Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαναπροσέγγιση με την ΕΕ επιθυμεί ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

Επαναπροσέγγιση με την ΕΕ επιθυμεί ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών
«Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να επαναπροσδεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σταθερά», δήλωσε o Mehmet Şimşek
Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Şimşek κάλεσε την Τρίτη (14 Μαΐου) τη χώρα του να επανέλθει «σταθερά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες μοιράζονται «ίσες ευθύνες» για την επιδείνωση των σχέσεών τους τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε το Bruegel, δεξαμενή σκέψης για την πολιτική της ΕΕ, ο Şimşek υποστήριξε ότι η επί μακρόν καθυστερημένη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενίσχυε το μερίδιο του μπλοκ στο παγκόσμιο ΑΕΠ και θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης.
Ωστόσο, αντέκρουσε τις επικρίσεις ότι η επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Άγκυρας ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την οπισθοδρόμηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη «ηγεσίας» της Ευρώπης αποτελεί βασικό παράγοντα.
«Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να επαναπροσδεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σταθερά», δήλωσε.
«[Αλλά] νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη – και θα είμαι αυστηρός σε αυτό – στερείται ηγεσίας και στρατηγικής προοπτικής όσον αφορά την Τουρκία. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για αμφίδρομη κυκλοφορία. Ναι, απομακρυνθήκαμε, αλλά [σε] μια ανάλυση του γιατί, πιθανόν να φταίνε εξίσου και οι Βρυξέλλες», πρόσθεσε.
Ο Şimşek κατηγόρησε επίσης συγκεκριμένα την ΕΕ για υποκρισία επειδή κηρύσσει τις αρετές του ελεύθερου εμπορίου ενώ δεν επικαιροποιεί την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας που υφίσταται εδώ και δεκαετίες.
Η συμφωνία που υπογράφηκε το 1995, διευκόλυνε το εμπόριο αγαθών ύψους σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ η Τουρκία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
«[Με] την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η Ευρώπη δεν θα μας κάνει χάρη», δήλωσε ο Şimşek. «Θέλουμε να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις. Θέλουμε ίσους όρους ανταγωνισμού. Υποτίθεται ότι αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες».

Πολύ μεγάλο για κάποιους

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ ξεκίνησαν το 2005, αλλά επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan. Η εν λόγω απόπειρα οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων Τούρκων πολιτών και στη σαρωτική καταστολή των μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού συστήματος.
Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναστείλουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα, επικαλούμενο την έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.
Ο Şimşek, ωστόσο, υπέδειξε ότι η ευρωπαϊκή αντίσταση στην ένταξη της Τουρκίας δεν οφείλεται στον υφέρποντα αυταρχισμό της χώρας, αλλά αντίθετα στο γεγονός ότι είναι «πολύ μεγάλη».
«Πολιτιστικά, θρησκευτικά, ναι, είμαστε διαφορετικοί», είπε.
«Αλλά υποτίθεται ότι η Ευρώπη αφορά τις αξίες, εισαγωγικά. Νομίζω ότι το ζήτημα είναι ότι είμαστε πολύ μεγάλοι για κάποιους».

Ίση μεταχείριση

Σε έναν ελάχιστα συγκαλυμμένο υπαινιγμό για τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία, ο Şimşek τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να «κοιτάξει αλλού» πέρα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν οι σχέσεις δεν βελτιωθούν.
Προειδοποίησε επίσης ότι η πρόσφατη «αγνόηση» της Άγκυρας από την Ευρώπη θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί «αρκετά δαπανηρή».
«Από εμπορική και επενδυτική άποψη, μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού» είπε. «Αλλά θέλουμε να διορθώσουμε τους φράχτες με τη γεωγραφικη Δύση – που είναι η ΕΕ – και τη μη γεωγραφική Δύση – που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επειδή βλέπουμε αυτή την ανάγκη. Αλλά θέλουμε επίσης ίση μεταχείριση και σεβασμό. Αυτό είναι το κλειδί».
Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Şimşek εξέφρασε τελικά αισιοδοξία για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
«Νομίζω ότι οι προοπτικές είναι θετικές», δήλωσε. «Αν και υπάρχουν σίγουρα κάποια γκρίζα σύννεφα, δεν είναι ζοφερά. Είναι πιο εποικοδομητική απ’ ό,τι νομίζουν πολλοί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης