Τελευταία Νέα
Διεθνή

TikTok: Η απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ αποτελεί λογοκρισία – Παραβιάζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών

TikTok: Η απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ αποτελεί λογοκρισία – Παραβιάζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης
Ένα νόμο που μπορεί να οδηγήσει στην απαγόρευση της πλατφόρμας TikTok στις ΗΠΑ, ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία (360 ψήφοι υπέρ και 58 κατά).
Ειδικότερα, μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που ορίζει, ότι η κινεζική ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok, θα πρέπει να πουλήσει το μερίδιό της στη δημοφιλή πλατφόρμα σε εταιρεία ή πρόσωπο με έδρα τις ΗΠΑ εντός ενός έτους.
Εφόσον δε συμβεί αυτό, τότε το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.
Τώρα αυτό μεταφέρεται στη Γερουσία, όπου θα μπορούσε να τεθεί προς κύρωση  τις επόμενες ημέρες.
Ο πρόεδρος Joe Biden έχει προηγουμένως δηλώσει ότι θα υπογράψει το σχετικό νόμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται πως η απαγόρευση πέρασε από κοινού με την ψηφοφορία για τη χορήγηση του πακέτου βοήθειας 95 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Το βήμα να συμπεριληφθεί το TikTok σε ένα ευρύτερο πακέτο εξωτερικής βοήθειας μπορεί να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής απαγόρευσης, αφού ένα προηγούμενο ξεχωριστό νομοσχέδιο είχε ''κολλήσει'' στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου

Η TikTok σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου σχετικά με το νομοσχέδιο.
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με προκάλυμμα τη σημαντική εξωτερική και ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθεί για μία ακόμη φορά να περάσει ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση.
Πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα και η κυβέρνηση Biden λένε ότι το TikTok ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια επειδή η Κίνα θα μπορούσε να υποχρεώσει την εταιρεία να μοιραστεί τα δεδομένα των 170 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών της. Η TikTok επιμένει ότι δεν έχει μοιραστεί ποτέ δεδομένα των ΗΠΑ και δεν θα το κάνει ποτέ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Mark Warner, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε ότι το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προπαγάνδας από την κινεζική κυβέρνηση.
«Πολλοί νέοι άνθρωποι στο TikTok παίρνουν τις ειδήσεις τους (από την εφαρμογή), η ιδέα ότι θα δίναμε στο (κινεζικό) Κομμουνιστικό Κόμμα ένα τόσο μεγάλο εργαλείο προπαγάνδας καθώς και τη δυνατότητα να συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στο CBS News.
Ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου σχετικά με την απαγόρευση και αντ’ αυτού ζήτησαν αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ro Khanna δήλωσε ότι  αισθάνεται ότι μια απαγόρευση του TikTok μπορεί να μην επιβιώσει από νομικό έλεγχο στα δικαστήρια, επικαλούμενος την προστασία της ελευθερίας του λόγου από το Σύνταγμα των ΗΠΑ (Πρώτη Τροποποίηση).
«Δεν νομίζω ότι θα περάσει τον έλεγχο για την ισχύ της Πρώτης Τροποποίησης (που απαγορεύει κάθε πράξη λογοκρισίας)», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 13 Μαρτίου σχετική νομοθεσία με την οποία δίδεται στην πεοθεσμία ByteDance περίπου έξι μήνες για να εκποιήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία της εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευση.
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το Σάββατο (20/4) δίνει προθεσμία εννέα μηνών, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω κατά τρεις μήνες, εάν ο πρόεδρος διαπιστώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της πώλησης.
Το TikTok αποτέλεσε επίσης θέμα συζήτησης σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Biden και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Biden εξέφρασε τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφαρμογής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης