Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 710 δισ. δολάρια οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας – Ανησυχία στη Δύση για την κούρσα εξοπλισμών

Πάνω από 710 δισ. δολάρια οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας – Ανησυχία στη Δύση για την κούρσα εξοπλισμών
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας το 2022 έφτασαν τα 710 δισ. δολάρια, υπερτριπλάσιο από αυτό που ανακοίνωσε το Πεκίνο
Το καθεστώς της Κίνας ξόδεψε 710,6 δισ. δολάρια για τον στρατό του το 2022, πάνω από τρεις φορές τους στόχους που είχαν τεθεί δημοσίως από το Πεκίνο, σύμφωνα με έκθεση του American Enterprise Institute (AEI).
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πεντάγωνο έχει χαρακτηρίσει την Κίνα «πρόκληση», αυτή η αποκάλυψη θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία», αναφέρει η έκθεση.
«Σε σύγκριση παγκοσμίως, ο εκτιμώμενος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας 711 δισ. δολαρίων δείχνει ότι η Κίνα είναι περισσότερο μια «απειλή» παρά μια «πρόκληση».
Η Mackenzie Eaglen, ανώτερη συνεργάτις στο AEI και συντάκτης της έκθεσης, εξήγησε ότι κατέληξε στο νούμερο με βάση τον υπολογισμό της αφού έλαβε υπόψη τις οικονομικές προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του φθηνότερου εργατικού κόστους στην Κίνα, και εκτιμώντας τις «λογικές αλλά μη καταμετρημένες δαπάνες».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2022, το κινεζικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές του δαπάνες για το έτος θα ήταν 229 δισ. δολάρια.
Οι αυτοαναφερόμενες στρατιωτικές δαπάνες του Πεκίνου θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τα χρήματα που ξόδεψε για τις παραστρατιωτικές του οργανώσεις, έγραψε η Eaglen, καθώς αυτές οι ομάδες «χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο παράλληλα με» τον στρατό του καθεστώτος, ο οποίος επίσημα ονομάζεται Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.
Εκτίμησε ότι το Πεκίνο ξόδεψε 45,2 δισ. δολάρια για τη Λαϊκή Ένοπλες Αστυνομία του και 2,1 δισ. δολάρια για την Ακτοφυλακή της Κίνας το 2022.

Επιπλέον οι δαπάνες

Η Κίνα δεν περιλαμβάνει άλλες σχετικές δαπάνες που σχετίζονται με τις διαστημικές δυνάμεις, τους στρατιωτικούς δορυφόρους ή τις αντιδιαστημικές της ικανότητες στον αμυντικό προϋπολογισμό της, σύμφωνα με την έκθεση.
«Δεδομένης της εγγενούς ικανότητας διπλής χρήσης πολλών δορυφόρων και της γενικής συμμόρφωσης του Πεκίνου σε μια στρατηγική στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης στη διαστημική πολιτική, το μοντέλο της AEI υπολόγισε ολόκληρο αυτόν τον προϋπολογισμό ως στρατιωτική δαπάνη», αναφέρει η έκθεση.
Η Eaglen υπολόγισε ότι ο διαστημικός προϋπολογισμός της Κίνας το 2022 θα μπορούσε να ήταν 21 δισ. δολάρια.
Άλλες κρυφές δαπάνες περιελάμβαναν δαπάνες για στρατιωτική αποστράτευση, συνταξιοδότηση και συντάξεις, τις οποίες η συγγραφέας υπολόγισε συνολικά σε 46,1 δισ. δολάρια.
Η Κίνα πιθανότατα ξόδεψε περισσότερα από 1,8 δισ. δολάρια για τη συνέχιση της κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις εισαγωγές όπλων, σύμφωνα με την έκθεση.
Ένα μέρος των δαπανών των 711 δισ. δολαρίων περιελάμβανε επίσης δαπάνες στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, τις οποίες η Eaglen υπολόγισε σε 45,8 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι εκτιμώμενες δαπάνες στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερες, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης (MCF) του καθεστώτος, τις επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας και την εξάρτηση από κρατικές εταιρείες.
«Εάν αξιολογηθούν πλήρως, οι δαπάνες του Πεκίνου μέσω επενδύσεων στρατιωτικής-πολιτικής σύντηξης και τεχνολογίας διπλής χρήσης αποδεικνύουν ότι ακόμη και το πολύ μεγαλύτερο ποσό των 711 δισ. δολαρίων υποτιμά τις στρατιωτικές επενδύσεις της Κίνας», αναφέρει η έκθεση.

"Πρόκληση "

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) χρησιμοποιεί τη στρατηγική MCF για να αποκτήσει τεχνολογίες αιχμής, όπως ημιαγωγούς και τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το καθεστώς εφαρμόζει τη στρατηγική με «νόμιμα και παράνομα μέσα», όπως η κλοπή, για να επιτύχει στρατιωτική κυριαρχία.
Ιδιωτικές εταιρείες, κοινά ερευνητικά ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα «υποβάλλονται σε εκμετάλλευση» για να βοηθήσουν τη στρατιωτική πρόοδο του ΚΚΚ, συχνά «χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους», προειδοποίησε το τμήμα.
«Μόλις την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η Κίνα κατάφερε να οικοδομήσει γρήγορα εξελιγμένες πυραυλικές δυνάμεις, να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες χτίζοντας το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο και να φτάσει και ακόμη και να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλούς άλλους βασικούς τομείς εθνικής ασφάλειας», αναφέρει η έκθεση.
«Υπολογίζοντας την πραγματική αγοραστική δύναμη πίσω από τον κινεζικό στρατιωτικό προϋπολογισμό, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς το Πεκίνο μπορεί να συνεχίσει αυτή την άνευ προηγουμένου στρατιωτική συσσώρευση ενώ, στα χαρτιά, φαίνεται να ξοδεύει πολύ λιγότερα».
Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν 742,2 δισ. δολάρια για τον στρατό τους το 2022, εξαιρουμένων των συμπληρωματικών δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, η Eaglen σημείωσε ότι το περίπου ίσο επίπεδο δαπανών μεταξύ των δύο χωρών «παίζει προς όφελος του Πεκίνου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης