Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Η Δύση θα περνά δύσκολα όσο η Κίνα συμμαχεί με τη Ρωσία – Καταιγίδα χρέους παρασέρνει τις ΗΠΑ

Dimon (JP Morgan): Η Δύση θα περνά δύσκολα όσο η Κίνα συμμαχεί με τη Ρωσία – Καταιγίδα χρέους παρασέρνει τις ΗΠΑ
Ο CEO της JP Morgan ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά το έλλειμμα… στις ΗΠΑ...
Οι δυτικές οικονομίες έχουν το πάνω χέρι στο οικονομικό πεδίο μάχης, με την Κίνα, όμως, δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος, ανέφερε σε συνέντευξή του στο SkyNews ο πλέον σημαντικός τραπεζίτης στον κόσμο, ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.
Ειδικότερα, ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας και εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο υποστήριξε πως η Δύση θα περνά δύσκολα όσο η Κίνα διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία – παρότι οι οικονομίες της είναι σε καλή κατάσταση.
Στη συνέχεια, ο κ. Dimon προειδοποίησε για κινδύνους κατακερματισμού από τότε που ο Donald Trump, ως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αποχώρησε από την Εταιρική Σχέση Trans-Pacific το 2017.
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του Joe Biden θα έπρεπε να είχε συνεργαστεί με συμμάχους των ΗΠΑ για την άμβλυνση των επιπτώσεων του νόμου του για τη μείωση του πληθωρισμού.
Σημειώνεται πως το τεράστιο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των επενδύσεων από την Ευρώπη, σε μια εποχή που ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας κυριαρχούσε στην ατζέντα.
Πέρα από τα παραπάνω, ο τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Κίνα αντιδράσει στους δασμούς των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους ηλιακούς συλλέκτες, υποστηρίζοντας ότι μια κοινή προσέγγιση από τις δυτικές δυνάμεις έναντι της Κίνας γενικότερα θα είχε μεγαλύτερο βάρος.
Ο κ. Dimon, ο οποίος διευθύνει την JPMorgan από το 2005 και θεωρείται ευρέως ως το αφεντικό μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: «Έχουμε ανταγωνισμό με την Κίνα.
Πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση κάνει το σωστό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στους Κινέζους αρέσουν ό,τι κάνουμε, όπως δεν μας αρέσει ό,τι κάνουν, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος.
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί ο ανταγωνισμός να είναι σκληρός και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό.
Δεν είναι εχθροί, ξέρετε, είναι αντίπαλοι.
Θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που θέλουμε εμείς.
Και νομίζω ότι θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν που θέλουμε εμείς στον δυτικό κόσμο...
Αξίζει να παλέψουμε γι' αυτόν».
Όλοι κάναμε ένα μικρό λάθος στο πώς περιμέναμε μετά τον ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) να γίνουν πιο δυτικοί και τέτοια πράγματα.
Δεν πειράζει. Μην κλαις για το χυμένο γάλα» υποστήριξε.
Ο κ. Dimon, ο οποίος ήταν επικριτικός σε ό,τι αφορά το Brexit μετά τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μίλησε για δέσμευση της τράπεζας στη χώρα.
Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές, είπε ότι οι συνομιλίες με τον Rishi Sunak και τον Sir Keir Starmer δεν του άφησαν καμία αμφιβολία ότι τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί ήταν «υπέρ των επιχειρήσεων».
Ερωτηθείς για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είπε πως ωφελούν όλους καθώς επιτρέπουν επενδύσεις.

Για ΗΠΑ

Ο CEO της JP Morgan ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά το έλλειμμα… στις ΗΠΑ.
Όπως είπε, είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί, διαφορετικά η ζημιά που θα γίνει θα είναι πολύ μεγάλη.
Σημειώνεται πως τα επιτόκια εξυπηρέτησης του χρέους είναι ήδη αρκετά μεγάλα και τυχόν μη μείωσή τους μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτά σοκ.
«Η Αμερική κατά τη διάρκεια της Covid ξόδεψε πολλά χρήματα και τώρα το έλλειμμά μας είναι τώρα στο 6%.
Είναι πολύ, αλλά προφανώς αυτό οδηγεί την ανάπτυξη.
Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να δανειστεί χρήματα και να έχει κάποια ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε καλή ανάπτυξη.
Οπότε, νομίζω ότι η Αμερική πρέπει να γνωρίζει καλά ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα ζητήματα του δημοσιονομικού ελλείμματός μας λίγο περισσότερο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 855 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα εισέπραξε το οικονομικό έτος 2024.
Για το δημοσιονομικό 2023, οι δαπάνες για το έλλειμμα της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το χρέος ξεπερνά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Dimon είπε ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «εστιάσει πραγματικά» στη μείωση του ελλείμματος ενώ εξακολουθεί να απολαμβάνει περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
«Κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα και γιατί να περιμένετε;» είπε ο Dimon.
«Το πρόβλημα θα προκληθεί από την αγορά και τότε θα αναγκαστείτε να το αντιμετωπίσετε και πιθανώς με πολύ πιο άβολο τρόπο από ό,τι αν το αντιμετωπίσατε για να ξεκινήσετε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης