Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ενέσεις αισιοδοξίας από τον Scholz για την οικονομία μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό και απασχόληση

Γερμανία: Ενέσεις αισιοδοξίας από τον Scholz για την οικονομία μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό και απασχόληση
Η Bundesbank αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρώπης- πιθανότατα απέφυγε… την τελευταία στιγμή μια χειμερινή ύφεση χάρη στην ανάκαμψη της μεταποίησης, την αύξηση των εξαγωγών και την έξαρση των κατασκευών στις αρχές του έτους
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εμφανίζεται αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας του, επικαλούμενος το ρεκόρ της απασχόλησης και την επιβράδυνση του πληθωρισμού χάρη στην πτώση του ενεργειακού κόστους.
Προσπαθεί να ανυψώσει το ηθικό των πολιτών που έχουν δει τα τελευταία δύο χρόνια τα εισοδήματά τους να μειώνονται από την ενεργειακή κρίση μετά την «απεξάρτηση» της Γερμανίας από το φθηνό ρωσικό αέριο και τον επίμονο πληθωρισμό.
Η ατμομηχανή της οικονομίας της ΕΕ φαίνεται να έχει πατήσει για τα καλά φρένο.. και εξαιτίας του κόστους των περίπου 100 δισ. δολ. σε αμυντικές δαπάνες τις οποίες έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Από την αρχή του έτους, η παραγωγή σε αυτούς τους εξαρτώμενους από την ενέργεια τομείς έχει αυξηθεί αισθητά -όπως και στη βιομηχανία στο σύνολό της», δήλωσε ο Scholz την Κυριακή 21 Απριλίου, αναφερόμενος επίσης στις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην άνοδο του δείκτη αναφοράς DAX και στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Μιλώντας στα εγκαίνια μιας μεγάλης εμπορικής έκθεσης στο Ανόβερο, ο Scholz υπογράμμισε ότι «πάνω απ’ όλα -και κατά την άποψή μου σχεδόν το πιο σημαντικό- η πραγματική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία παρέμεινε σταθερή παρά τον πληθωρισμό και την προσωρινή μείωση της παραγωγής».
«Η συμβολή της γερμανικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη, την ευημερία και την απασχόληση παραμένει αδιάλειπτη», πρόσθεσε.
Η Bundesbank αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρώπης- πιθανότατα απέφυγε… την τελευταία στιγμή μια χειμερινή ύφεση χάρη στην ανάκαμψη της μεταποίησης, την αύξηση των εξαγωγών και την έξαρση των κατασκευών στις αρχές του έτους.
Τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να στηρίξουν αυτή την θέση, με τα πρώτα αποτελέσματα των μηνιαίων ερευνών για τους διευθυντές αγορών την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo μία ημέρα αργότερα να αναμένεται να δείξουν βελτίωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης