Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Νέα Καληδονία: Διαδηλώσεις, βίαια επεισόδια... η αστυνομία επέβαλε lockdown στους δρόμους - Έκλεισε το αεροδρόμιο

Χάος στην Νέα Καληδονία: Διαδηλώσεις, βίαια επεισόδια... η αστυνομία επέβαλε lockdown στους δρόμους - Έκλεισε το αεροδρόμιο
Σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν πυρποληθεί αυτοκίνητα, έχουν λεηλατηθεί καταστήματα και έχουν πέσει πυροβολισμοί εναντίον της Αστυνομίας
Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (14/05), στη Νέα Καληδονία με αφορμή τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Καληδονία, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι γαλλικό υπερπόντιο έδαφος. Σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν πυρποληθεί αυτοκίνητα, έχουν λεηλατηθεί καταστήματα και έχουν πέσει πυροβολισμοί εναντίον της Αστυνομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, στην πρωτεύουσα Νουμέα έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και το διεθνές αεροδρόμιο έχει κλείσει, ενώ έχουν ζητηθεί αστυνομικές ενισχύσεις.
ccbd348_1712830026540-000-34jx3va.jpg
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας ότι «η βία δεν δικαιολογείται ποτέ και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί». Αναλυτικά, οι ειρηνικές διαμαρτυρίες για τις μεταρρυθμίσεις της ψηφοφορίας μετατράπηκαν σε βίαιες, το βράδυ της Δευτέρας (13/05), ενόψει της ψηφοφορίας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το σχέδιο νόμου θα αλλάξει τους κανόνες ψηφοφορίας της Νέας Καληδονίας, ώστε να επιτρέπει στους Γάλλους κατοίκους, που ζουν στην επικράτεια για 10 χρόνια, να ψηφίζουν στις επαρχιακές εκλογές – μια κίνηση που οι τοπικοί ηγέτες φοβούνται ότι θα αμβλύνει την ψήφο του αυτόχθονου πληθυσμού των Κανάκ.
Επισημαίνεται ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν αρκετούς κυκλικούς κόμβους, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και ήρθαν αντιμέτωποι με την Αστυνομία, η οποία απάντησε με μη θανατηφόρα πυρά. Μάλιστα, έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον της Αστυνομίας με όπλα μεγάλου διαμετρήματος και κυνηγετικά όπλα, αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε, όπως δήλωσε ο ύπατος αρμοστής, Le Franc, σύμφωνα με το AFP. Πάντως, τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουν συλληφθεί 82 άτομα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, ενώ 54 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
MZG2ALCZMNFDTLKKE7FSX6YQJU.avif
Ο ίδιος καταδίκασε έντονα τη βία, προσθέτοντας ότι έχουν σταλεί αστυνομικές ενισχύσεις.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε ότι υπήρξε «μια πραγματική απελευθέρωση του μίσους, ένα ξέσπασμα συχνά μεθυσμένων νέων ανθρώπων που προφανώς είχαν χειραγωγηθεί, με πρωτοφανή βία». Περίπου 30 καταστήματα, εργοστάσια και άλλοι χώροι έχουν πυρποληθεί, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP σύμφωνα με έναν επιχειρηματικό όμιλο.
Η Νέα Καληδονία, ένα από τα πέντε γαλλικά νησιωτικά εδάφη στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων του Προέδρου της Γαλλίας, Macron, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στην περιοχή.
AFP__20240513__34RG7W2__v1__HighRes__FranceOverseasNewCaledoniaPoliticsProtest-1715653242.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης