Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταρκτική: Η Ρωσία ανακάλυψε τo μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο

Ανταρκτική: Η Ρωσία ανακάλυψε τo μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο
Η Ανταρκτική προστατεύεται από τη Συνθήκη του 1959
Σχετικά Άρθρα
Ρωσικά ωκεανογραφικά ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοίτασμα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανταρκτική, σε μια περιοχή όμως στην οποία η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων απαγορεύεται αυστηρά.
Ειδικότερα, τα ρωσικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνα για επιστημονικούς λόγους, ενημέρωσαν τη Μόσχα ότι εντόπισαν συνολικά αποθέματα 511 δισεκ. βαρελιών πετρελαίου -μια ποσότητα σχεδόν διπλάσια των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Επιτροπή Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Βρετανικής Βουλής.
Αυτή η ανακάλυψη έρχεται μετά από μια σειρά ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από το πλοίο «Alexander Karpinsky», το οποίο διαχειρίζεται η ρωσική υπηρεσία Rosgeo, που είναι επιφορτισμένη με την ανακάλυψη ορυκτών αποθεμάτων για εμπορική εκμετάλλευση.
Η Ανταρκτική προστατεύεται από τη Συνθήκη του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε εξόρυξη ορυκτών πηγών ή πετρελαίου.
Επιπλέον, ακριβώς εκεί που η Ρωσία βρήκε αυτή τη μεγάλη ποσότητα αργού πετρελαίου ,είναι μια περιοχή που διεκδικούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αργεντινή, γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερη ένταση στην ανακάλυψη.
Ο καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway College Klaus Dodds, ανέφερε ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας ήταν πολύ πιο κοντά στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά στην επιστήμη, αυτή καθ` αυτή, σύμφωνα με το Yahoo Finance.
«Η Συνθήκη της Ανταρκτικής αντιμετωπίζει τώρα νέες προκλήσεις, κυρίως από τη Ρωσία, έναν κακόπιστο παράγοντα και μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα». «Η Rosgeo έχει εμπλακεί σε σεισμικές έρευνες και οι ρωσικές δραστηριότητες θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσπάθεια υπονόμευσης των κανόνων που σχετίζονται με την σεισμογραφική έρευνα και, τελικά, ως πρόδρομος για μελλοντική εξόρυξη αυτών των πόρων», προσθέτει.
Τα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 80 δισεκ. βαρέλια και αν μπορούσε να ανακτήσει το πετρέλαιο από την Ανταρκτική, θα πενταπλασίαζε τα σημερινά της αποθέματα. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να δελεάσει τη Μόσχα ώστε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης