Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο κρούσμα διαφθοράς στην Ουκρανία - Ο Zelensky καρατόμησε ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών

Νέο κρούσμα διαφθοράς στην Ουκρανία - Ο Zelensky καρατόμησε ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών
Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του Vityuk για πιθανή κατάχρηση επίσημων εξουσιών και εμπόδια στην επαγγελματική δραστηριότητα δημοσιογράφων
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες τον επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) Ilya Vityuk, ο οποίος δέχθηκε καταγγελίες από τα ουκρανική μέσα ενημέρωσης για υπόθεση διαφθοράς.
Το σχετικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε προ ολίγου στο επίσημο ιστότοπο του προέδρου, τονίζει:
«Αποπέμπεται ο Ilya Anatolyevich Vityuk από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος για την στρατηγική προστασία των κρατικών συμφερόντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας».
Στις αρχές Απριλίου, ο Ουκρανικός ενημερωτικός ιστότοπος Investigation.Info παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Vityuk αγόρασε ένα διαμέρισμα σε πολυτελή οικιστικό συγκρότημα αξίας περίπου 657 χιλιάδων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023.
Επιπλέον, το ρεπορτάζ υποστήριξε ότι ο επίσημος μισθός του Vityuk δεν είναι αρκετός για την αγορά μιας τέτοιας κατοικίας, εγείροντας παραπέρα ερωτήματα.
Δύο μέρες μετά τη δημοσίευση του επίμαχου ρεπορτάζ, υπάλληλοι του γραφείου στρατολόγησης προσπάθησαν να εκδώσουν κλήση στον συντάκτη του, Evgeniy Shulgat.
Οι υπάλληλοι, κατόπιν εντολής του Vityuk πλησίασαν τον δημοσιογράφο σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή Ομπολόνσκι του Κιέβου.
Παρόλο που αυτοί οι ίδιοι εργάζονται στο γραφείο στρατολόγησης της περιοχής Σολομενσκι, ήταν συνοδευόμενοι από έναν άγνωστο άνδρα που τους έδινε οδηγίες με χαρακτηριστικές κινήσεις.
Για τον εν λόγω άνδρα, πηγές μετέφεραν στον ερευνητικό ιστότοπο ότι ακριβώς αυτός ο άνδρας είναι υπάλληλος του τμήματος κυβερνοασφάλειας της SBU «πολύ κοντά στον Vityuk».
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην ουκρανική κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Alexander Syrsky, να δώσει εντολή για διερεύνηση του περιστατικού, και η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του Vityuk για «πιθανή κατάχρηση επίσημων εξουσιών και εμπόδια στην επαγγελματική δραστηριότητα δημοσιογράφων από υπαλλήλους της SBU».
Τελικώς, στις 9 Απριλίου, ο Vityuk απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και απεστάλη στο μέτωπο για να λάβει μετάθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης