Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πονοκέφαλος για τον Τρισέ η πολιτική της FED - Τι λένε τρεις αναλυτές

Πονοκέφαλος για τον Τρισέ  η πολιτική της FED - Τι λένε τρεις αναλυτές
Νέα προβλήματα προστέθηκαν στην ατζέντα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Jean-Claude Trichet, η απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει σε νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης, αυτή τη φορά ύψους 600 δισ. δολαρίων.
Είναι περίπλοκο για την ΕΚΤ να χαράξουν στο εξής τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, επισημαίνει ο Julian Callow, επικεφαλής οικονομολόγων της Barclays, επισημαίνοντας ότι αν και ήταν αναμενόμενη η απόφαση της Fed, η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης πρέπει να αναθεωρήσει τα πλάνα της.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ είχε σχεδιάσει μέχρι το τέλος του έτους να αποσύρει τα επείγοντα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, ενώ αρκετά από τα μέλη του συμβουλίου είχαν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το κατά πόσο έπρεπε να παραμείνουν τα μέτρα μέχρι τότε.
Η κίνηση της Fed, η οποία πριν ακόμη ανακοινωθεί είχε οδηγήσει το ευρώ σε υψηλά εννέα μηνών, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα, επισημαίνει ο αναλυτής Juergen Michels της Citigroup. Η Fed σίγουρα θα οδηγήσει το δολάριο χαμηλότερα έναντι του ευρώ, κάτι που η ΕΚΤ δε θέλει, πρόσθεσε. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο σημείωμα της η Citigroup είχε προβλέψει ότι μέχρι το τέλος του έτους το ευρώ, το οποίο έχει ήδη κερδίσει 17% από τις αρχές του Ιουνίου, θα ανατιμηθεί στα 1,44 δολ..
Αν και οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ δε διαφέρουν πολύ στο ρυθμό ανάπτυξης τους, ακόμη η Fed και η ΕΚΤ έχουν διαφορετικές πολιτικές. Κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, επισημαίνει ο αναλυτής Nick Kounis της ABN Amro Bank. Μάλιστα θεωρεί ότι οι φιλοσοφία των δύο τραπεζών είναι τόσο διαφορετική που η ΕΚΤ είναι “ευτυχισμένη” με την ήπια ανάπτυξη και το σταθερό πληθωρισμό, ενώ αυτό το μοντέλο η Fed το θεωρεί απαράδεκτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης