Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από Times: Η Βρετανία αδειάζει Ουκρανία - ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται συμφωνία ειρήνης απευθείας με τον Trump

Αποκάλυψη από Times: Η Βρετανία αδειάζει Ουκρανία - ΝΑΤΟ και διαπραγματεύεται συμφωνία ειρήνης απευθείας με τον Trump
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διάθεση να δώσει στον Trump τις «καλύτερες δυνατές συνθήκες» για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία διαρκείας μεταξύ των δύο πλευρών
Η Μεγάλη Βρετανία επιμένει ότι η θέση της για μια ειρηνευτική συμφωνία της Ουκρανίας δεν έχει αλλάξει μετά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Sunday Times, σύμφωνα με το οποίο ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας David Cameron παρουσίασε μια συμφωνία για το Ουκρανικό σε συνάντησή του με τον Donald Trump, φαβορί για την προεδρία ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό φύλλο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Trump στο κτήμα του στο Mar-a-Lago τον Απρίλιο για να προσπαθήσει να πείσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ να υποστηρίξει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στον απόηχο της σθεναρής ρεπουμπλικανικής στάσης, αλλά και για να συζητήσουν ένα ευρύτερο ειρηνευτικό σχέδιο.

Άγριο παζάρι Trump - Cameron για το Ουκρανικό

Μάλιστα, επικαλούμενοι μια «ανώτερη πηγή», οι Sunday Times αυτό το Σαββατοκύριακο αποκάλυψαν ότι ο Cameron είχε υποστηρίξει ότι μια νέα βοήθεια θα βοηθούσε την Ουκρανία να κρατήσει προσώρας την πρώτη γραμμή, αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε τη διάθεση να δώσει στον Trump τις «καλύτερες δυνατές συνθήκες» για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία διαρκείας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών
Με άλλα λόγια,  ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας βλέπει και αξιολογεί θετικά το σχέδιο Trump το οποίο, όπως έχει τονίσει πολλάκις ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει τον πόλεμο σε μόλις λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, ο Cameron βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις του Trump ρωτώντάς τον: «Ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες υπό τις οποίες εσείς ως πρόεδρος μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία τον Ιανουάριο; Και οι δύο πλευρές οχυρώνονται πίσω από τις κόκκινες γραμμές τους και πληρώνουν το τίμημα γι' αυτό».
Βέβαια, οι μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ανδρών παραβιάζουν την επίσημη γραμμή του Λονδίνου.
Ως εκ τούτου, η εν λόγω αποκάλυψη για μυστικές διαπραγματεύσεις Trump - Cameron προκάλεσαν σήμερα 13/5 πολιτικό σεισμό, τόσο στο Westminster, όσο και στη βρετανική κοινή γνώμη.
Άλλωστε, η βρετανική κυβέρνηση έχει από καιρό υποστηρίξει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία είναι θέμα της Ουκρανίας – ενώ και ο ίδιος ο Cameron έχει δηλώσει δημόσια ότι «η ειρήνη έρχεται μέσω της δύναμης, όχι μέσω του κατευνασμού και της αδυναμίας».

Επισήμως οχυρώνεται πίσω από τη νατοϊκή γραμμή ο Sunak

Πάντως, πιεζόμενος από δημοσιογράφους, ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ξεκαθάρισε ότι η θέση της Βρετανίας για τον πόλεμο δεν έχει αλλάξει.
«Δεν αναγνωρίζω αυτά τα ρεπορτάζ… η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ο Putin πρέπει να αποτύχει», τόνισε ο αξιωματούχος κατά την πάγια γραμμή του Λονδίνου.
«Είναι κρίσιμο τώρα, περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη σύγκρουση, να σταλεί στον Putin ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.
«Έχω δει κάποια δημοσιέυματα που επικαλούνται ανώνυμες πηγές. Δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις αναφορές», επανέλαβε ο εκπρόσωπος όταν του ζητήθηκε να διαψεύσει ευθέως το ρεπορτάζ των Sunday Times.
Ο Sunak επίσης αντέκρουσε τα σχετικά δημοσιεύματα μετά από μια ομιλία στο κέντρο του Λονδίνου τη Δευτέρα.
«Δεν έχω δει αυτό το άρθρο των Sunday Times, οπότε με συγχωρείτε για αυτό», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εσείς έχουμε ηγηθεί όσον αφορά τη βοήθεια στην Ουκρανία», έσπευσε να σημειώσει.
«Η επένδυση στην ασφάλεια της Ουκρανίας είναι επένδυση στην ασφάλειά μας. Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ανησυχούν ήδη. Εφόσον ο Putin επικρατήσει θα είναι οι επόμενοι - με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο», κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Η στρατηγική Trump για το Ουκρανικό κερδίζει συμπάθειες ακόμα και στη Δύση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump, έχει αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο για έναν ειρηνικό τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά δεν θα το αποκαλύψει παρά μόνο μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει τονίσει η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη πηγές κοντά στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.
«O Trump έχει αναπτύξει ένα λεπτομερές σχέδιο για ένα ειρηνικό τέλος του πολέμου, αλλά δεν θα το αποκαλύψει παρά μόνο μετά τις εκλογές», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Ωστόσο, ο Trump δεν έχει καμία πρόθεση να συζητήσει το σχέδιο «στα μέσα ενημέρωσης γιατί τότε χάνεις όλο το πλεονέκτημα».
Σύμφωνα με τον Trump, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρώην πρόεδρος σχεδιάζει να περιοριστεί σε απλές δηλώσεις ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση, σκοπεύοντας να κερδίσει εκείνους τους ψηφοφόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες που τάσσονται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής της Ουκρανικής σύγκρουσης,
Ο Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εάν επανεκλεγεί, σκοπεύει να επιτύχει την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε μόλις 24 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης