Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tesla: Μεγαλύτερη πτώση εσόδων από το 2012 - Κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων, «ράλι» στη μετοχή

tags :
Tesla: Μεγαλύτερη πτώση εσόδων από το 2012 - Κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων, «ράλι» στη μετοχή
Παρά την πτώση εσδόων, η εταιρεία «έβαλε γυαλιά» στους short-sellers
Σχετικά Άρθρα
Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εσόδων από το 2012 (και πρώτη τριμηνιαία πτώση από το 2020), ήτοι 9%, κατέγραψε η Tesla το α' τρίμηνο του 2024, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 21 δισεκ. δολάρια.
Για την ίδια χρονική περίοδο, τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν σημαντικά, στα 1,1 δισεκ. από 2,5 δισεκ. δολάρια ένα χρόνο πριν, καθώς το περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 5,5% -από 11,4% πέρυσι.
Επισημαίνεται πως οι short-sellers περίμεναν «μακελειό» στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ωστόσο τώρα θα υποστούν απώλειες, καθώς μετα-συνεδριακά η μετοχή καταγράφει «ράλι» άνω του 6% στη Wall Street -με κεφαλαιοποίηση 462 δισεκ. δολαρίων.
Σε σημείωμα προς τους μετόχους, η εταιρεία κατηγορεί για την πτώση τη «στροφή» σε ολόκληρη τη βιομηχανία από τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, στα υβριδικά.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία ενέκρινε μειώσεις τιμών για τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία -όλες οι μεγάλες αγορές της Tesla.
«Οι παγκόσμιες πωλήσεις EVs συνεχίζουν να υπόκεινται σε πίεση καθώς πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν προτεραιότητα στα υβριδικά έναντι των EVs», αναφέρει στο σημείωμα η εταιρεία, ενώ αναγνωρίζει τις «πολλές προκλήσεις» κατά το πρώτο τρίμηνο. «Ο κλάδος θα συνεχίσει να πιέζει την υιοθέτηση των EVs, η οποία είναι σύμφωνη με την αποστολή μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, αναμένεται να αντιμετωπίσει αιχμηρές ερωτήσεις από τους επενδυτές σχετικά με αυτούς τους αριθμούς, καθώς και πρόσφατες αναφορές ότι η εταιρεία έχει σταματήσει την ανάπτυξη ενός νέου χαμηλού κόστους ηλεκτρικού οχήματος «Model 2» που αναμενόταν να κυκλοφορήσει στα 25.000 δολάρια.
Ο μεγιστάνας φέρεται να καθυστέρησε το έργο,εστιάζοντας στο επερχόμενο robotaxi της Tesla, το οποίο αναμένεται να κάνει ντεμπούτο τον Αύγουστο. Οι επενδυτές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Model 2, για το επόμενο κύμα ανάπτυξης της εταιρείας.
Νωρίτερα φέτος, η Tesla ανέφερε χαμηλούς αριθμούς πωλήσεων, καθώς παρέδωσε 386.810 οχήματα τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σημειώνοντας πτώση 8,6% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2023. Η εταιρεία είχε ήδη προβλέψει νωρίτερα επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2024.
Αμέσως μετά, γνωστοποίησε ότι θα απολύσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, περίπου 14.000 άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης