Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια ζωής για την οικονομία της Γερμανίας, αλλά παραμένει αδύναμη - Τι δείχνουν Ifo και PMI

Σημάδια ζωής για την οικονομία της Γερμανίας, αλλά παραμένει αδύναμη - Τι δείχνουν Ifo και PMI
Η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη φέτος
Η άνοδος του γερμανικού Ifo τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με το άλμα του σύνθετου δείκτη PMI τον ίδιο μήνα, υποδηλώνει ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να έχει ξεπεράσει τα χειρότερα.
Όμως, σε αντίθεση με τον PMI, ο Ifo παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος. 
Η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη φέτος.
Η άνοδος του Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος Ifo (BCI) από 87,9 τον Μάρτιο σε 89,4 τον Απρίλιο ήταν λίγο ισχυρότερη του αναμενόμενου (συναίνεση 88,8, CE 89,0).
Τόσο ο δείκτης προσδοκιών όσο και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκαν.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών Ifo, ο οποίος έχει καλύτερη σχέση με το ΑΕΠ από ό,τι ο BCI, εξακολουθεί να δείχνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ραγδαία.
Ωστόσο, άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες υποδηλώνουν ότι η Γερμανία μπορεί να βγαίνει από την ύφεση.
Ο σύνθετος δείκτης PMI βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακί έδαφος και τα μηνιαία στοιχεία δραστηριότητας συνάδουν με μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο. (Τα στοιχεία αναμένονται την επόμενη Τρίτη.)

Υποτονική ανάπτυξη

Τούτου λεχθέντος, όλοι οι δείκτες εξακολουθούν να είναι αρκετά αδύναμοι σε σχέση με τα πρότυπα του παρελθόντος.
Η Capital Economics δεν αποκλείει μια μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος και εκτιμά ότι η όποια ανάπτυξη θα είναι υποτονική, καθώς τα στάσιμα πραγματικά εισοδήματα, η αδύναμη εξωτερική ζήτηση και η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης