Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση από Ρωσία: Η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία ισούται με ανάπτυξη πυρηνικών - Θα απαντήσουμε αναλόγως

Αυστηρή προειδοποίηση από Ρωσία: Η μεταφορά F-16 στην Ουκρανία ισούται με ανάπτυξη πυρηνικών - Θα απαντήσουμε αναλόγως
«Ανεξάρτητα από το ποια τροποποίηση θα προμηθεύονται αυτά τα αεροσκάφη, θα τα θεωρούμε ως φορείς πυρηνικών όπλων», διευκρινίζει το ΥΠΕΞ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι ο ρωσικός στρατός αντιλαμβάνεται την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία ως οιονεί ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Επομένως, η χρήση μαχητικών F-16 στο έδαφος της Ουκρανίας θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως de facto εσκεμμένη πρόκληση εκ μέρους του ΝΑΤΟ.
Πιο συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι το F-16 είναι μια πλατφόρμα διπλού εξοπλισμού - μη πυρηνική και πυρηνική.
«Για πολλά χρόνια, αεροσκάφη αυτού του τύπου αποτελούν τη βάση του στόλου αεροσκαφών, ο οποίος χρησιμοποιείται στις λεγόμενες κοινές πυρηνικές αποστολές του ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει με νόημα η ρωσική διπλωματία.
«Ανεξάρτητα από το ποια συγκεκριμένη τροποποίηση θα προμηθεύονται αυτά τα αεροσκάφη, θα τα θεωρούμε ως φορείς πυρηνικών όπλων», διευκρινίζει το ΥΠΕΞ, σε μια παραδοχή που ενδέχεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για τις μετέπειτα ενέργειες της Ρωσίας στο μέτωπο.
Σημειωτέον, ότι το εν λόγω ανακοινωθέν δημοσιεύτηκε από το υπουργείο αναφορικά με τις επικείμενες ασκήσεις «μη στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων» της Μόσχας.
Σε αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών απαριθμούσε τις απειλές εξαιτίας των οποίων η Ρωσία διεξάγει τέτοιες ασκήσεις.
Σταχυολογεί, μεταξύ άλλων, τα λόγια του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda για την επιθυμία να τοποθετηθούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο πολωνικό έδαφος, καθώς και την ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την Ασία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Dmitro Kuleba, η Ουκρανία θα πρέπει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά F-16 στα μέσα του καλοκαιριού.
Το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Δανία και η Λιθουανία είναι οι χώρες που έχουν προσώρας συμφωνήσει να συμβάλουν με τέτοιο εξοπλισμό.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin έχει προαναγγείλει ότι το Κίεβο θα παραλάβει F-16 από την Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Παρόμοιο χρονιδιάγραμα για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο έχει ορίσει και η βελγική κυβέρνησ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης