Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Η Κίνα δεν θέλει να επηρεάσει τη Ρωσία για την Ουκρανία – Δεν έχει συμφέρον να το κάνει

Borrell (ΕΕ): Η Κίνα δεν θέλει να επηρεάσει τη Ρωσία για την Ουκρανία – Δεν έχει συμφέρον να το κάνει
Τόσο καιρό λέγαμε στην Κίνα να ασκήσει την επιρροή της αλλά αρνείται τόνισε ο Borrell
Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να επηρεάσει τη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RTVE.
«Λέγαμε στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της.
Η Κίνα δεν το κάνει αυτό γιατί δεν έχει κανένα συμφέρον να το κάνει» υπογράμμισε ο Borrell.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping επισκέφθηκε τη Γαλλία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, καθώς και τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Στη συνάντηση, ο Xi Jinping ανέφερε ότι η Κίνα, η Γαλλία και η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία θα αναγνωριστεί τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο.
Παράλληλα, ο Borrell επιβεβαίωσε πως η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν στις 21 Μαΐου το Παλαιστινιακό Κράτος.
Άλλωστε, επίκειται ψηφοφορία στον ΟΗΕ αργότερα σήμερα σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Απαντώντας σε ερώτηση του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΝΕ αν η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ο Borrell είπε «ναι», αναφέροντας επίσης τη Σλοβενία.
«Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει», είπε, προσθέτοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης