Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακάθεκτο το Ισραήλ ισοπέδωσε ό,τι είχε μείνει όρθιο στην Jabalia – Biden σε Hamas: Εκεχειρία «αύριο» αν ελευθερώσετε τους ομήρους

Ακάθεκτο το Ισραήλ ισοπέδωσε ό,τι είχε μείνει όρθιο στην Jabalia – Biden σε Hamas: Εκεχειρία «αύριο» αν ελευθερώσετε τους ομήρους
Τον εφιάλτη του διαρκούς εκτοπισμού βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα - Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ο παλαιστινιακός θύλακας, αναφορές ότι ανοίγει το πέρασμα Ερέζ

(upd6)Ο ισραηλινός στρατός ισοπεδώνει ό,τι έμεινε όρθιο στην Jabalia στη βόρεια Γάζα, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς στον καταυλισμό από το ξημέρωμα της Κυριακής 12/5 καταστρέφοντας κατοικίες και επιτιθέμενος σε κέντρα εκκένωσης, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με αναφορές τοπικών και διεθνών ΜΜΕ, σε μια νέα χερσαία επιχείρηση, μήνες μετά που είχαν ανακοινώσει ότι «διέλυσαν» τη Hamas στη συγκεκριμένη περιοχή. .
Υπενθυμίζεται ότι οι IDF έχουν εκδώσει εντολή εκκένωσης για τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia και στις κεντρικές περιοχές της Rafah, γιατί όπως υποστηρίζουν, προσπαθούν να εξαλείψουν εντελώς τα τάγματα της Hamas εκεί, παρά μια προηγούμενη ανακοίνωση που έλεγε ότι κατάφεραν να πάρουν τον στρατιωτικό έλεγχο στα βόρεια της Λωρίδας».
Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν κατά μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στη Rafah, αφού ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις εντολές εκκένωσης της πόλης που φιλοξενεί περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Την ίδια ώρα, πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε την Κυριακή 12/5 ότι είναι εφικτή η κατάπαυση του πυρός ακόμα και από «αύριο» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αν το παλαιστινιακό κίνημα απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.
«Θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός αύριο αν η Hamas απελευθέρωνε τους ομήρους», τόνισε ο Biden σε μια εκδήλωση κοντά στο Σιάτλ, στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, λίγα 24ωρα αφότου ένας ακόμη γύρος έμμεσων συνομιλιών για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Hamas (9/5), έπειτα από επτά μήνες πολέμου, ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στο Κάιρο.

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia

Τα ισραηλινά τανκς άρχισαν να εισέρχονται βαθύτερα στον καταυλισμό προσφύγων της Jabalia και περικυκλώνουν κέντρα εκκένωσης και κτίρια κατοικιών διασχίζοντας τον δρόμο Salah al-Din μέσα στον καταυλισμό, ενώ μαίνονται μάχες μεταξύ μαχητών της Hamas και του ισραηλινού στρατού.
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι ήδη άσχημη με μαζικές εκκενώσεις και μετακινήσεις προς το δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.
«Οι κάτοικοι αυτοί είχαν μετακινηθεί από το ένα μέρος στο άλλο κατά την προηγούμενη στρατιωτική εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό και τώρα, πάλι, φεύγουν.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, υπάρχει σαφής πίεση που ασκείται από τον ισραηλινό στρατό σε τρία μέτωπα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Rafah, στην κεντρική περιοχή καθώς και στο βόρειο τμήμα της περιοχής», σύμφωνα με ξένα μέσα.

Ο καταυλισμός

Το Al Jazeera αναφέρει ότι ο καταυλισμός προσφύγων στην Jabalia δημιουργήθηκε το 1948 για να στεγάσει τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν μετά τη Naqba (ή «Καταστροφή»), όρος που αναφέρεται στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης το 1948.
Περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν με τη βία μέχρι τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Η Jabalia βρίσκεται στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα και ήταν ο πιο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας της Γάζας.
Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας χτυπήθηκε πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε ένα σχολείο που λειτουργούσε ο ΟΗΕ, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε δηλώσει τότε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και 150 τραυματίστηκαν.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο μαχητές της Χαμάς και υποστήριξε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν σε ένα «τεράστιο υπόγειο σύμπλεγμα σηράγγων» κάτω από τον καταυλισμό.
Τον Δεκέμβριο, σε ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι.
Ο καταυλισμός είναι γεμάτος ερείπια από τα έντονα ισραηλινά πλήγματα στην αρχική φάση του πολέμου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας με τον ισχυρισμό ότι κατέστρεψαν τη Χαμάς ως μαχητική δύναμη στις βόρειες περιοχές.
Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης προς τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia, λέγοντάς τους να φύγουν «αμέσως», ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι είχε κατατροπώσει την παλαιστινιακή οργάνωση στη βόρεια Γάζα.

UNRWA: Οι Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τη Rafah δεν έχουν «κανένα και πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε»

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) χαρακτήρισε τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Rafah ως «απάνθρωπο» σε ανάρτησή της στο Χ.
Στη Rafah, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοιβάζονται 1,4 εκατ. άνθρωποι στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες, σφοδρά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο τομέα κοντά στο σημείο διέλευσης που ενώνει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.
Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις κατά μιας ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Rafah, ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν από την Τρίτη επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, αφού ζήτησαν επανειλημμένα από τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν.
Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από την ανατολική Rafah μετά την πρώτη εντολή εκκένωσης, που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τον στρατό.
Αντίστοιχη εντολή χθες ανέφερε ότι οι περιοχές της ανατολικής Rafah που πρέπει να εκκενωθούν «είναι θέατρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Hamas».
«Είμαστε χαμένοι.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Πού πρέπει να πάμε;», διερωτήθηκε η Yisam Yasin, δημοσιογράφος.

Ο Farid Abu Eida εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας για τη Rafah, είναι αναγκασμένος να αναζητήσει νέο καταφύγιο.
«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν. Δεν ξέρουμε πού να πάμε.
Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος», καταγγέλλει.
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης και για την Jabaliya και τη Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξηγώντας ότι προχώρησε «σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση» στη συνοικία Zeitun στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Hamas «προσπάθησε να ανασυνταχθεί» σε πολλές περιοχές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εντολές απομάκρυνσης και ζήτησε από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε «χερσαία επιχείρηση στη Rafah».
Yπενθυμίζοντας τη θέση της ΕΕ στο θέμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη μαζική απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Rafah προς «μη ασφαλείς περιοχές».
Over the last week, @UNRWA estimates around 300,000 people have now fled #Rafah, as the forced and inhumane displacement of Palestinians continues.

There is nowhere safe to go.

There is nowhere safe to go.

There is nowhere safe to go. pic.twitter.com/sPnmblvg47

 <script src="https://platform.twitter.com/widgets.js" async="async" type="text/javascript" charset="utf-8"></script>

Κρίσιμη η κατάσταση στη Nuseirat στην κεντρική Γάζα

Ο δήμαρχος του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat στην κεντρική Γάζα, Δρ Yyand Magari δήλωσε ότι:
«Η εξάντληση των καυσίμων εντός 48 ωρών προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση και την εμφάνιση σοβαρών υγειονομικών και περιβαλλοντικών καταστροφών
Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή πλήρως υπεύθυνη για κάθε ανθρωπιστική καταστροφή που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή λόγω της εξάντλησης των καυσίμων, η οποία είναι ένα έγκλημα πολέμου που αντιβαίνει σε όλους τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους
Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα ιδρύματα να παρέμβουν επειγόντως και να παράσχουν γρήγορα τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία των φρεατίων νερού, των αντλιών αποχέτευσης και των μηχανημάτων συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων, ειδικά δεδομένου ότι η αλ-Νουσεϊράτ είναι τώρα κατάμεστη με πάνω από 300.000 εκτοπισμένους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Λωρίδας της Γάζας»

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ καταδικάζει τις εκκενώσεις στη Γάζα, ζητά να σταματήσει η επιχείρηση του Ισραήλ στη Rafah

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Jose Manuel Albarez δήλωσε ότι: «Η απομάκρυνση χιλιάδων Παλαιστινίων είναι απαράδεκτη και η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah πρέπει να σταματήσει».

Νέα έκκληση του Guterres για εκεχειρία στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ζήτησε το Σάββατο 12/5 «άμεση» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή.
Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Guterres σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.

Άνοιξε το πέρασμα στο Erez, στην αναμονή να περάσουν 40 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο Ynet, το δυτικό πέρασμα Erez μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας άνοιξε την Κυριακή 12/5 για πρώτη φορά – αν και οι εργασίες σε αυτό δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, περίπου 40 φορτηγά αναμένεται να εισέλθουν από το πέρασμα και το ακροδεξιό κίνημα Order 9 αναφέρει ότι «είναι παραμονή της Ημέρας Μνήμης και η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει ακόμη μια επίδειξη ντροπής.
Καμία βοήθεια δεν πρέπει να περάσει μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος από τους απαχθέντες».

Ανυποχώρητος ο Cameron για εξαγωγές βρετανικών όπλων στο Ισραήλ: Η απαγόρευση θα ενισχύσει την Hamas

Ανυποχώρητος φαίνεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας David Cameron όσον αφορά στον τερματισμό των πωλήσεων βρετανικών όπλων στο Ισραήλ λόγω της επικείμενης χερσαίας επίθεσής του στη Rafah στη Λωρίδα της Γάζας: «η απαγόρευση θα ενδυνάμωνε τη Hamas», δήλωσε σήμερα Κυριακή 12/5.
Το Ισραήλ διέταξε χθες τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις περισσότερες συνοικίες της πόλης, σε μία ένδειξη κλιμάκωσης των πιέσεων για μία χερσαία επίθεση, παρά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, για την αναστολή της παράδοσης μερικών αμερικανικών οπλικών συστημάτων, στην περίπτωση εκδήλωσης της ισραηλινής επίθεσης.
Ο Cameron δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, υπό την απουσία ενός σχεδίου προστασίας εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη, νοτίως της Γάζας.
Ωστόσο, η Βρετανία βρίσκεται σε μία "εντελώς αντίθετη θέση” από αυτή των ΗΠΑ σε σχέση με την αποστολή όπλων στο Ισραήλ, όπως είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ποσοστό μικρότερο του 1% από τα όπλα που έχει στο οπλοστάσιο του το Ισραήλ και προέρχονται από την Βρετανία ελέγχονται ήδη, από ένα αυστηρό σύστημα αδειοδότησης.

Aντικυβερνητικών διαδηλώσεων... συνέχεια

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ και το Σάββατο 12/5, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να προχωρήσει σε συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
«Φέρτε τους πίσω τώρα!», έγραφε ένα πανό.
Παράλληλα στην Ιερουσαλήμ εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραηλινού, κατηγορώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ότι έχουν εγκαταλείψει τους ομήρους.
Στις διαδηλώσεις η ισραηλινή αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα!

Το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ έστειλε πράκτορες στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου για να σταματήσουν τη ζωντανή κάλυψη ενός συνεργείου του Al-Jazeera που μετέδιδε το γεγονός στον ιστότοπο του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Αξιωματούχος του υπουργείου Επικοινωνιών δήλωσε στη Haaretz ότι οι πράκτορες διατάχθηκαν να κατασχέσουν τον εξοπλισμό του προσωπικού του Al-Jazeera, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν το τηλεοπτικό συνεργείο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του Σαββάτου, δύο αστυνομικοί προσήγαγαν για λίγη ώρα το τηλεοπτικό συνεργείο της εφημερίδας Al-Arabi Al-Jadid του Κατάρ με έδρα το Λονδίνο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ρουτίνας, αλλά αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι ανακρίθηκαν καθώς η αστυνομία θεώρησε ότι έκαναν εκπομπή για το Al Jazeera.
Την περασμένη εβδομάδα, η ισραηλινή κυβέρνηση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διακοπής των εκπομπών του Al Jazeera λόγω της κάλυψής του κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Η ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιούσε το πρακτορείο ειδήσεων ως το de facto γραφείο του μετά την απόφαση.
Ο νόμος, που προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Επικοινωνιών Slomo Karhi, παρέχει στον δεύτερο τη δυνατότητα να απαγορεύσει τη λειτουργία του καναλιού για 45 ημέρες.

Θάνατος ομήρου

Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ 11/5 στο Τelegram τον θάνατο ενός Ισραηλινού ομήρου που κρατούνταν στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δώσει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο όμηρος αυτός εμφανιζόταν ζωντανός.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων – μια οργάνωση που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες των ομήρων -- αναγνώρισε μέσω του βίντεο τον άνδρα ως τον Ναντάβ Πόπλγουελ, έναν Ισραηλοβρετανό 51 ετών που απήχθη από το κιμπούτς Nirim.
Οι Ταξιαρχίες Ezedin al-Qassam απέδωσαν τον θάνατό του «σε τραύματα που υπέστη όταν τα σιωνιστικά μαχητικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν το σημείο όπου κρατούνταν πριν περισσότερο από έναν μήνα».
Ερωτηθείς, ο στρατός του Ισραήλ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

www.bankingenews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης