Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Ισραήλ αποτυγχάνει και στη Γάζα - Χρόνια... η εξάλειψη της Hamas - Το σχέδιο της μεγάλης μάχης στη Rafah

To Ισραήλ αποτυγχάνει και στη Γάζα - Χρόνια... η εξάλειψη της Hamas - Το σχέδιο της μεγάλης μάχης στη Rafah
Τουλάχιστον 4.000 με 5.000 ένοπλοι μαχητές της Hamas εξακολουθούν να είναι ενεργοί στα βόρεια εδάφη της Γάζας
(upd) Στην παραδοχή ότι η εξάλειψη των μαχητών της Hamas θα πάρει χρόνια προχωρούν Ισραηλινοί κορυφαίοι αξιωματούχοι, θρυμματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματολογία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu ότι το Ισραήλ είναι πολύ κοντά στη νίκη κατά της Hamas.
Μάλιστα το Ισραήλ έχει θέσει ως ύστατο στόχο του να εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στη Rafah, στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, καθώς θεωρεί ότι εκεί βρίσκονται οι τελευταίοι μαχητές αλλά και η ηγεσία της Hamas.
Η κυβέρνηση Netanyahu διαμηνύει μάλιστα σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της εισβολής στη Rafah, ότι εάν δεν πραγματοποιήσει την επιχείρηση, τότε δεν θα μπορέσει να στεφθεί με επιτυχία ο πόλεμος της κατά… της τρομοκρατίας.
Την ίδια στιγμή πάντως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως στα βόρεια εδάφη της Γάζας υπάρχουν ακόμα 4.000 με 5.000 ένοπλοι μαχητές της Hamas.

New York Times: 5.000 μαχητές στη βόρεια Γάζα – Θα χρειαστούν χρόνια για την εξάλειψη της Hamas

Και ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει πως είναι κοντά στην ολοκληρωτική νίκη κατά της Hamas, Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι περίπου 4.000 με 5.000 ένοπλοι μαχητές εξακολουθούν να βρίσκονται στα βόρεια εδάφη.
Πρόκειται για μια διαπίστωση που επί της ουσίας τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό των Ισραηλινών, οι οποίοι όλους τους προηγούμενους μήνες έδωσαν σκληρές μάχες, τονίζοντας μάλιστα ότι είχαν «καθαρίσει» όλη την περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Ισραηλινοί επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα προκειμένου να επιτευχθεί η εξόντωση της οργάνωσης, ενώ Αμερικάνοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να «ξεριζωθεί» η Hamas από τη Γάζα μέσω της στρατιωτικής δραστηριότητας.
Πάντως, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως τα περισσότερα τάγματα της Hamas έχουν υποβαθμιστεί σε δύναμη και είναι διασκορπισμένα με χιλιάδες μαχητές της να είναι νεκροί.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι δύο βασικοί στόχοι των Ισραηλινών, δηλαδή η καταστροφή της Hamas και η επιστροφή των ομήρων, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Wall Street Journal: Το σχέδιο εισβολής στη Rafah – Διάρκειας 6 εβδομάδων η επιχείρηση

Πλέον, Hamas και Ισραήλ φέρονται να ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη στη Rafah, ενώ ανάμεσα στους στόχους των Ισραηλινών είναι και η καταστροφή των σηράγγων που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο, από όπου εκτιμάται ότι η Hamas προμηθεύεται με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται στο σχέδιο του Ισραήλ για την χερσαία επίθεση στη Rafah.
Όπως αναφέρεται, η επίθεση αναμένεται να είναι διάρκειας 6 εβδομάδων, εκ των οποίων τις δύο με τρεις εβδομάδες οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να απομακρύνουν με τη συνδρομή των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και άλλων κρατών, τα περίπου 1,5 εκατομμύρια των Παλαιστίνιων αμάχων.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι άμαχοι εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν στην ισοπεδωμένη πόλη της Khan Yunis αλλά και σε άλλες περιοχές στη Γάζα, όπου θα στηθούν νέοι καταυλισμοί με σκηνές, τρόφιμα και ιατρικές εγκαταστάσεις.
Κατόπιν, οι Ισραηλινοί θα μετακινήσουν σταδιακά στρατεύματα στη Rafah και θα στοχεύσουν περιοχές όπου πιστεύουν ότι κρύβονται ηγέτες και μαχητές της Hamas.
Πολλοί Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι η ώρα της επίθεσης πλησιάζει, κρίνοντας από τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών κατά περιοχών της πόλης.

Βομβαρδισμοί σε εκτοξευτήρες ρουκετών της Hamas και σε υποδομές της Hezbollah

Είναι χαρακτηριστικό πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατέστρεψε εκτοξευτήρες ρουκετών της Hamas στη νότια Γάζα, ενώ ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μαχών στα κεντρικά εδάφη, εξουδετέρωσαν πολλούς μαχητές της Hamas.
Την ίδια στιγμή, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στρατιωτικό κτήριο της Hezbollah στην περιοχή Yaroun, στο νότιο Λίβανο.
Σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός, αναφέρει πως ήχησε λανθασμένα συναγερμός για επίθεση με πυραύλους στην περιοχή Metula.

Άλλαξε θέση η Hamas για τους ομήρους

Εν τω μεταξύ, το State Department υποστηρίζει πως η Hamas έχει μετακινηθεί ως προς τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων.
Όπως αναφέρεται, έχει αλλάξει τα αιτήματα της στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν για μια συμφωνία σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων.

Η παραίτηση

Σημειώνεται πως χθες υπέβαλε την παραίτηση του ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Aharon Haliva, αναλαμβάνοντας την «ευθύνη» για την αδυναμία πρόβλεψης και αντιμετώπισης της επίθεσης της Hamas την 7η Οκτωβρίου.
Είναι η πρώτη παραίτηση πολιτικού ή στρατιωτικού για την επίθεση της Hamas και την αδυναμία του Ισραήλ να την αντιμετωπίσει εγκαίρως.
Υπενθυμίζεται πως η επίθεση της Hamas στοίχισε τη ζωή σε 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν, εκ των οποίων εκτιμάται ότι τουλάχιστον 130 εξακολουθούν να κρατούνται ως όμηροι.

Εκταφή 200 πτωμάτων από ομαδικούς τάφους στην Khan Yunis

Στην Khan Yunis, οι Παλαιστίνιοι προχώρησαν στην εκταφή 200 πτωμάτων από ομαδικούς τάφους μέσα στην εγκατάσταση του νοσοκομείου al Nasser.
Όπως και άλλες δομές υγείας, το νοσοκομείο αυτό έγινε στόχος επίθεσης του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατηγορεί τη Hamas πως χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης.
Εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας της Γάζας δήλωσε πως πολλά από τα πτώματα βρίσκονταν σε αποσύνθεση, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 34.813 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 77.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης