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016
Σύμφωνα με διαρροές, δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία προσπάθησαν να σαμποτάρουν αγωγούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας τον περασμένο χρόνο.
Η δυτική υποστήριξη των Κούρδων σε σημείο που υπάρχει η πιθανότητα οι Τούρκοι στρατιώτες να έρθουν αντιμέτωποι στο πεδίο με Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι υποστηρίζουν το YPG στη Συρία.
Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση τους σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.
Η Ουάσιγκτον εντείνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, μετατρέποντας ένα λιμάνι κοντά στα τουρκικά σύνορα σε ναυτική βάση και στέλνει όπλα στην Κύπρο μετά τον τερματισμό της δεκαετίας απαγόρευσης των πωλήσεων όπλων.
Όλα αυτά συνέβησαν παρά το καθεστώς της Τουρκίας ως του δεύτερου πιο σημαντικού μέλους του ΝΑΤΟ με βάση τη γεωγραφική της θέση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα.
2_214.jpg

Αυτά τα ζητήματα υπογραμμίζουν μια θεμελιώδη διαφορά στο πώς βλέπουν οι δύο πλευρές τη συμμαχία: ενώ η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της κάτι περισσότερο από μια απλή περιφερειακή δύναμη και θέλει να την αντιμετωπίζουν ως τέτοια, οι ΗΠΑ θέλουν ουσιαστικά η Άγκυρα να ακολουθεί τις εντολές.
Προς το παρόν, η σχέση συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό από οικονομική ανάγκη.
Ενώ η Τουρκία εισάγει φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια από τη Ρωσία, τα εργοστάσιά της παράγουν προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά.
Αλλά οι οικονομικές ανησυχίες μπορούν να παραβλεφθούν από τη λαϊκή γνώμη, όπως είδαμε από τον Erdogan να αναγκάζεται κυρίως από τους ψηφοφόρους να αρχίσει να παίρνει πιο ενεργά μέτρα κατά του Ισραήλ παρά τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τροχιά των στάσεων και των ενεργειών ΗΠΑ-Ισραήλ πρόκειται να αλλάξει, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δούμε πώς η τουρκική δημόσια αντίθεση στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση δεν συνεχίζει να σκληραίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης