Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden σε γραμμή... Trump – Οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, chip και μέταλλα

Biden σε γραμμή... Trump – Οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, chip και μέταλλα
Απέλπιδα προσπάθεια από τον Biden να ανεβάσει τα ποσοστά του και να κερδίσει τις εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Μία σημαντική αύξηση -ύψους 18 δισ. δολαρίων ετησίως- των τελωνειακών δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα για να προστατεύσει «αμερικανικές εταιρείες και Αμερικανούς εργαζομένους» από έναν «αθέμιτο» ανταγωνισμό, ανακοίνωσε σήμερα 14/5 η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden.
Οι νέοι δασμοί αφορούν βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται «στρατηγικοί», όπως εκείνοι των ημιαγωγών (chip), των κρίσιμων ορυκτών, των ιατρικών προϊόντων ή ακόμη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου οι δασμοί αυξάνονται από 25% σε 100%.
Έτσι, ο Biden ευθυγραμμίζεται με τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, τον Ρεπουμπλικάνο Donald Trump, ο οποίος είχε επιλέξει σκληρή γραμμή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα επί προεδρίας του (2016-2020).
Τη Δευτέρα 13/5, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είχε τονίσει την ανάγκη ο Λευκός Οίκος «να είναι σίγουρος για την επίδραση των κινήτρων του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act - IRA) για να στηριχθούν αυτές οι βιομηχανίες, πως αυτές οι επενδύσεις προστατεύονται».
Η Ουάσινγκτον επένδυσε πράγματι πάνω από 860 δισ. δολάρια μέσω του IRA προκειμένου να επισπεύσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπαταριών αλλά και ηλιακών πάνελ ή ανεμογεννητριών "made in America".
Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο ότι υποστηρίζει σθεναρά τις βιομηχανίες του στους τομείς αυτούς που θεωρούνται στρατηγικοί, με σημαντικές επιδοτήσεις που οδηγούν σε υπερπαραγωγή με την οποία οι κινεζικές επιχειρήσεις κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά ρίχνοντας τις τιμές και εμποδίζοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη ανταγωνιστικών βιομηχανιών σε άλλες χώρες
Οι δασμοί αποσκοπούν να «εξαλείψουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, είτε αφορούν τη μεταφορά τεχνολογίας είτε την πνευματική ιδιοκτησία ή την καινοτομία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, η Ουάσινγκτον αυξάνει επίσης εκείνους που θέτουν στο στόχαστρο τον χάλυβα και το αλουμίνιο από 7,5% σε 25%, όπως και τις μπαταρίες, και εκείνους για τους ημιαγωγούς που αυξάνονται από 25% σε 50% και θα εφαρμόζονται στο εξής επίσης στα ηλιακά πάνελ και σε ορισμένα ιατρικά προϊόντα.

Η απάντηση της Κίνας 

Η Κίνα απάντησε ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν να αυξήσουν τους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα καθαρής ενέργειας όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες και τα ηλιακά πάνελ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin, επέκρινε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας, κάνοντας λόγο για πράξεις «εκφοβισμού». Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις δικές τους επιδοτήσεις ως «κρίσιμες επενδύσεις στη βιομηχανία», ενώ παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες χαρακτηρίζονται ως «αθέμιτος ανταγωνισμός».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας σε νέες ενεργειακές βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα, έχει τις ρίζες της στη συνεχή τεχνολογική καινοτομία, ένα ισχυρό σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας και τον υγιή ανταγωνισμό της αγοράς.

Ο Trump... θέλει κι άλλους δασμούς

Οι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Biden σε κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ημιαγωγούς και ιατρικά προϊόντα πρέπει να εφαρμοστούν και σε άλλους τύπους οχημάτων και προϊόντων, υποστήριξε ο Donald Trump.
«Πρέπει να το κάνουν και σε άλλα οχήματα και πρέπει να το κάνουν και σε πολλά άλλα προϊόντα» είπε σύμφωνα με το Reuters κατά την είσοδό του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου διεξάγεται η δίκη για την υπόθεση της πορνοσταρ Daniels. «Πρέπει να το κάνουν σε πολύ περισσότερα προϊόντα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης