Διεθνή

O θάνατος του δολαρίου: Η κατάσχεση ρωσικών assets κλιμακώνει τον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Νότο

O θάνατος του δολαρίου: Η κατάσχεση ρωσικών assets κλιμακώνει τον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Νότο
Ποιος θα εμπιστευτεί τα περιουσιακά του στοιχεία όταν αυτά μπορούν να κατασχεθούν; - Ερχονται αλλαγές στο πώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες διαμορφώνουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα...
Σε νέα φάση εισέρχεται ο οικονομικός πόλεμος που διεξάγεται κατά της Ρωσίας εφόσον ολοκληρωθεί η κατάσχεση των ρωσικών assets που διακρατούνται σε δυτικές τράπεζες – αυτό αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια του Παγκόσμιου Νότου για την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς τα συναλλαγματική αποθέματα πλέον έχουν μετατραπεί σε γεωπολιτικό όπλο.
Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε τη νομοθετική πράξη REPO, ο οποίος θα επέτρεπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να κατάσχει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε τράπεζες των ΗΠΑ και να τα διαθέσει στην Ουκρανία.
Η διάταξη είναι μέρος ενός πακέτου νομοσχεδίου που περιλαμβάνει επίσης πάνω από 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και τον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς και μια πιθανή απαγόρευση του TikTok.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει στη Γερουσία και στη συνέχεια να υπογραφεί αμέσως από τις ΗΠΑ Πρόεδρος Joe Biden .
Ενώ τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα από τα περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δέσμευσαν οι χώρες της G7 το 2022, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα βρίσκονται στην Ευρώπη και οι αμερικανοί νομοθέτες ελπίζουν ότι θα πείσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο.
«Πραγματοποιούμε πρόοδο ως προς τον τρόπο πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια σε συμπεφωνημένη βάση που νομίζω ότι μπορούμε να προωθήσουμε στη G7», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, η κυβέρνηση του οποίου έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξη της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η αποδολαριοποίηση

Η απόφαση για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και παροχή τους στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια μεγάλη κλιμάκωση στον οικονομικό πόλεμο μέσω κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Ωστόσο, η κίνηση είναι κοντόφθαλμη εκ μέρους των ΗΠΑ, επειδή θα επιταχύνει την παγκόσμια αποδολαριοποίηση, η οποία θα αφαιρέσει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ για την άσκηση οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.
«Ενισχύει την ανάγκη αποδολαριοποίησης από την πλευρά οποιασδήποτε τρίτης χώρας.
Είτε πρόκειται για τη Ρωσία, είτε την Κίνα - είτε οποιοδήποτε άλλο κράτος, συμπεριλαμβανομένης κάθε χώρας στην ομάδα των G-7 που μπορεί να αντιπαρατεθεί οριακά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτός είναι καθαρός και απλός οικονομικός εκβιασμός», δήλωσε ο Paul Goncharoff, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Goncharoff LLC στο Sputnik.
«Τώρα αναρωτιούνται: Θα τοποθετώ περιουσιακά στοιχεία σε ένα νόμισμα που αναμένεται να κατασχεθούν ή θα παγώσουν;
Επομένως, η έλλειψη ελέγχου από τους ιδιοκτήτες επί των περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί καλή βάση οποιουδήποτε νομίσματος».
«Επομένως, απλώς επιταχύνει την αποδολαριοποίηση.
Και αυτό δεν είναι θετικό, ειδικά όταν έχετε μια Αμερική που έχει συνηθίσει να ζει με όλο και μεγαλύτερο χρέος που συγκεντρώνεται από ανθρώπους που δίνουν την εμπιστοσύνη και αγοράζουν ομόλογα και ομόλογα», πρόσθεσε ο Goncharoff.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η θέση του δολαρίου ως το μεγαλύτερου αποθεματικού νομίσματος  επιτρέπει στις ΗΠΑ να αποφύγουν τις πληθωριστικές επιπτώσεις εξαιτίας των δημοσιονομικών δαπανών τους, ιδιαίτερα τις στρατιωτικές δαπάνες.
Το 1984, καθώς οι ΗΠΑ αύξαναν τις στρατιωτικές τους δαπάνες υπό τον πρώην Ronald Reagan οι οικονομολόγοι μελέτησαν τις πληθωριστικές επιπτώσεις των στρατιωτικών δαπανών εξετάζοντας τις στρατιωτικές δαπάνες τεσσάρων χωρών στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, προσδιορίζοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνουν τον πληθωρισμό εκτός και αν αντισταθμίζονται λόγω της νομισματική χαλάρωση της εγχώριας οικονομίας ή για τα έθνη με παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, η χαλάρωση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το βασικό νομισματικό προνόμιο του δολαρίου για να εξάγουν τον πληθωρισμό τους παρουσιάζοντας [ένα] ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών τις δεκαετίες του 1950 και του 1960», έγραψαν.
«Αν και οι ΗΠΑ είχαν μακράν τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις υπό μελέτη χώρες, η ειδική θέση του δολαρίου μπορεί να επέτρεψε στις ΗΠΑ όχι μόνο να χρησιμοποιήσουν χαλάρωση στη δική τους οικονομία για να απορροφήσουν πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις αμυντικών δαπανών, αλλά για να χρησιμοποιήσουν τη νομισματική χαλάρωση και στην παγκόσμια οικονομία».
Δύο άλλες χώρες της μελέτης, η Δυτική Γερμανία και η Γαλλία, παρουσίασαν υψηλό πληθωρισμό, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η λίρα στερλίνα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται ευρέως ως αποθεματικό νόμισμα εκείνη την εποχή, επίσης δεν παρουσίασε υψηλό πληθωρισμό.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης 

Γράφοντας σε ένα άρθρο γνώμης για τους New York Times, ο αρθρογράφος Christopher Caldwell συμφώνησε. «Εάν η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι διπλωματικοί αντίπαλοι αποφάσιζαν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δολάρια ήταν ευάλωτα και ότι δεν μπορούσαν πλέον να εμπιστεύονται το δολάριο ως μέσο συναλλαγής, θα νιώθαμε τον... πόνο αυτών των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρέος [των ΗΠΑ]. όπως δεν συμβαίνει τώρα».
Η απόφαση «υπονομεύει σοβαρά την εικόνα και την αξιοπιστία της Δύσης», δήλωσε στο Sputnik ο Lev Sokolshchik, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Διεθνών Περιφερειακών Σπουδών και ερευνητής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή.
«Εάν, για παράδειγμα, μια χώρα ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική από τις ΗΠΑ, κατά συνέπεια, τα περιουσιακά της στοιχεία μπορεί να κινδυνεύσουν: μπορεί να παγώσουν και τελικά να δημευθούν».
Ο Sokolshchik σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου λόγω της δημιουργίας του πετροδολαρίου, αυξάνει τη συνεργασία της με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλα έθνη BRICS.
Ήδη από το 2022, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα είχαν συνομιλίες για τη διευθέτηση των πωλήσεων πετρελαίου στην Κίνα σε κινεζικό γουάν αντί σε αμερικανικά δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης