Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια είναι το σημαντικότερο γεγονός στις ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια

Γιατί οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια είναι το σημαντικότερο γεγονός στις ΗΠΑ εδώ και 60 χρόνια
Το αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας των φοιτητών ενάντια στον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ εδώ και «πολλές, πολλές δεκαετίες»
Σχετικά Άρθρα
Οργισμένος ήταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu για τις διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ που έχουν ξεσπάσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Μάλιστα έκανε λόγο για «αντισημιτικούς όχλους» που «κατέλαβαν» τις πανεπιστημιουπόλεις και τα κολέγια ενώ ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να κάνουν περισσότερα για να τους σταματήσουν.
Το αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας των φοιτητών ενάντια στον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ εδώ και «πολλές, πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και άλλοτε αξιωματικός της CIA, Scott Ritter.

«Πρέπει να ξυπνήσουμε»

«Αν ήσουν Αμερικανός σαν κι εμένα, που δεν έχει την τάση να βγαίνει έξω και να διαμαρτύρεται και να κρατά ταμπέλες και να διαταράσσει την κοινή ησυχία, καταλαβαίνεις ότι κάτι συμβαίνει, πρέπει να ξυπνήσουμε» εξήγησε μιλώντας στο Sputnik.
«Πρέπει να ξυπνήσουμε.
Πρέπει να ενωθούμε με αυτούς τους φοιτητές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και να ενώσουμε τον σκοπό τους για να πούμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην αστυνομική καταπίεση του δικαιώματος των Αμερικανών πολιτών να μιλούν, να συγκεντρώνονται, να στέλνουν τα μηνύματά τους στην κυβέρνηση.
«Νομίζω ότι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες αυτή τη στιγμή είναι μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί στην αμερικανική κοινωνία εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες» υπογράμμισε.
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών λειτουργούν ως ιστορική αφύπνιση για την αμερικανική νεολαία και παραπέμπει έντονα στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ,
Παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας αισθάνεται ότι τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμά του να εκφράζει θέση αντίθετη από εκείνη της κυβέρνησης και αντιδρά.
usa_1_1.JPG
Χτύπημα στα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών

Το βράδυ της Τρίτης (30/4/2024), εκατοντάδες αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Columbia με στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα, συλλαμβάνοντας περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της αμερικανικής μεγαλούπολης, Eric Adams.
Αυτή η επιδρομή έγινε μετά από παρόμοιες εφόδους σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας, όπου συνελήφθησαν 79 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καθηγητών που ενώθηκαν με φοιτητές.
Εν τω μεταξύ, ένας 65χρονος καθηγητής, ο Steve Tamari τραυματίστηκε, όταν ένας αστυνομικός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Saint Luis τον έριξε στο έδαφος και τον χτύπησε, σπάζοντάς του πολλά πλευρά και το χέρι του, σύμφωνα με δήλωση που έβγαλε από το νοσοκομείο.
Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν σε αυτή τη διαμαρτυρία.
usa_2_1.jpg
Το ότι τα κολέγια είναι ένα μέρος για την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών είναι ένα κρίσιμο μέρος της κοινωνίας μας, υποστήριξε ο Ritter, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η καταστολή έχει σχεδιαστεί για να το τελειώσει αυτό.
«Ως κάποιος που έχει ορκιστεί να τηρεί και να υπερασπίζεται το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών…
Σέβομαι όχι μόνο τα συνταγματικά δικαιώματα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι, αναγνωρίζω επίσης ότι το κολέγιο είναι μια από τις μεγάλες ζώνες ανάπτυξης υγειών και δημοκρατικών πολιτών», είπε ο Ritter.

usa_4_1.jpg

Οι φοιτητές δεν είναι zombie

Μέρος του σκοπού των κολεγίων είναι «να δημιουργήσουν μια θερμοκοιτίδα για την ανάπτυξη υγειών πολιτών και όχι συμμορφούμενων zombie»,
εξήγησε ο Ritter, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται, «πολίτες που σκέφτονται, που ενδυναμώνουν τον εαυτό τους με γνώση και πληροφορίες και το εκφράζουν ατομικά και συλλογικά.
Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, μια ομάδα φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών φέρεται να εκτόξευσε σπρέι πιπεριού και πυροτεχνήματα εναντίον φοιτητών διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ενώ η αστυνομία βρισκόταν σε ετοιμότητα και δεν επενέβαινε για ώρες.
Ο Ritter καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι τα «κάνει όλα λάθος» υπογραμμίζοντας ότι η Αμερική «χρειάζεται αυτοί οι φοιτητές να βγουν έξω και έχουν επιλέξει ένα θέμα, τη Γάζα, που είναι η εκδήλωση του συνόλου όλων όσων κάνουμε λάθος.

«Όταν πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, χρειαζόμαστε να γίνεις ριζοσπαστικός,
Χρειαζόμαστε να σκεφτείς.
Χρειαζόμαστε να ασκήσετε τον εγκέφαλό σας, το πνεύμα σας και τη συνείδησή σας.
Και η κυβέρνηση προσπαθεί να τους καταστείλει γιατί προφανώς δεν θέλουμε πια υγιείς πολίτες», κατέληξε ο αναλυτής.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης