Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ευρωπαϊκός Nότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

Ο ευρωπαϊκός Nότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της FRONTEX, η ΕΕ δέχθηκε 41.672 παράνομους μετανάστες μέσω θαλάσσης το πρώτο τρίμηνο του 2024
Η ομάδα Med-5 των πέντε μεγάλων χωρών της Νότιας Ευρώπης που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων της παράτυπης μετανάστευσης – Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ισπανία – προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της για την πρόληψη των μεταναστευτικών ροών, ενώ επέκρινε το πρόσφατο αμφιλεγόμενο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο για «έλλειψη φιλοδοξίας».
Κατά την πρώτη τους συνάντηση μετά την έγκριση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις 10 Απριλίου), η ομάδα Med-5 θέλησε να δείξει «αλληλεγγύη» προς τα Κανάρια Νησιά, τα οποία δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις από την Αφρική, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής αυτής της συνόδου κορυφής της Med-5 δεν είναι τυχαία. Σε αυτή την περίπτωση, ο τόπος είναι το μήνυμα, ένα μήνυμα υποστήριξης των Καναρίων Νήσων στις συνεχείς προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της μετανάστευσης και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει σε περιόδους μεγάλων δυσκολιών», σχολίασε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάθκα (PSOE/S&D).
Ο Γκράντε-Μαρλάθκα συμμετείχε στη «μίνι σύνοδο κορυφής» Med-5 μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, τον Υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας Μπάιρον Καμιλέρι, τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη και τον Διευθυντή της Κυπριακής Υπηρεσίας Ασύλου Ανδρέα Γεωργιάδη.
Στο τελικό ανακοινωθέν, οι υπουργοί των πέντε μεσογειακών χωρών (Med-5) κατέστησαν σαφές ότι το αμφιλεγόμενο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο δεν ικανοποιεί πλήρως καμία από τις χώρες τους, αν και πιστεύουν ότι αποτελεί έναν θετικό «μικρότερο κοινό παρονομαστή» που θα επιτρέψει την «πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της FRONTEX, η ΕΕ δέχθηκε 41.672 παράνομους μετανάστες μέσω θαλάσσης το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Από αυτές τις αφίξεις, οι 13.535 ήταν στα Κανάρια Νησιά (Ισπανία), 13.716 στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα και Κύπρος), 11.364 στην Κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία και Μάλτα) και 3.057 στη Δυτική Μεσόγειο (Ισπανία, μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ και της Θάλασσας του Αλμποράν).
Η Μάλτα σημειώνεται δεν δέχεται όσους διασώζονται στη θάλασσα και έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι αγνοεί τα σήματα κινδύνου, καθυστερεί τις διασώσεις και εμπλέκεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις προς τη Λιβύη, με τις ευλογίες της ακτοφυλακής της βορειοαφρικανικής χώρας.
Μπροστά σε αυτή την ακραία κατάσταση, οι τέσσερις υπουργοί και ο Κύπριος εκπρόσωπος κάλεσαν τις Βρυξέλλες να επενδύσουν περισσότερο στην πρόληψη των μεταναστευτικών ροών με δύο τρόπους: αποδεσμεύοντας περισσότερα κονδύλια για τη συνεργασία στις χώρες προέλευσης των μεταναστών και επεκτείνοντας συμφωνίες όπως αυτές που έχει συνάψει η ΕΕ με την Τυνησία και τη Μαυριτανία, την Ισπανία με τη Σενεγάλη και την Ιταλία με τη Λιβύη, μεταξύ άλλων.
Μόνο μέσω μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και ανάπτυξης με τις αφρικανικές χώρες θα είναι δυνατόν να μειωθούν οι ροές και να αποτραπούν «χιλιάδες άνθρωποι από το να διασχίζουν τη θάλασσα, θέτοντας τη ζωή τους στα χέρια των μαφιόζων που δεν νοιάζονται αν θα φτάσουν, αλλά [σκέφτονται] μόνο για τα χρήματα», όπως προειδοποίησε ο Δημήτρης Καιρίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης