Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικά ΜΜΕ: Ιστορική επίσκεψη Erdogan στο Ιράκ για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια

Τουρκικά ΜΜΕ: Ιστορική επίσκεψη Erdogan στο Ιράκ για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια
Στο επίκεντρο η ενέργεια, το ΡΚΚ και θέματα ασφάλειας - Θα υπογραφούν συνολικά 30 συμφωνίες
Ιστορική χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη στο Ιράκ του προέδρου Τayyip Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί την Βαγδάτη στις 22 Απριλίου 2024 μετά από 12 χρόνια ύστερα από πρόσκληση του Ιρακινού πρωθυπουργού Mohammed Shia Al Sudani.
Επισκέπτεται επίσης το Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν με το οποίο η Άγκυρα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις.
Σκοπός της επίσκεψης η σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ύστερα από τη δυναμική που δημιουργήθηκε πρόσφατα με επισκέψεις τούρκων αξιωματούχων στη Βαγδάτη μεταξύ οποίων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Hagan Fidan και του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) İbrahim Kalın.

Εν όψει τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης

Αναμένεται να υπογραφούν 30 συμφωνίες και να συσταθεί ένα Κοινό Κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων με δυνάμεις από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, την περιφερειακή κυβέρνηση και την Τουρκία.
Κεντρικός στόχος η εκκαθάριση του ΡΚΚ από τα ιρακινά εδάφη εν όψει μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης που σχεδιάζει η Τουρκία τους επόμενους μήνες.
Το βασικό κείμενο που θα υπογραφεί θα είναι το «Κείμενο Στρατηγικού Πλαισίου», που περιγράφεται και ως οδικός χάρτης με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Οι συμφωνίες θα περιλαμβάνουν τους τομείς μεταφορών, ενέργειας, γεωργίας και ασφάλειας.
Στον τομέα των μεταφορών η Άγκυρα θέλει να αυξήσει τις διεθνείς μεταφορές μέσω Ιράκ μέσω μια εμπορικής οδού μεταξύ Κίνας και Ευρώπης
.
Η ενέργεια είναι θέμα ύψιστης σημασίας για το Ιράκ.
Την περασμένη Δευτέρα (15/4) ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Biden στην Ουάσιγκτον.
Σε κοινή τους δήλωση «επιβεβαίωσαν τη σημασία της διασφάλισης ότι το ιρακινό πετρέλαιο θα φτάνει στις διεθνείς αγορές και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ανοίξει ξανά ο αγωγός Ιράκ-Τουρκίας».
Πάντως αναλυτές επισημαίνουν ότι ως τώρα το Ιράν έπαιζε καίριο ρόλο στα εσωτερικά του Ιράκ, είναι πιθανόν λοιπόν να αντιδράσει στα σχέδια της Τουρκίας η οποία όμως, μπορεί να παίξει ένα ρόλο εξισορροπητικής δύναμης απέναντι στο Ιράν σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης