Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκές κυρώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσία

tags :
Ευρωπαϊκές κυρώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσία
H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova προειδοποίησε ότι δυτικοί δημοσιογράφοι ενδέχεται να στοχοποιηθούν σε αντίποινα για τις επικείμενες κυρώσεις
Τέσσερα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης θα προστεθούν στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επιπλέον μέτρα στο πλαίσιο ενός 14ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι ακόμα στα σκαριά μετά τη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη (15 Μαΐου).
«Τέσσερα δίκτυα προπαγάνδας που συνδέονται με το Κρεμλίνο [προστέθηκαν] στον κατάλογο κυρώσεων: Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestija και Rossiyskaya Gazeta», δήλωσε η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.
Τα δίκτυα, τα οποία συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν από τους πρεσβευτές της ΕΕ, περιλαμβάνουν τόσο διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης όσο και εφημερίδες.
Αν και οι απεσταλμένοι της ΕΕ δεν διευκρίνισαν ακόμη τις κυρώσεις που θα εφαρμοστούν στα δίκτυα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στα οποία ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις για προπαγάνδα, όπως το Sputnik και το RT, σε προηγούμενα πακέτα κυρώσεων έχασαν τα δικαιώματα μετάδοσης εντός της ΕΕ.
Σε απάντηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova προειδοποίησε ότι δυτικοί δημοσιογράφοι ενδέχεται να στοχοποιηθούν σε αντίποινα για τις επικείμενες κυρώσεις.
«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς τους θερμοκέφαλους των Βρυξελλών ότι υπάρχουν δεκάδες δημοσιογράφοι από χώρες της ΕΕ που ζουν πολύ ωραία και άνετα στη Ρωσία», προειδοποίησε η Zakharova.
«Εάν ληφθούν τέτοια μέτρα κατά των Ρώσων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης από την ΕΕ ή από μεμονωμένες χώρες (…) θα απαντήσουμε αμέσως και πολύ οδυνηρά κατά των Δυτικών», πρόσθεσε.
Το τομεακό μέτρο θα αποτελέσει μέρος του επόμενου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ για τις 14, το οποίο οι διπλωμάτες της ΕΕ ελπίζουν να σφραγιστεί πριν από το τέλος Ιουνίου, πριν η Ουγγαρία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι τομεακές κυρώσεις «δεν είναι ακόμη έτοιμες»

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρα κατά της βιομηχανίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας στοχεύοντας έτσι ναυτιλιακές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει το υφιστάμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ, σύμφωνα με προηγούμενη πρόταση που είχε δει το Euractiv.
Αν και δεν θα απαγορεύουν άμεσα τις ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μπλοκ, οι κυρώσεις στοχεύουν να πλήξουν εταιρείες από ναυτιλιακές χώρες της ΕΕ που κάνουν επανεξαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την παραλαβή του.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι αντί για μια γενική απαγόρευση, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν την ιδέα της επιβολής περιορισμών σε τρία ρωσικά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου και στην επανεξαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από λιμάνια της ΕΕ (κυρίως Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο).
Παράλληλα, η Γαλλία και η Ολλανδία έκαναν μια προσπάθεια με μια κοινή πρόταση, την οποία είδε το Euractiv, να επιβληθούν κυρώσεις σε κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παγκοσμίως που βοηθά τη στρατιωτική πολεμική μηχανή της Ρωσίας να πληρώσει για αγαθά ή τεχνολογία για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε ένα «ισχυρό εργαλείο» για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, καθώς θα επηρέαζε τη θέση τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να συντονιστεί με άλλους εταίρους, ιδίως με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά από την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης