Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα lockdown η Νέα Καληδονία - Η Γαλλία στέλνει στρατεύματα, κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν

Εκτός ελέγχου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα lockdown η Νέα Καληδονία - Η Γαλλία στέλνει στρατεύματα, κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν
Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένας 22χρονος χωροφύλακας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Λόγω των ταραχών στο νησί της Νέας Καληδονίας, η Γαλλία κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έστειλε στρατεύματα και απέκλεισε προσωρινά την πρόσβαση στο TikTok.
Μια αρχικά ειρηνική διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας στην πρωτεύουσα του νησιού, Nuamea, μετετράπη σε χάος με έκρηξη βίας οδηγώντας σε πυρπόληση και λεηλασία καταστημάτων, φαρμακείων, βενζινάδικων και αυτοκινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Καληδονία, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γαλλικό υπερπόντιο έδαφος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ταραχών, μεταξύ των οποίων δεκάδες αξιωματικοί επιβολής του νόμου.
Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένας 22χρονος χωροφύλακας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρή ανησυχία τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στις γαλλικές αρχές.

Εικόνες από τα επεισόδια:


Δηλώσεις Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών και τόνισε ότι η αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στο νησί αποτελεί προτεραιότητα.
Οι αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν περαιτέρω πράξεις βίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων κίνησης και περιορισμένης πρόσβασης σε ορισμένες περιοχές.

Αιχμές κατά Αζερμπαϊτζάν


Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν για ανάμιξη στη Νέα Καληδονία
Ερωτηθείς αν υπάρχουν στη Νέα Καληδονία επεμβάσεις προερχόμενες απ’ αυτή τη χώρα του Καυκάσου, την Κίνα ή τη Ρωσία, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και Υπερπόντιων Εδαφών, έδειξε το Μπακού. «Το Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται για φαντασίωση, είναι μια πραγματικότητα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ένα μέρος των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας έκαναν μια συμφωνία με αυτή τη χώρα.
«Είναι αδιαμφισβήτητο», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Γαλλία, παρά «τις απόπειρες ανάμιξης», παραμένει «κυρίαρχη στο σπίτι της».
Στο ίδιο κλίμα, και ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν, ο οποίος είναι πρόεδρος επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την ξένη ανάμιξη, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat «μια απόπειρα ανάμιξης» του Αζερμπαϊτζάν, ήδη εδώ και μήνες. «Αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα, επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος», υπογράμμισε.
Από τη Δευτέρα, η Νέα Καληδονία συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες.

Το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αιματηρές ταραχές στη γαλλική Νέα Καληδονία, αναφέρει ο αναλυτής Babak Taghvaee, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) την οποία φαίνεται να τεκμηριώνει με βίντεο και φωτογραφίες.
Οι ένοπλοι “διαδηλωτές” στη Νέα Καληδονία υποστηρίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες του Αζερμπαϊτζαν. Κι ο λόγος - όπως αναφέρει ο ίδιος - είναι προφανής… η γαλλική υποστήριξη στην Αρμενία. 



Ψηφοφορία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Νωρίτερα, στο Παρίσι η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 351 ψήφους υπέρ έναντι 153 κατά νομοσχέδιο που διευρύνει το εκλογικό σώμα στη Νέα Καληδονία.
Με βάση τις αλλαγές αυτές θα επιτρέπεται στους Γάλλους που ζουν περισσότερα από δέκα χρόνια στη Νέα Καληδονία να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές, κάτι που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του νησιού φοβούνται ότι θα αμβλύνει την επίδραση της ψήφου των αυτοχθόνων Κανάκ.
Στις ταραχές αντιπαρατίθενται δύο ομάδες: οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας που στηρίζουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση και οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας που θεωρούν ότι με το νομοσχέδιο αυτό το γαλλικό κράτος επιδιώκει «να περιορίσει κόμη περισσότερο τους αυτόχθονες Κανάκ», που αποτελούν το 41,2% των κατοίκων του νησιού, σύμφωνα με την απογραφή του 2019.
Ο Macron έχει προτείνει τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών πριν την ψηφοφορία στη γαλλική Γερουσία επί του νομοσχεδίου, η έγκριση της οποίας είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ.
Το κόμμα Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ότι δέχεται την πρόταση του Γάλλου προέδρου για διάλογο και ότι είναι έτοιμο να εργαστεί προς μια συμφωνία «που θα επιτρέψει στη Νέα Καληδονία να ακολουθήσει τον δρόμο της προς την απελευθέρωση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης