Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Γεωργία - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, πραξικόπημα φοβούνται οι μυστικές υπηρεσίες

Χάος στη Γεωργία - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, πραξικόπημα φοβούνται οι μυστικές υπηρεσίες
Τα πλήθη είχαν περικυκλώσει το κτίριο του κοινοβουλίου όλη τη νύχτα

Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας - διαμαρτυρόμενοι τον νόμο που απειλεί τον Τύπο και τις ελευθερίες των πολιτών όπως καταγγέλλουν, με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας την ίδια ώρα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο πραξικοπήματος με ξένη παρέμβαση.
Η αντιπολίτευση της χώρας κάλεσε χθες τους αντιπάλους του νομοσχεδίου να πραγματοποιήσουν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο για να εμποδίσουν τους βουλευτές να εισέλθουν στη Βουλή σήμερα, όπου συζητάται το νομοσχέδιο σε τρίτη ανάγνωση.
Το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» έχει προκαλέσει πολιτική κρίση εν μέσω ανησυχιών ότι έχει ως πρότυπο τους νόμους που χρησιμοποιεί ο Vladimir Putin για την καταστολή των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία - και αν ψηφιστεί, θα δυσχεράνει την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ.
Τα πλήθη είχαν περικυκλώσει το κτίριο του κοινοβουλίου όλη τη νύχτα - με σκοπό να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν νόμους που οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι βάζουν τη Γεωργία στο δρόμο προς τη δικτατορία και πίσω στην αγκαλιά της Μόσχας.
Ωστόσο, οι δυνάμεις καταστολής τους απώθησαν με τη βία.
«Θέλουν να μας σύρουν πίσω στην απολυταρχία, στη χώρα που μας κατέλαβαν για πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε διαδηλωτής στο Sky News.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλει τον νόμο πέρυσι λόγω των σφοδρών αντιδράσεων, αλλά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, που από πολλούς θεωρείται φιλορωσικό, είναι αποφασισμένο να τον περάσει.

Δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος ανάμεσα στους 20 διαδηλωτές που συνελήφθησαν

Δύο Αμερικανοί πολίτες και ένας Ρώσος συγκαταλέγονται στα 20 άτομα που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze δεσμεύτηκε χθες Κυριακή να προωθήσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μετά μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αντιπάλων του νομοσχεδίου που έχει δει η χώρα ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.
Το νομοσχέδιο απαιτεί οι οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγράφονται ως πράκτορες υπό ξένη επιρροή διαφορετικά θα τους επιβάλλονται πρόστιμα.
Το κυβερνών κόμμα λέει ότι αυτό είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της διαφάνειας της χρηματοδότησης των μκο και για την προστασία της χώρας από εξωτερική παρέμβαση.
Δυτικές χώρες και η γεωργιανή αντιπολίτευση καταγγέλλουν το νομοσχέδιο ως αυταρχικό και εμπνευσμένο από τη Μόσχα.
Οι επικριτές του το συγκρίνουν με τον ρωσικό νόμο περί "ξένων πρακτόρων" του 2012, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τους επικριτές του Κρεμλίνου.
Η διένεξη με αφορμή το νομοσχέδιο έχει αναχθεί σε κομβικής σημασίας για το αν η Γεωργία, η οποία έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Δύση, εξακολουθήσει να προωθεί την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ή, αντ' αυτού, οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ΕΕ, η οποία τον Δεκέμβριο χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υπό ένταξης χώρας, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω ενσωμάτωση στο μπλοκ.

skynews-georgia-protests_6552288.jpg

Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες

Από την πλευρά τους, οι μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας βλέπουν ξένο δάκτυλο και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.
«Συγκεκριμένες ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν προβοκάτσιες σε συγκεντρώσεις που γίνονται κοντά στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας, σκοπός των οποίων είναι να αναπτύξουν σενάρια καταστροφής και βίας.
Αυτές χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό από συγκεκριμένα πολιτικά κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε αυτά τα εγκληματικά σχέδια που εξυφαίνονται στο εξωτερικό εμπλέκονται πολίτες της Γεωργίας, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ένα συγκεκριμένο μέρος των Γεωργιανών που πολεμούν στην Ουκρανία» αναφέρει η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Γεωργίας.
Σύμφωνα με την SSS, ξένοι καθοδηγητές εκπαιδεύουν τους διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες, έτσι ώστε αυτοί να προκαλέσουν προβοκατορικές ενέργειες κατά των δυνάμεων επιβολής του νόμου και να παρασύρουν την χώρα στο χάος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης