Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στο Ισραήλ για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε μονάδες των IDF που δρουν στη Δυτική Όχθη

Οργή στο Ισραήλ για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε μονάδες των IDF που δρουν στη Δυτική Όχθη
Η μονάδα Netzah Yehuda που αποτελείται από υπερορθόδοξουν Εβραίους κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι ισραηλινοί ηγέτες επέκριναν σκληρά την Κυριακή 21 Απριλίου την ανακοινωθείσα απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε μονάδα υπερορθόδοξων στρατιωτών του ισραηλινού στρατού.
Η απόφαση, που αναμένεται τη Δευτέρα (22/4), θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε μονάδα εντός του ισραηλινού στρατού και προκαλεί περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων, οι οποίες έχουν γίνει ολοένα και πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Ενώ οι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να ταυτοποιήσουν τη μονάδα που αποτελεί αντικείμενο των κυρώσεων, Ισραηλινοί ηγέτες και τοπικά μέσα ενημέρωσης την προσδιόρισαν ως Netzah Yehuda - ένα τάγμα πεζικού που ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα για να ενσωματώσει υπερορθόδοξους άνδρες στο στρατό.
Πολλοί θρησκευόμενοι άντρες λαμβάνουν εξαιρέσεις από αυτό που υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτική υπηρεσία.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες καταδίκασαν την απόφαση ως άδικη, ειδικά σε μια περίοδο που το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο, και ορκίστηκαν να αντιταχθούν σε αυτήν.
«Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε μια μονάδα του Ισραηλινού Στρατού, θα το πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Το ιστορικό του τάγματος 

Η Netzah Yehuda, ή Παντοτινή Ιουδαία, έχει ιστορικά βάση της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ορισμένα από τα μέλη της έχουν συνδεθεί με παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων. Αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ στην επικράτεια.
Η μονάδα δέχθηκε σφοδρή αμερικανική κριτική το 2022, αφού ένας ηλικιωμένος Παλαιστινιοαμερικανός βρέθηκε νεκρός λίγο μετά τη σύλληψή του σε σημείο ελέγχου της Δυτικής Όχθης.
Μια παλαιστινιακή αυτοψία είπε ότι ο Omar Assad, 78 ετών, είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, αλλά είχε υποστεί καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από «εξωτερική βία».
Οι γιατροί βρήκαν μώλωπες στο κεφάλι του, ερυθρότητα στους καρπούς του από το δέσιμο και αιμορραγία στα βλέφαρά του από σφιχτά δεμένα μάτια.
Μια στρατιωτική έρευνα ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες υπέθεσαν ότι ο Assad κοιμόταν όταν του έκοψαν τα καλώδια που έδεσαν τα χέρια του.
Δεν πρόσφεραν ιατρική βοήθεια όταν είδαν ότι δεν ανταποκρινόταν και έφυγαν από τη σκηνή χωρίς να ελέγξουν αν ήταν ζωντανός.
Ο Omar Assad ζούσε στις ΗΠΑ για τέσσερις δεκαετίες.
Μετά από μια κατακραυγή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το περιστατικό «ήταν ένα σοβαρό και ατυχές γεγονός, που προήλθε από ηθική αποτυχία και κακή λήψη αποφάσεων εκ μέρους των στρατιωτών».
Ανακοινώθηκε ότι ένας αξιωματικός δέχθηκε επίπληξη και δύο άλλοι αξιωματικοί επανατοποθετήθηκαν σε μη διοικητικούς ρόλους εξαιτίας του περιστατικού.
Ωστόσο, ο στρατός αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη, λέγοντας ότι οι στρατιωτικοί ερευνητές δεν μπορούσαν να συνδέσουν άμεσα τις ενέργειές τους με τον θάνατο του πολίτη των ΗΠΑ.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το Ισραήλ σπάνια θεωρεί στρατιώτες υπεύθυνους για τους θανάτους Παλαιστινίων.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να συγκρατήσουν τον Omar Assad λόγω της «επιθετικής του αντίστασης».
Η οικογένεια του Omar Assad έχει εκφράσει σκεπτικισμό ότι η συμπεριφορά ενός άρρωστου 78χρονου θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια σκληρή μεταχείριση.

Η εμπλοκή στη Δυτική Οχθη 

Το Ισραήλ μετέφερε το τάγμα Netzah Yehuda από τη Δυτική Όχθη στα τέλη του 2022 και τον τοποθέτησε εκ νέου στο βόρειο Ισραήλ.
Το τάγμα μεταφέρθηκε στα νότια σύνορα με τη Γάζα μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του Netzah Yehuda «συμμετέχουν αυτήν τη στιγμή στην πολεμική προσπάθεια στη Λωρίδα της Γάζας».
«Το τάγμα διεξάγει επαγγελματικά και γενναία επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των IDF και με πλήρη δέσμευση στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε.
Εάν η μονάδα υποστεί κυρώσεις, «οι συνέπειές τους θα επανεξεταστούν».

Οι προειδοποιήσεις  

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε την Παρασκευή (19/4) ότι έλαβε απόφαση σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν υπόψη τους οι ΗΠΑ.
Αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες είχαν παραβιάσει τους όρους για τη λήψη της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που περιγράφονται στον λεγόμενο νόμο Leahy και ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.
Ο Benny Gantz, μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι μίλησε το βράδυ της Κυριακής (21/4) με τον Blinken και του είπε ότι η απόφαση είναι «λάθος» επειδή θα έβλαπτε τη διεθνή νομιμοποίηση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου και επειδή το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ είναι «ισχυρό και ανεξάρτητο».
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την κατάσταση δήλωσαν ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ για τις κυρώσεις θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο τη Δευτέρα 22 Απριλίου.
Οι έρευνες των Αμερικανών
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι περίπου πέντε ισραηλινές μονάδες διερευνήθηκαν και όλες εκτός από μία είχαν διαπιστωθεί ότι είχαν λάβει μέτρα για να διορθώσουν τις παραβιάσεις.
Ο νόμος Leahy, που πήρε το όνομά του από τον πρώην γερουσιαστή Patrick Leahy, απαγορεύει την παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ σε ξένες στρατιωτικές μονάδες που έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένας έφεδρος στη μονάδα Netzah Yehuda, o ταγματάρχης Nadav Nissim Miranda, δήλωσε ότι ο θάνατος του Assad ήταν «ένα ατυχές περιστατικό» αλλά και μια παρέκκλιση από τις συνήθεις πρακτικές.
Δήλωσε στο Channel 12 TV ότι η στόχευση του τάγματος μέσω κυρώσεων θα έβλαπτε τις προσπάθειες ενθάρρυνσης των θρησκευόμενων ανδρών να καταταγούν.
Η Yesh Din, μια ισραηλινή ομάδα νομικής υπεράσπισης, ανέφερε ότι το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο.
Σύμφωνα με την οργάνωση ένας στους πέντε στρατιώτες που καταδικάστηκαν για βλάβη Παλαιστινίων ή τις περιουσίες τους από το 2010 προέρχεται από τη Netzah Yehuda, καθιστώντας τη μονάδα με το υψηλότερο ποσοστό καταδίκης για τέτοιες υποθέσεις.
Οι έρευνες των ΗΠΑ ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο της Hamas και δεν συνδέθηκαν με πρόσφατες ισραηλινές ενέργειες εντός της Γάζας ή της Δυτικής Όχθης — η οποία γνώρισε μία δραματική αύξηση στη θανάσιμη βία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πρόσφατα επιβάλει κυρώσεις κατά των εποίκων της Δυτικής Όχθης που ασκούν βία κατά αμάχων Παλαιστινίων.
Ο Gadi Shamni, ένας απόστρατος στρατηγός που κάποτε υπηρέτησε ως διοικητής του στρατού στη Δυτική Όχθη, είπε ότι ένα κύριο πρόβλημα με τη μονάδα είναι ότι παραδοσιακά ανατέθηκε αποκλειστικά στη Δυτική Όχθη.
Η βία μεταξύ στρατευμάτων και Παλαιστινίων και εποίκων και Παλαιστινίων έχει αυξηθεί εκεί τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, είπε ότι άλλες μονάδες εναλλάσσονται τακτικά μέσα και έξω από την πτητική περιοχή.
Reuters Men stand next to a poster of Palestinian Omar Asad, 80, in Jiljilya village, in the Israeli-occupied West Bank. Photo: January 2022
Δήλωσε ότι η έκθεση σε ασταμάτητα τριβές και βία είχε προκαλέσει ένα επίπεδο «κούρασης» μεταξύ των στρατευμάτων. Ωστόσο, είπε ότι ήταν στερεότυπο να τιμωρείται ολόκληρη η μονάδα και ότι θα ήταν καλύτερο να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα άτομα ή διοικητές.
Αλλά ο Ori Givati, διευθυντής στην ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Breaking the Silence, μια ισραηλινή ομάδα πρώην στρατιωτών που επικρίνουν την κατοχή του Ισραήλ, είπε ότι τα προβλήματα είναι πολύ πιο βαθιά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη μονάδα.
Δήλωσε ότι τα βίαια περιστατικά από στρατιώτες προς τους Παλαιστινίους είναι συστηματικά και η έλλειψη επιπτώσεων για αδικήματα τροφοδοτεί περιστατικά όπως ο θάνατος του Assad.
Οι ισραηλινοί σκληροπυρηνικοί επέκριναν την αναμενόμενη απόφαση των ΗΠΑ. Ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, είπε ότι οι ΗΠΑ πέρασαν την «κόκκινη γραμμή» και ο Tally Gotliv, μέλος του κόμματος Likud, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για αντισημιτισμό.
Αλλά ακόμη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Yair Lapid, απέρριψε την κίνηση.
Δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι «ένα λάθος και πρέπει να δράσουμε για να τις ακυρώσουμε».
Σημείωσε ότι «η πηγή του προβλήματος δεν είναι σε στρατιωτικό αλλά σε πολιτικό επίπεδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης