Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος πόλεμος 81 δισ. δολ. για τα chips - Τρόμος σε ΗΠΑ, ΕΕ για Κίνα και...εισβολή στην Ταϊβάν

Παγκόσμιος πόλεμος 81 δισ. δολ. για τα chips - Τρόμος σε ΗΠΑ, ΕΕ για Κίνα και...εισβολή στην Ταϊβάν
Η Ταϊβάν φιλοξενεί τον ηγέτη της βιομηχανίας TSMC και προμηθεύει 90 % των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο
«Υπερδυνάμεις» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοχέτευσαν σχεδόν 81 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκκίνηση της επόμενης γενιάς ημιαγωγών, κλιμακώνοντας μια παγκόσμια αναμέτρηση με την Κίνα για την υπεροχή των τσιπ, σύμφωνα με το Bloomberg,
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα όσον αφορά τον τεχνολογικό ανταγωνισμό με την Κίνα, ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς», δήλωσε ο Jimmy Goodrich, ανώτερος σύμβουλος της Κίνας και στρατηγικής τεχνολογίας της RAND Corp.
«Και οι δύο πλευρές βασικά το έχουν κάνει κορυφαίο στρατηγικό εθνικό στόχο».
Αυτό που ξεκίνησε ως ανησυχία για τη ραγδαία πρόοδο της Κίνας στα βασικά ηλεκτρονικά, εξελίχθηκε σε πανικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι ελλείψεις chip υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των μικροσκοπικών συσκευών για την οικονομική ασφάλεια.

Διακυβεύονται τα πάντα

Διακυβεύονται πλέον τα πάντα, από την αναζωογόνηση της αμερικανικής τεχνολογικής κατασκευής μέχρι τη διεκδίκηση της υπεροχής στην τεχνητή νοημοσύνη και την ισορροπία της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν.
Οι εν λόγω δαπάνες από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σηματοδοτούν μια νέα πρόκληση για τις δεκαετίες βιομηχανικής πολιτικής του Πεκίνου — αν και θα χρειαστούν χρόνια για να αποδώσει καρπούς.
Τα επενδυτικά σχέδια έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη συγκυρία στις ΗΠΑ, όπου αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα αποκάλυψαν επιχορηγήσεις 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Micron Technology, τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης υπολογιστών.
Αυτή ήταν η τελευταία επιχορήγηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια προηγμένη μονάδα κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Joe Biden άνοιξε αυτή τη στρόφιγγα χρηματοδότησης με την υπογραφή του 2022 Chips and Science Act, υποσχόμενος συνολικά 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για τους κατασκευαστές τσιπ, με δάνεια και εγγυήσεις αξίας επιπλέον 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων συν φορολογικές πιστώσεις έως και 25%.
Είναι η καρδιά της μεγάλης προσπάθειάς του να αναζωογονήσει την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών —ιδιαίτερα των τσιπ αιχμής— ​​και να προσφέρει μια σειρά από νέες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αξίζει να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.
Αυτές οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ επιδιώκουν να κάνουν περισσότερα από την απλή αντιμετώπιση της Κίνας, η οποία εξακολουθεί να ηγείται στην προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών. Στοχεύουν επίσης να κλείσουν το χάσμα σε δεκαετίες κρατικών κινήτρων από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Ανταγωνισμός

Αυτός ο πακτωλός χρηματοδότησης τροφοδοτεί επίσης τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ευρώπη και την Ασία, κυνηγώντας όλοι ένα κομμάτι της αυξανόμενης ζήτησης για συσκευές που ενισχύουν την τεχνητή νοημοσύνη και τους κβαντικούς υπολογιστές.
«Η τεχνολογία προχωρά γρήγορα», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, η οποία ηγείται του project για τους ημιαγωγούς, σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα. «Οι εχθροί και οι ανταγωνιστές μας, δεν προχωρούν αργά.
Προχωρούν γρήγορα, οπότε πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».
Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σφυρηλατήσει το δικό της σχέδιο 46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση της τοπικής παραγωγικής ικανότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα θα ανέλθουν συνολικά σε περισσότερα από 108 δισεκατομμύρια δολάρια, ως επί το πλείστον για υποστήριξη μεγάλων εργοστασίων παραγωγής.
Τα δύο μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης βρίσκονται στη Γερμανία: ένα εργοστάσιο της Intel που σχεδιάζεται στο Μαγδεμβούργο αξίας περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λαμβάνει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις και μια κοινοπραξία TSMC αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα μισά από τα οποία θα καλυφθούν από κρατικούς πόρους. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ακόμη την τελική έγκριση για κρατική βοήθεια σε κανένα από τα δύο, και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις του μπλοκ δεν θα είναι αρκετές για να πετύχει τον στόχο του να παράγει το 20% των ημιαγωγών παγκοσμίως έως το 2030.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα ή να προσελκύσουν εταιρείες. Η Ισπανία ανακοίνωσε το 2022 ότι θα διαθέσει σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε ημιαγωγούς, αλλά έχει χορηγήσει μόνο μικρά ποσά σε λίγες εταιρείες λόγω της έλλειψης οικοσυστήματος ημιαγωγών στη χώρα.

Αναδυόμενες οικονομίες

Οι αναδυόμενες οικονομίες επιδιώκουν επίσης να μπουν στο παιχνίδι με τις μάρκες.
Η Ινδία ενέκρινε τον Φεβρουάριο επενδύσεις που τροφοδοτούνται από ένα κυβερνητικό ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς του Ομίλου Tata για την κατασκευή της πρώτης μεγάλης εγκατάστασης κατασκευής τσιπ της χώρας. Στη Σαουδική Αραβία, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων εξετάζει μια απροσδιόριστη «μεγάλη επένδυση» φέτος για να ξεκινήσει την επιδρομή του βασιλείου στους ημιαγωγούς καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία του που εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα.
Στην Ιαπωνία, το Υπουργείο Εμπορίου έχει εξασφαλίσει περίπου 25,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το ποσό αυτό, τα 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για έργα, συμπεριλαμβανομένων δύο χυτηρίων TSMC στο νότιο Κουμαμότο και ενός άλλου χυτηρίου στο βόρειο Χοκάιντο.
Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισλιντα στοχεύει σε συνολική επένδυση 64,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ποσών από τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τον τριπλασιασμό των πωλήσεων εγχώριων τσιπ σε περίπου 96,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.
Η Σεούλ, αντίθετα, έχει αποφύγει την άμεση χρηματοδότηση και τις επιδοτήσεις όπως αυτές που αγκάλιασαν η Ουάσιγκτον και το Τόκιο.
Στους ημιαγωγούς, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο σε δαπάνες που υπολογίζονται σε 246 δισεκατομμύρια δολάρια — μέρος ενός ευρύτερου οράματος για την εγχώρια τεχνολογία από τα ηλεκτρικά μέχρι τη ρομποτική. Αυτή η προσπάθεια αναμένεται να λάβει ώθηση από ένα πρόγραμμα τσιπ 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι θα παρουσιαστεί σύντομα.

Κίνα

Προς το παρόν, εταιρείες όπως η Nvidia, η Qualcomm και η Broadcom οδηγούν τον κόσμο στον σχεδιασμό τσιπ ζωτικής σημασίας για βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά υπάρχει συζήτηση για το πόσο μεγάλο είναι αυτό το προβάδισμα.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι χρόνια πίσω, ενώ άλλοι επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται στο κατώφλι της κάλυψης της διαφοράς.
Η Κίνα έχει τώρα περισσότερες μονάδες ημιαγωγών υπό κατασκευή από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, κατασκευάζοντας την παραγωγή λιγότερο λαμπερών τσιπ παλαιού τύπου συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα την τεχνογνωσία που απαιτείται για ένα εγχώριο τεχνολογικό άλμα. Εργάζεται επίσης σε εγχώριες εναλλακτικές λύσεις για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia και άλλο προηγμένο πυρίτιο.
Ένα άλλο σημάδι της αποφασιστικότητας του Πεκίνου προέρχεται από τα εταιρικά αρχεία στην Κίνα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg News εκατοντάδων εταιρειών στην επίσημη εταιρική βάση δεδομένων Tianyancha, υπάρχουν περισσότερες από 200 εταιρείες ημιαγωγών στη χώρα με εγγεγραμμένο κεφάλαιο άνω των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πολλά από αυτά προέρχονται από κρατικές οντότητες και όλα θα πρέπει να μεταφραστούν σε πραγματικό κεφάλαιο που έχει αναπτυχθεί.
Το Πεκίνο και οι τοπικές κυβερνήσεις δεν αποκαλύπτουν τη συνολική τους χρηματοδότηση ημιαγωγών, αν και ορισμένες εταιρείες αποκαλύπτουν ορισμένες από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν.
Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, επειδή τα χρήματα προέρχονται από εθνικά κονδύλια που υποστηρίζονται από το κράτος, από τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και από ένα ευρύ φάσμα κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων.

Έλεγχοι των εξαγωγών

Οι προσπάθειες της Κίνας έχουν επιβραδυνθεί από ένα τείχος περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ για να απαγορεύσουν στον γεωπολιτικό αντίπαλο της πρόσβαση στους τελευταίους ημιαγωγούς.
Η κυβέρνηση Biden επιστρατεύει συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία για να υιοθετήσουν ελέγχους εξαγωγών στον εξελιγμένο εξοπλισμό που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Κίνα να έχει πρόσβαση για τη στρατιωτική της πρόοδο στην πιο εξελιγμένη τεχνολογία μας», είπε η Raimondo στη Μανίλα τον Φεβρουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι αμερικανικές εταιρείες τσιπ θα επενδύσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις Φιλιππίνες. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ελέγχων μας».
Οι αμερικανικοί περιορισμοί δίνουν «ένα τεράστιο κίνητρο στις κινεζικές εταιρείες να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους, να ανεβάσουν την αλυσίδα αξίας, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κινητοποιήσουν περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη σε εταιρείες όπως η Huawei που οδηγούν τη βιομηχανία προς τα εμπρός», δήλωσε ο Paul Triolo, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που ειδικεύεται στην Κίνα και την τεχνολογική πολιτική στον Όμιλο Albright Stonebridge.
Η Huawei έκανε ένα σημαντικό άλμα τον Αύγουστο, όταν αποκάλυψε ένα νέο smartphone Mate 60 Pro με επεξεργαστή 7 νανομέτρων από τη SMIC – ένα κατόρθωμα που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ήλπιζαν να κρατήσουν πέρα ​​από την εμβέλεια της Κίνας. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επίσκεψης της Ραϊμόντο στην Κίνα, εκνευρίζοντας την υπουργό και πυροδοτώντας έρευνα από το Υπουργείο Εμπορίου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι το τσιπ υστερεί σε σχέση με ξένα εξαρτήματα τόσο σε απόδοση όσο και σε απόδοση. Κατασκευάστηκε με χρήση αμερικανικών και ολλανδικών εργαλείων, ανέφερε το Bloomberg, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της Κίνας από τη δυτική τεχνολογία.
Ακόμα κι έτσι, η κυβέρνηση Biden εξακολουθεί να σταθμίζει την απάντησή της: Αξιωματούχοι είπαν ότι η SMIC μπορεί να παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ εάν παρήγαγε το τσιπ για την Huawei και σκέφτονται να επιβάλουν κυρώσεις σε ένα δίκτυο κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας που φοβούνται ότι θα μπορούσαν επίσης να κατασκευάσουν επεξεργαστές για ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών.

Ταϊβάν

Εκτός αυτών υπάρχει πάντα κίνδυνος μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.
Με δεδομένο ότι το νησί φιλοξενεί τον ηγέτη της βιομηχανίας TSMC και προμηθεύει 90 % των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο, εύλογη είναι η ανησυχία στον υπόλοιπο κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης