Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι» από την Ουκρανία σε νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία

«Όχι» από την Ουκρανία σε νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία
Η Ρωσία εξήγαγε σχεδόν 15 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας το 2023
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί καμία νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη όταν οι τρέχουσες συμφωνίες λήξουν στο τέλος του 2024, δήλωσε σήμερα (23/4) στο Montel αξιωματούχος της χώρας.
«Η Ουκρανία δεν πρόκειται να κάνει καμία διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Andrii Prokofiev, επικεφαλής του τμήματος συνεργασίας με τους πελάτες του διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας, GTSOU, στο συνέδριο Flame στο Άμστερνταμ.
Τα σχόλιά του έρχονται αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα πιέσει για την ανανέωση της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
Οι εξαγωγές αερίου της Ρωσίας με αγωγούς προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και ορισμένες ροές συνεχίζονται μέσω της Ουκρανίας μέσω των υφιστάμενων συμβάσεων.
Η Ρωσία εξήγαγε σχεδόν 15 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας το 2023, δηλαδή σχεδόν 30% λιγότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ουκρανικού οργανισμού φυσικού αερίου TSO (GTSOU), με το μεγαλύτερο μέρος να προορίζεται για την Αυστρία και τη Σλοβακία.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να απαλλαγεί από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027 και εργάζεται για να παράσχει στις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν χερσαία σύνορα εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού και προμηθευτές, με την Αυστρία και τη Σλοβακία να είναι οι πιο εκτεθειμένες.

Εύθραυστη ισορροπία

Ωστόσο, η συμφωνία διαμετακόμισης της Ουκρανίας είναι ένας από τους κύριους κινδύνους εν μέσω μιας «εύθραυστης ισορροπίας», δήλωσε ο Gregor Pett, εμπορικός διευθυντής και αναλυτής της Uniper Energy.
«Αν και βλέπουμε εδώ και εβδομάδες και μήνες μια πτωτική τάση λόγω των αδύναμων οικονομικών και των υψηλών αποθεμάτων, είναι πάντα σαφές ότι πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Pett για παράγοντες όπως η συμφωνία διαμετακόμισης της Ουκρανίας, η γεωπολιτική αστάθεια, ο καιρός και άλλοι παρατεταμένοι κίνδυνοι εφοδιασμού.
«Όταν οι συνθήκες αλλάξουν, η κρίση μπορεί να επιστρέψει και πάλι και τότε θα πρέπει να λάβουμε μέτρα», συνέχισε ο Pett.

Περισσότερο LNG

Λιγότερο ουκρανικό φυσικό αέριο θα σημαίνει μεγαλύτερη ζήτηση LNG το 2024, δήλωσε η Iryna Sereda, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος φυσικού αερίου του BloombergNEF, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν μεγαλύτερες εισαγωγές LNG το 2024.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης