Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Xi «σνομπάρει» τις Βρυξέλλες - Συνάντηση με Macron στη Γαλλία και μετά... Σερβία και Ουγγαρία

O Xi «σνομπάρει» τις Βρυξέλλες - Συνάντηση με Macron στη Γαλλία και μετά... Σερβία και Ουγγαρία
Ουγγαρία και Σερβία συμπαθούν τη Μόσχα και προκαλούν εκνευρισμό στη Δύση, ειδικά τις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα
Έμμεσο μήνυμα όσον αφορά τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ αποτελεί η... μίνι περιοδεία του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, στην Ευρώπη, καθώς δεν προβλέπεται κάποια... στάση στις Βρυξέλλες. Στον αντίποδα, ο Xi θα συναντηθεί στη Γαλλία με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Σερβία και Ουγγαρία, δύο χώρες που διατηρούν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Xi στην Ευρώπη πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη είναι διχασμένη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της αυξανόμενης δύναμης του Πεκίνου και τις αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν έδαφος από τα επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Οι διπλωμάτες ανησυχούν για τους φερόμενους Κινέζους κατασκόπους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και το συνεχιζόμενο αμυντικό εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία ανησυχεί όποιον στην Ευρώπη υποστηρίζει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία και φοβάται ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα σταματήσει εκεί.

Οι οικονομικοί δεσμοί της Κίνας με την ΕΕ 

Αλλά η Ευρώπη και η Κίνα έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το εμπόριο ΕΕ-Κίνας υπολογίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ την ημέρα. Την ίδια στιγμή, ο Xi φαίνεται αποφασισμένος να ανοικοδομήσει και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά από μια παρατεταμένη απουσία που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το ταξίδι του Xi στην Ευρώπη, ξεκίνησε την Κυριακή (5/5/2024) από τη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Emmanuel Macron επιθυμεί η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική και στρατηγική ανεξαρτησία από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Στη συνέχεια, ο Κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία, οι οποίες θεωρούνται φιλικές προς την Κίνα και βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, και είναι αποδέκτες σημαντικών κινεζικών επενδύσεων.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά…

Το ταξίδι του Xi θα παρακολουθείται στενά στην Ουάσινγκτον για ενδείξεις μείωσης της ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής του. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα στην Ευρώπη σχετικά με τη μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους υπερατλαντικούς συμμάχους.
O Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποδέχθηκε τον Xi στο αεροδρόμιου του Παρισιού, ενώ σήμερα (6/5/2024) ο Macron θα αποδώσει στον Κινέζο ηγέτη τις επίσημες τιμές μιας πλήρους κρατικής επίσκεψης. Επίσης θα συναντηθούν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula con den Leyen, η οποία αναμένεται να συμπράξει με τον Macron πιέζοντας για πιο δίκαιες εμπορικές πολιτικές και για να χρησιμοποιήσει η Κίνα τη μόχλευση που διαθέτει έναντι της Ρωσίας για να την ωθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα το περασμένο φθινόπωρο σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις και θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εξάγονται από την Κίνα.
Η Κίνα ισχυρίζεται ουδετερότητα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να αποκαλέσει εισβολή την ολοκληρωτική ρωσική επίθεση στη γείτονα της και έχει κατηγορηθεί ότι ενισχύει την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα.

Η συνάντηση με Macron

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, όταν ο Xi καθίσει για ένα επίσημο δείπνο με τον Macron, «η γεμάτη σαμπάνια και οι αστραφτεροί πολυέλαιοι στο Παλάτι των Ηλυσίων δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν μια κραυγαλέα αλήθεια: Αυτοί οι δύο αυτοκράτορες ετοιμάζονται να πολεμήσουν». Κι αυτό διότι -πέραν των σχέσεων της Κίνας με τη Ρωσία που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη- η ΕΕ και το Πεκίνο βρίσκονται στα πρόθυρα ενός πλήρους εμπορικού πολέμου. Ο Macron πιέζει τις Βρυξέλλες να γίνουν σκληρές με την Κίνα, καθώς πλημμύρισε την αγορά με φθηνά ηλεκτρικά οχήματα. Σε αντάλλαγμα, ο Xi απειλεί να επιβάλει δασμούς στο κονιάκ, μια οδυνηρή χειρονομία που προκαλέσε στον Γάλλο πρόεδρο και στην εγχώρια βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών έναν έντονο πονοκέφαλο.
Ακόμη και η συνηθισμένη μεγαλοπρέπεια και τελετή που συνοδεύει μια τέτοια κρατική επίσκεψη είναι κάπως ήπια αυτή τη φορά. Αντί να φιλοξενήσει τον Xi στο Παλάτι των Βερσαλλιών, με την περίτεχνη αίθουσα με καθρέφτες, τα σιντριβάνια και τους εκτεταμένους κήπους 12 μίλια δυτικά του Παρισιού, ο Macron τον προσκάλεσε στα Ηλύσια, την κατοικία του στο κέντρο της πόλης για μια συνάντηση κορυφής που μοιάζει με δουλειά.

Το έμμεσο μήνυμα Xi

Την ίδια στιγμή, όμως, οι Κινέζοι είναι ειδικοί στη… διπλωματική περιφρόνηση. Είναι δύσκολο -σύμφωνα με το Politico- να μην πιάσει κανείς το μήνυμα προς την Ευρώπη στην απόφαση του Xi να πάει από το Παρίσι στη Σερβία αργότερα μέσα στην εβδομάδα και στη συνέχεια στην Ουγγαρία για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Viktor Orban. Και οι δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης συμπαθούν τη Μόσχα και προκαλούν εκνευρισμό στη Δύση, ειδικά τις Βρυξέλλες (τις οποίες ο Xi δεν πρόκειται να επισκεφθεί καθόλου).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης