Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτή θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για ATACMS, κλοπή assets – Πώς θα βουλιάξει τις αμερικανικές τράπεζες η Κίνα

Αυτή θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ για ATACMS, κλοπή assets – Πώς θα βουλιάξει τις αμερικανικές τράπεζες η Κίνα
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει απαντήσεις προς τις ΗΠΑ για τη μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία και τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων - Επικίνδυνα παιχνίδια των Αμερικανών με την Κίνα
Δύο πτυχές του νόμου των ΗΠΑ για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία ενδιαφέρουν τη Ρωσία.
Αφορά στη μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει απαντήσεις προς τις ΗΠΑ για τη μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία και τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αναθεωρήσουν τους κινδύνους σχετικά με τη μεταφορά πυραύλων ATACMS.
Να σημειωθεί ότι ήδη οι ΗΠΑ μετέφεραν υπό άκρα μυστικότητα πάνω από 100 πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία τον Μάρτιο 2024.
Ο Αμερικανός στρατηγός Charles Brown δήλωσε πρόσφατα ότι η προμήθεια πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο πριν.
Η «συγκρατημένη απάντηση» της Ρωσίας σε μια σειρά πρόσφατων ουκρανικών επιθέσεων με drone βαθιά στη ρωσική επικράτεια επέτρεψε στο Πεντάγωνο να προσαρμόσει την ανάλυση κινδύνου για την αποστολή ATACMS στην Ουκρανία, σημείωσε.
Ωστόσο ο Αμερικανός στρατηγός δεν έλαβε υπόψη ότι η Ρωσία, ως απάντηση σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις στη Σεβαστούπολη, τη γέφυρα του Kerch, θα αρχίσει να καταρρίπτει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και κατευθύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν επίθεση στην Κριμαία, επισημαίνει σε ανάλυσή της η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.

Οι ΗΠΑ θα πιέσουν την Ευρώπη να κατάσχει ρωσικά assets

Ο νόμος, προβλέπει επίσης τη δυνατότητα κατάσχεσης ρωσικών κρατικών assets και περιουσιακών στοιχείων οποιωνδήποτε «ιδρυμάτων» που σχετίζονται με τη Ρωσία, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την επακόλουθη μεταφορά τους στην Ουκρανία.
Για τη συσσώρευση των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Υποστήριξης της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Τα περιουσιακά στοιχεία θα πωληθούν και τα έσοδα θα μεταφερθούν στο ταμείο.
Ο νόμος έχει εξωεδαφική ισχύ.
Επομένως, η ΕΕ με 250 δισεκατομμύρια παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση.

Η Κίνα θα βουλιάξει τις αμερικανικές τράπεζες

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υποσχέθηκε ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον θα αποτελέσουν αντικείμενο ατέρμονων νομικών διαδικασιών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον θα αναγκάσει άλλες χώρες (κυρίως την Κίνα) να αποσύρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.
Αυτό θα ήταν άκρως επικίνδυνο για τη χώρα που έχει βυθιστεί στο χρέος των 34 τρισεκ. δολαρίων.

Σε βαρύ κλίμα η επίσκεψη Blinken στο Πεκίνο

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Κίνα είναι μία ένδειξη βελτίωσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.
Οι ΗΠΑ, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen κατέφυγαν σε απειλές προς το Πεκίνο, ωστόσο η Κίνα μπορεί να απαντήσει με τρόπο που θα πλήξει την Ουάσινγκτον, τόσο σε ζητήματα οικονομίας, όσο και σε εκείνα της εθνικής ασφάλειας.
Εξαρτάται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ εάν τα πράγματα θα πάρουν μια τόσο δυσάρεστη τροπή.
Η κυβέρνηση Biden φέρεται να έθεσε το θέμα της υποτιθέμενης «υποστήριξης» προς τη Ρωσία απευθείας στον Πρόεδρο Xi Jinping, ενώ η Yellen έκανε το ίδιο κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κίνα.
Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται εντελώς αδιάφορο, καθώς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι απειλές της Ουάσιγκτον σχετικά με τους στενούς δεσμούς της με τη Μόσχα δεν σημαίνουν τίποτα, ιδιαίτερα καθώς οι ΗΠΑ και οι υποτελείς και δορυφορικές χώρες συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους στην Ασία-Ειρηνικό, γράφει ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διακόψουν την εταιρική σχέση Ρωσίας - Κίνας

Φαίνεται ότι η απλή διατήρηση κανονικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία συνοψίζεται τώρα στο να «βοηθήσει» τις προσπάθειές της να απωθήσει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα οικοδομούν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, είναι αναμενόμενο ότι όλοι όσους συνεχίζει να απειλεί η Δύση θα βρουν τρόπους να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να την απωθήσουν μαζί, εξηγεί ο Bosnic.
«Επιτρέψτε μου να τονίσω ξανά ότι το δικαίωμα της Κίνας να διεξάγει κανονικές εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές με τη Ρωσία και άλλες χώρες στον κόσμο με βάση την ισότητα και το αμοιβαίο όφελος δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται ή να διαταράσσεται», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας πριν από την άφιξη του Blinken, προσθέτοντας: «Τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας δεν πρέπει να παραβιάζονται».
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Πεκίνο υποτίθεται ότι «παραιτήθηκε από την ιδέα να στείλει όπλα απευθείας στη Μόσχα χάρη στις απειλές τους».
Ωστόσο, ολόκληρος ο ισχυρισμός είναι ουσιαστικά ένα πολυεπίπεδο ψέμα, καθώς δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Κίνα σχεδίαζε ποτέ να εξοπλίσει τη Ρωσία, πόσο μάλλον ότι σταμάτησε να το κάνει λόγω της πίεσης της Δύσης. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διακόψει το ταχέως αναπτυσσόμενο εμπόριο μεταξύ των δύο (ευρω)ασιατικών κολοσσών, ιδιαίτερα μέσω των ισχυρισμών ότι το Πεκίνο προμηθεύει τα λεγόμενα βιομηχανικά αγαθά «διπλής χρήσης».
Εδώ γίνεται πιο εμφανής η ατελείωτη υποκρισία της συλλογικής Δύσης επισημαίνει ο Bosnic και προσθέτει:  Ενώ οι ΗΠΑ μόλις αποφάσισαν να στείλουν όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων για να υπονομεύσουν άμεσα τα βασικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας και της Κίνας, κατηγορούν τη δεύτερη ότι «βοηθά» την πρώτη κάνοντας απλώς συναλλαγές μαζί της.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης