Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βραδυφλεγής βόμβα των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ είναι έτοιμη να σκάσει - Έρχεται τραπεζικό κραχ

Η βραδυφλεγής βόμβα των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ είναι έτοιμη να σκάσει - Έρχεται τραπεζικό κραχ
Οι κατασχέσεις εμπορικών ακινήτων εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
Μεγαλύτερες ρωγμές εμφανίζονται στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ σε μια εποχή που η αβεβαιότητα γύρω από τον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών αναβοσβήνει "κόκκινο" συναγερμό.
Η τελευταία έκθεση από τον πάροχο δεδομένων ακινήτων ATTOM δείχνει ότι οι κατασχέσεις CRE ξεπέρασαν τις 625 τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 6% από τον Φεβρουάριο και 117% από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η ATTOM παρακολουθεί εμπορικές κατασχέσεις από το 2014.
Ο αριθμός των κατασχέσεων πλησιάζει το ανώτατο όριο των 889 τον Οκτώβριο του 2014.
«Η Καλιφόρνια άρχισε να βιώνει μια αξιοσημείωτη αύξηση των εμπορικών κατασχέσεων τον Νοέμβριο του 2023, ξεπερνώντας τις 100 και συνεχίζοντας να κλιμακώνεται στη συνέχεια», ανέφερε η έκθεση.
Η Νέα Υόρκη, η Φλόριντα, το Τέξας και το Νιου Τζέρσεϊ παρουσίασαν επίσης αυξήσεις στις κατασχέσεις CRE τον περασμένο μήνα.
1_123.jpg
Τριγμοί στις περιφερειακές τράπεζες

Οι περιφερειακές τράπεζες παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τον χώρο.
Το συνεχιζόμενο χάος στον χώρο δανεισμού λόγω των αυστηρότερων συνθηκών προσθέτει πίεση στην ύφεση του CRE, καθώς οι τράπεζες αναμένεται να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν πιθανές απώλειες CRE.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell, τον περασμένο μήνα, στο Καπιτώλιο ότι «εντόπισαν τις τράπεζες που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις εμπορικών ακινήτων, ιδιαίτερα γραφείων και λιανικής και άλλες που έχουν επηρεαστεί πολύ»,
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που Θα δουλέψουμε για χρόνια ακόμα, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν χρεοκοπίες τραπεζών, αλλά όχι οι μεγάλες τράπεζες», ανέφρε.
Τα στοιχεία από ένα πρόσφατο Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν ότι τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείου έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας το ρεκόρ του 13,1% στο τέλος του 2023.

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley

Την ίδια ώρα, ο αναλυτής της CoStar, Phil Mobley, σημείωσε πρόσφατα ότι «η επαναφορά στη ζήτηση γραφείου έχει συγκλονίσει τις αγορές των ΗΠΑ».
Η Morgan Stanley προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι τιμές γραφείων θα μπορούσαν να πέσουν 30% λόγω της διολίσθησης της ζήτησης.
Με τη διολίσθηση της ζήτησης έρχεται μια τεράστια ποσότητα προσφοράς.
Η Morgan Stanley επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπερπροσφοράς βρίσκεται σε γραφεία και διαμερίσματα.
2_53.png
Για όσους αναρωτιούνται γιατί η πλεονάζουσα προσφορά γραφείων δεν μπορεί να μετατραπεί σε οικονομικά προσιτή στέγαση, η Goldman σημείωσε επίσης ότι οι τιμές πρέπει να μειωθούν κατά 50% για να έχουν νόημα οι μετατροπές κατοικιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης