Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίποινα από τη Ρωσία για τα ρωσικά assets - Θα κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία

Αντίποινα από τη Ρωσία για τα ρωσικά assets - Θα κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία
Από τα 280 δισ. δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, μόνο 5 έως 6 δισ. δολάρια βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 210 δισ. ευρώ βρίσκονταν στην ΕΕ

Η Ρωσία έχει πλέον λόγους να κατάσχει δυτικά περιουσιακά στοιχεία μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοθεσίας που θα επιτρέπει την πιθανή μεταφορά κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Vyacheslav Volodin, πρόεδρος της Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
"Η Ουάσινγκτον ψήφισε νόμο για τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να προκαλέσει την ΕΕ να κάνει το ίδιο βήμα, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία", τόνισε.
"Η χώρα μας έχει τώρα κάθε λόγο να λάβει συμμετρικές αποφάσεις σε σχέση με τα ξένα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε ο Volodin.
Ο Volodin δήλωσε ότι από τα 280 δισ. δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό, μόνο 5 έως 6 δισ. δολάρια βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 210 δισ. ευρώ (224 δισ. δολάρια) βρίσκονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το NBC μετέδωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το "REPO Act", το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Joe Biden να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση.

Τα ρωσικά assets και η έντονη αντίδραση της Μόσχας

Με τη λεγόμενη βοήθεια στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ,  εγκρίθηκε και η νομοθεσία που  επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μεταφέρει «παγωμένα» ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θεωρεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ως κλοπή και επίσης ως πράξη εμπορικού πολέμου
και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα έχει μια σκληρή απάντηση σε μια τέτοια κλιμάκωση της οικονομικής επιθετικότητας.
Εν τω μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ευρώπη να μειώσει τους φόρους στα έσοδα που προκύπτουν από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 20 Απριλίου, επικαλούμενοι πηγές στην Ουάσιγκτον.
Αυτό αποτελεί ως μέρος μιας πρότασης για χρηματοδότηση της Ουκρανίας με δανεισμό, δηλαδή την έκδοση ομολόγων με εγγύηση τα ρωσικά περιουσιακά assets τα οποία θα απελευθερώσουν ρευστότητα που υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια.
«Όπου επενδύονται περιουσιακά στοιχεία έχει σημασία, αλλά και ο βαθμός στον οποίο φορολογούνται...
Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε ευρώ από αυτά τα παγωμένα αποθεματικά προς όφελος της Ουκρανίας», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Dalip Singh.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν επανεξετάσουμε πού επενδύονται τα κεφάλαια και αλλάξουμε το φορολογικό καθεστώς, θα ήταν εφικτό να εξοικονομηθούν έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τον Singh, οι δανειολήπτες θα πρέπει να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα που επενδύουν θα επιστραφούν.
«Όσον αφορά τη πρόβλεψη για τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, πρέπει ακόμα να δούμε τις λεπτομέρειες (...)
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει περιμένει σκληρή απάντηση σε περίπτωση κατάσχεσης «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Ρώσος Γραμματέας Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Dmitry Peskov.
Εάν αυτό ισχύει, τότε η Aμερική θα πρέπει να περιμένει σκληρή απάντηση σε αυτή την κίνηση και θα το κάνουμε όπως θα ταιριάζει καλύτερα στα συμφέροντά μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Peskov, ένα τέτοιο βήμα σε κάθε περίπτωση θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απόφαση αυτή θα αναγκάσει πολλούς επενδυτές σε αυτή τη χώρα να αποσύρουν τα χρήματά τους, αφού θα παραβιαστεί αρχή για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, ιδιαίτερα της κρατικής ιδιοκτησίας, κατέληξε ο γραμματέας Τύπου της ρωσικής προεδρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης