Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ από Ρωσία: Κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων - Φταίει η τρόικα της Δύσης

Προειδοποίηση σοκ από Ρωσία: Κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων - Φταίει η τρόικα της Δύσης
Το γεγονός ότι η «τρόικα» των δυτικών πυρηνικών κρατών είναι μεταξύ των βασικών χορηγών του Κιέβου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Σε μια προειδοποίηση σοκ προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος υποστήριξε ότι η στήριξη που παρέχει η πυρηνική τρόικα της Δύσης – ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία – στην Ουκρανία, τροφοδοτεί σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη.
«Η Δύση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων υπό το φως της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η οποία είναι γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Lavrov σε διάσκεψη για τη μη διάδοση των όπλων.
«Το γεγονός ότι η «τρόικα» των δυτικών πυρηνικών κρατών είναι μεταξύ των βασικών χορηγών του Κιέβου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Η Μόσχα το θεωρεί αυτό ως έναν σοβαρό στρατηγικό κίνδυνο που οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου του πυρηνικού κινδύνου» είπε ο Lavrov.

Κρίση

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο κόσμος βιώνει μια κρίση στο σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αντανακλώντας μια άνευ προηγουμένου βαθιά υποβάθμιση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Lavrov υποστήριξε ότι για να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση της παγκόσμιας ασφάλειας, πρέπει να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα και να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική ατζέντα αφοπλισμού.
Για αυτό όπως είπε, απαιτούνται κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μια νέα αρχιτεκτονική διεθνούς ασφάλειας, η οποία να βασίζεται στις αρχές της πολυμέρειας, της ισότητας και του αδιαίρετου.
«Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να μειωθεί το επίπεδο της διακρατικής σύγκρουσης και να διασφαλιστεί πραγματική πρόοδος στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών» υπογράμμισε ο Lavrov.

Έτοιμη η Ρωσία

Μάλιστα ο Lavrov επισήμανε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στο θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) μόλις το κάνει η Ουάσιγκτον.
«Η απόσυρση της επικύρωσης της συνθήκης από τη Ρωσία ήταν μια λογική απάντηση στις προαναφερθείσες καταστροφικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών κρατών.
Ταυτόχρονα παραμένουμε πλήρες μέλος στη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώσαμε τη δημιουργία του τμήματος για το διεθνές σύστημα ελέγχου.
Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο θέμα της επικύρωσης της συνθήκης, μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν» τόνισε ο Lavrov, αναφέροντας πως η Μόσχα πιστεύει ότι το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο δεν ενδιαφέρεται για τη Συνθήκη CTBT.

Καμία βάση για στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ

Ο Lavrov υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ δεδομένου του υβριδικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για έναν διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει του ολοκληρωτικού υβριδικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον της χώρας μας» υπογράμμισε ο Lavrov, επισημαίνοντας ότι θα είναι δυνατό να συζητηθούν αυτά τα θέματα μόνο αφού οι αρχές των ΗΠΑ αποκηρύξουν την ανοιχτά εχθρική αντιρωσική πολιτική τους.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, οποιαδήποτε υποθετική προσπάθεια για τη μείωση του δυναμικού σύγκρουσης θα πρέπει να είναι συνολικής φύσης και να βασίζεται στην άρση αυτού που θεωρούμε ως το κεντρικό πρόβλημα, την επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή.

Πίεση Δύσης... στους διαφωνούντες

Όπως είπε ο Lavrov, η Δύση χρησιμοποιεί τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) εδώ και χρόνια για να ασκήσει πίεση στα κράτη που διαφωνούν με την πολιτική της.
«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι δυτικές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τη συνθήκη εδώ και χρόνια για να αντιμετωπίσουν πολιτικές ατζέντες που δεν σχετίζονται με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Με άλλα λόγια, προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση ή να πραγματοποιήσουν άμεσες επεμβάσεις κατά των «διαφωνούντων» κρατών και να επιταχύνουν τον έλεγχό τους στα πυρηνικά προγράμματα μη μελών του δυτικού μπλοκ» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πρωτοβουλίες ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να αυξήσουν τον έλεγχό τους στα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και της Κίνας υπό το πρόσχημα του αφοπλισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης